Mustafa Yürekli

Mustafa Yürekli

Kur’an-ı Kerim’de gençler

Kur’an-ı Kerim’de gençler

Gençlikte Kur’an-ı Kerim’i okurken, gençlerle ilgili övgüye yer veren ayetler dikkatimi çekerdi, doğrusu bu hoşuma da giderdi; gençlerin itina ile ye­tiştirilmelerinin önemi vurgu­lanmaktaydı söz konusu ayetlerde.

İslam’ın tebliğ edildiği ilk yıllardan itibaren Asr-ı Saadet’te gençler, ilmî, askerî, idari, siyasi, sosyal alanlarda gö­rev ve sorumluluklar üstlenerek önemli devlet görevlerinde bu­lunmuşlardır. Peygamber aleyhisselamın gençlere ilgisi de hoşuma giderdi. Anlardım ki İslam dini gençlere özel bir değer veriyor.

Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamber aleyhisselamın sünnetinde gençliğin iyi eğitilmesi ve yetiştirilmesi konusunda uyarılar vardır. Kur’an-ı Kerim’de İbrahim aleyhisselam, Yusuf aleyhisselam, Musa aleyhisselam’ın gençlik dönemlerinden bahsedilmektedir. Hz. Meryem ve Ashab-ı Kehf de gençlik çağlarından bahsedilen kişilerdir.

Peygamberler; temiz bir yaratılışa sahiptir ve fetanet adı verilen çok güçlü, üstün bir zekaya sahiptirler; gençlik dönemlerindeki erdemli davranışları ve sosyal eleştirileriyle içinde yaşadıkları topluma örnek olmuşlardır.

Kur’an-ı Kerim’de Allahu Tealayı arama gayreti içerisinde bir genç olarak İbrahim aleyhisselam örnek verilir: “Gece basınca bir yıldız gördü, ‘İşte bu benim Rabbim!’ dedi; yıl­dız batınca, ‘Batanları sevmem.’ dedi. Ay’ı doğarken görünce, ‘Rabbim budur.’ dedi. O da batınca ‘Rabbim bana doğru yolu göstermezse elbette yoldan sapan toplu­luklardan olurum’ dedi. Güneşi doğarken görünce de ‘Rabbim budur, zira bu daha büyük.’ dedi. O da batınca dedi ki: ‘Ey kavmim! Ben sizin (Allah’a) ortak koş­tuğunuz şeylerden uzağım. Doğrusu ben yüzümü, gökleri ve yeri yaratana, doğru­ya yönelerek çevirdim, ben ortak koşan­lardan değilim.” şeklinde İbrahim aleyhisselamın hakikat arayışı ve tefekkürü anlatılır (En’âm Suresi; Ayet: 76-79).

Gençler, içinde bulundukları gelişim döne­minin özellikleri sebebiyle mevcut sosyo­kültürel yapıyı, değerleri tenkit etmeye ve sorgulamaya eğilimli olurlar. Örneğin, Asha­b-ı Kehf, putperest bir kavmin içinde olmasına rağmen Allah celle celaluhunun varlığına ve birliğine inanmış, bu inançlarını açıkça dile getirerek içinde bulundukları topluma karşı çıkmış­lardır. İnançlarından ötürü taşlanarak öldürülmekten veya dinlerini zorla değiştirmekten kurtulmak için mağaraya sığınmışlardır. Gençler, toplumlarıyla mücadele hakindedir. Kur’an-ı Kerim’de bu gençlerