
Mustafa Yürekli
Cennetin aşık olduğu İslam milleti..
Ramazan Ayı, Kur’an-ı Kerîm’in şerefine ihsan edilmiştir; Kur’an-ı Kerîm’in âyetlerinin insanlığa indirildiği Kadir Gecesi’ni şereflendirmek üzere verilmiştir. Mübarek Ramazan Ayı’nda oruçla, Allah’ı yüceltiriz, Kur’an-ı Kerîm’in indirilişini ve Kadir Gecesi’ni kutlarız.
Mübarek Ramazan’da Allahu Tealanın cemal sıfatları, özellikle de er Rahman (c.c.) ve er Rahim (c.c.) sıfatları kamilen tecelli eder.
Bu yüzden “Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise selamet, cehennemden kurtuluş” olduğu müjdelenmiştir.
Er Rahman (c.c.) sıfatının tecellisi olarak Kur’an-ı Kerim insanlık için erişilebilir yerdedir; ayrıca her günün içinde beş vakit namaz, her haftanın içinde cuma günü ve her yılın içinde de Ramazan ayı ve Kadir Gecesi vardır. Ramazan Ayı’nda, bütün bir insanlık, hakikate davet edilir ve icabet edenler rahmet deryasına dalar..
Er Rahim (c.c.) sıfatının tecellisi olarak namazlarını, zekat ve sadakalarını, tövbe ve istiğfarlarını, dualarını Kur’an’la temellendirip oruçlarla güçlendirenler, ramazan ayının ortasında mağfirete ulaşırlar; sonunda da selametle müjdelenirler.
Kutlu ramazan ayında, Kur’an-ı Kerim’in şerefine, Allahu Tela’nın cemal sıfatlarını mütecelli olmayı ve İslam dininin kemalini kutlamaktayız.
Makbul oruçlar ile ramazanın sırları açılır ve İslam’ın iç hazinelerini keşfederiz.
Kur’an-ı Kerim’de Ramazan Ayı’nın sırrı açıklanmıştır:
“O sayılı günler, ramazan ayıdır. Ramazan Ayı ki insanlığa bir rehber olan, onları doğru yola götüren ve hakkı batıldan ayıran en açık ve parlak delilleri ihtiva eden Kur’ân o ayda indirildi. Artık sizden kim ramazan ayının hilâlini görürse, o gün oruca başlasın. Hasta veya yolcu olan, tutamadığı günler sayısınca, başka günlerde oruç tutar. Allah sizin hakkınızda kolaylık ister, zorluk istemez. Oruç günlerini tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden ötürü Allah’ı tazim etmenizi, yüceltmenizi ister. Şükredesiniz diye bu kolaylığı gösterir.” (Bakara Suresi, Ayet: 185)
Ramazan Ayı, Kur’an-ı Kerîm’in şerefine ihsan edilmiştir; Kur’an-ı Kerîm’in âyetlerinin insanlığa indirildiği Kadir Gecesi’ni şereflendirmek üzere verilmiştir.
Mübarek Ramazan Ayı’nda oruçla, Allah’ı yüceltiriz, Kur’an-ı Kerîm’in indirilişini ve Kadir Gecesi’ni kutlarız.
Ramazan Ayı, müminlerin, içinde bin aydan daha hayırlı, tüm gecelerin sultanı Kadir Gecesi’ni ihya ettikleri bir saraydır zamanda. Kadir Gecesi’nin bahçesi, Recep ayı; iç avlusu Şaban ayı; ve sarayı, Ramazan Ayı’dır..
Bu nedenle müminler, sonsuz bağlılıklarıyla Kur’an-ı Kerim’e ve Ramazan’a olan saygılarını göstermek üzere oruç tutar, ibadet eder, dua eder, hizmet eder, Kuran-ı Kerim okur, hatim eder ve zekât verirler.
Ramazan ayı, oruç ve Kadir Gecesi, aklı, kalbi ve ruhu Kur’an ayetlerine açmak üzere verilmiştir.
Ramazan ayında Kur’an-ı Kerîm ile oruç arasındaki ilişki, beden ile ruh arasındaki ilişkidir; oruç, Kur’an’a iman ve topluca sımsıkı sarılış, oruçla inceltilmiş iyilikler (iman ve ibadetler, namaz, istiğfar, tövbe ve dualar; salih ameller, sadaka, zekat, hac, cihat) halini alır.
Ramazan beden ise Kur’an-ı Kerim onun ruhudur. Dolayısıyla Ramazan Ayı’na nur ayı, on bir ayın sultanı ve bin aydan daha hayırlıdır denmiştir. On iki ay bir yıl olduğuna göre, bir Ramazan Ayı, iman ve takvayla geçirilmiş bir insan ömrüne bedel kabul edilmiştir.
Bir bilinç durumu olarak takvanın Kur’an-ı Kerim ile imkan dahiline girişi açıklanmaktadır böylece:
“Son peygamber Hz.Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ ettiği bu Kur’an, son ilahi kitaptır. Kur’an-ı Kerim’in Allah’ın kitabı olduğu konusunda hiçbir şüphe yoktur. Kıyamet gününe kadar müttakilere kılavuzluk yapacaktır.” (Bakara Suresi, Ayet: 2)
Kur’an okuyan insanın kabri, Kur’an’ın nuruyla aydınlanacaktır ve insan böylece kabrin karanlığını görmeyecektir.
Ramazan’ın nuru ise müminleri haşir gününün karanlığında bırakmayacaktır.
Efendimiz hadisinde şöyle buyurur;
“Şayet ümmetim Ramazan ayının onlar için ne büyük bir ilahî rahmet ve bereket olduğunu anlayabilseler, Ramazan ayının tüm seneyi doldurması için Rablerine yalvarırlar.
Çünkü bu ayda bütün a’mâl-i salihâ misliyle mükâfatlandırılır.
İbadetler kabul edilir, istenen verilir, geçmiş günahlar affolunur.
Ramazan’da cennet, ümmetime aşık olur.”
Müslüman olmak, Ramazan Ayı, İslam devleti ve hakikat medeniyetini kurup ayakta tutmak, Kur’an-ı Kerim’in mucizelerindendir..
İslam milletine mensup olmak, Allah’ı birlemek ve yüceltmek olduğundan tek kurtuluştur..
Cennetin aşık olduğu İslam milletinin Ramazan Ayı kutlu olsun.
Kaynak: Ulu Kanal
Diplomasi dönüştürücü bir akıl ve onarıcı bir irade olmalıdır
16 Nisan 2025 Çarşamba 19:08Ayrışan dünyada diplomasiyi sahiplenmek
10 Nisan 2025 Perşembe 12:07Türkiye’nin barış şemsiyesi
06 Nisan 2025 Pazar 13:02Güzellik: Müslümanlığın zirvesidir
02 Nisan 2025 Çarşamba 15:41Tevhid inancının tarihsel rolü 2
30 Mart 2025 Pazar 08:30Tevhid inancının tarihsel rolü
27 Mart 2025 Perşembe 18:40İslam sanatının toplumda güven ve empati oluşturma rolü
22 Mart 2025 Cumartesi 15:36Küreselleşme ve tam bağımsızlık
19 Mart 2025 Çarşamba 05:14Dünya sistemi ve bağımsızlık mücadeleleri
15 Mart 2025 Cumartesi 23:41İnsanlığın kurtuluşu: İslam Barışı
13 Mart 2025 Perşembe 12:25




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.