Kuran-ı Kerim'le Karanlıktan Aydınlığa
Zaman ırmağında bata çıka, hüznü de sevinci de yaşayarak dünya denilen imtihan alanında ebedi hayata hazırlanmaktayız. Gaflet, tembellik, ihmal ve günahlara düştükçe pişmanlıkta yanan gönüllerimiz, Rabbimizin af ve mağfiretine, engin rahmetine susamaktadır.
Bir lütuf olarak gelen şifa ayı Ramazan’ın son günlerini idrak ediyoruz. Biz ramazanın bağrı yanık, biz Kadir Gecesi’nin bağrı yanık Müslümanları için zor olsa da Ramazana veda günü yaklaşmakta; bu yüzden de kederlenmekteyiz. Bizleri bu Ramazan günlerine ve içindeki Kadir Gecesi’ne ulaştıran Yüce Rabbimize hamd ü senalar olsun.
Kadir Gecesi, Yüce Rabbimizin yeryüzüne “es-Selâm” ismiyle tecelli ettiği, mümin gönüllere aydınlattığı; iman selameti, huzur ve esenlik vadettiği gecedir. Kadir Gecesi, müminler için lütuf ve izzeti, feyiz ve bereketi bol olan manevi bir fırsat gecesidir.
Salgınla buruk geçen oruçlu günlerimizde, heyecanla beklediğimiz bir inşirah ve huzur fırsatı olan Kadir Gecesi’ne şükürler olsun ki kavuşuyoruz..
Kuran’ı İnsanlık Gündemine Almak
Allahu Teala, Kadir Sûresi’nde şöyle buyurmaktadır:
“Biz Kur’an’ı, Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede, Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
Kuran-ı Kerim’in nüzulünü konu alan mübarek Kadir Suresi ve Kadir Gecesi üzerine düşünmemiz emredilmektedir.
Allahu Teala son ilahi kitap Kur’an ile bağı güçlü olan her şeyin değerini yüceltmiş, onu okuyup anlama ve yaşama gayretinde olanın ömrüne bereket vadetmiştir. Kur’an’ın indirildiği ay, on bir ayın sultanı, indirildiği gece de bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi olmuştur.
Kuran-ı Kerim’in zaman ve mekanı teşrifine, Kur’an’ın azamet ve kudsiyetine işaret etmek üzere meleklerin çalışmalarını ve Hz.Peygamber sallallahu aleyhi vesellemin Kuran aksiyonunu, her yıl ümmetin gündemine almaya adeta ödül koymuştur. Böylece Kuran ile karanlıktan aydınlığa yürüyüş farkındalığı sağlanmaktadır.
Her yıl yeryüzüne dağılmış müminler vasıtasıyla Kuran-ı Kerim aksiyonu Kadir Suresi ve Kadir Gecesi’ni insanlığın gündemine taşınmaktadır: Kadir Suresi üzerine düşünmek ve Kadir Gecesi’ni ihya etmek o kadar önemlidir ki kandil ilan edilen bir tefekkür gecesinin inançsız ve günahkar bir ömürden daha değerli olduğu, bir ömrü kurtarabileceği müjdelenmektedir. Allahu Teala bu muhteşem tefekkür ibadetini eda eden Mümin kulları listesine yazsın bizleri inşallah..
Kuran’ın Rehberliği
Cenâb-ı Hak, bütün insanlığı cehalet, şirk, küfür, ahlaksızlık ve zulmün karanlıklarından İslam’ın aydınlığına eriştirmek ve ahlaken olgunlaştırmak için Kur’an-ı Kerim’i indirmiştir. Kadir Suresi’nde, Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin geniş rahmet ve bereketlere vesile olduğuna işaret edilerek Kur’an’ın insanlık için taşıdığı değer ve öneme, insanlığın ona olan ihtiyacına dikkat çekilmektedir.
Ayrıca insanların mümkün olan en yüksek düzeyde ve yoğunlukta Allah’a yönelip derin bir dindarlık hali yaşamaları durumunda meleklerin kendilerine katılmasına kadar varan bir ulviyete ulaşabilecekleri vurgulanmaktadır.
Allah’ın er Rahman isminin tecellisi olarak çağdaş dünyada Kuran-ı Kerim her yerde herkesin ulaşabileceği bir yerde durmaktadır.
Allahu Teala er Rahman, es Selam ve el Hadi isimlerinin tecellisi olan Kuran-ı Kerim ile bütün bir insanlığı küfürden imana, süflilikten ulviliğe hicrete davet etmektedir: “Allah iman edenlerin velîsidir; onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır. İnkâr edenlerin velileri ise tağutlar, tiranlar, zorbalar, sahte tanrılardır; onları aydınlıktan çıkarıp karanlıklara sokarlar.” (Bakara Suresi; Ayet: 257).
Aynı Bakara Suresi’nin başnda, Hz.Peygamber sallahu aleyhi vesellemin tebliğ ettiği son ilahi kitap Kuran’ın sadece salihlere kılavuzluk edeceği haber verilmektedir (Bakara Suresi; Ayet: 2-3). Salih alimler, her çağda, her dönemde, Kadir Gecesi vesilesiyle Kur’an’ın yenileyen mesajını insanlığa ve İslam milletine ulaştırmaktadır. Böylece İslam milletiyle birlikte insanlığın da vaziyet ve istikameti gözden geçirilmekte, Rabbimizle kulluk ahdimizi tazelemekteyiz.
Diriliş Ve Yenilenme Fırsatı
Kadir Gecesi’nde Allah Teâlâ er Rahmân ve es Selam ismiyle tecelli etmekte, bu tecelli en az bir yıl boyunca genel esenliğin devamını sağlamakta, düzeni ve dengeyi korumaktadır:
“Gerçekleri açıklayan bu apaçık kitaba yemin olsun! Biz bu Kuran’ı kutlu, şerefli ve bereket yüklü bir gecede indirdik. Şüphesiz biz, ondaki ikaz ve ibret dolu haberlerle insanları uyarıyoruz. O gecede, belli hikmetlere binâen Allah tarafından olmasına karar verilmiş her bir iş belirlenir. Tarafımızdan buyrulacak bir emir olarak. Çünkü biz, imtihan için yarattığımız insanı başıboş bırakmaz, ona doğru yolu gösterecek peygamberler ve mesajlar göndeririz. Rabbinden bir rahmet olarak! Şühesiz O, her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkiyle bilendir.” (Duhân Sûresi; Ayet: 4-6).
Burada bahsedilen gece, Kadir Sûresi’nde tafsilatlı olarak beyân edilen ve Kur’ân-ı Kerîm’in inmeye başladığı Kadir Gecesi’dir: Buradaki “O gecede, belli hikmetlere binâen Allah tarafından olmasına karar verilmiş her bir iş belirlenir” (Duhân 44/4) âyeti, Kadir Sûresi’nde “O gecede melekler ve ruh iner” (Kadir 97/4) âyetine uygun düşer. Burada “Tarafımızdan buyrulacak bir emir olarak” (Duhân 44/5) ifadesi Kadir Sûresi’ndeki “Rablerinin izniyle her türlü iş için” (Kadir 97/5) buyruğuna uygun düşer. Demek ki bunların hepsi Kadir Gecesi’nin hususiyetleridir. Böylece Kadir Sûresi’nin Duhan Sûresi’nin ilk altı ayetiyle tefsir edildiği de görülmektedir.
Bu sebeple ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber sallahu aleyhi vesellem dünyevî işlerden uzaklaşıp mescidde itikâfa çekilir, vaktini daha çok ibadet ve tefekkürle geçirirdi (Buhârî, “İ‘tikâf”, 1; Müslim, “İ‘tikâf”, 1-5). Kadir Gecesi, ihya ve tecdit, diriliş ve yenilenme fırsatıdır.
Dolayısıyla müminler de Kadir Gecesi’ni ibadetle ve dualarla ihya etmelidirler. Hz. Âişe radiyallahu anha bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber sallahu aleyhi veselleme sormuş, o da “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet! de” şeklinde cevap vermiştir (Tirmizî, “Da‘avât”, 84; İbn Mâce, “Duâ”, 5).
Kadir Gecesi, “kandil geceleri” denilen ve zamanla İslâm kültür tarihinde kutlu olduğuna inanılıp çeşitli ibadetlerle ihya edilen, hatta merasimlerle kutlanan gecelerden biri ve en önemlisidir
İbadet ve taatle, zikir ve tesbihle, tevbe ve istiğfarla bu mübarek geceyi ihya edebiliriz. Salgından, her türlü maddi ve manevi hastalıktan şifa bulmak için Rabbimize yalvarabiliriz..
Kadir geceniz mübarek olsun..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.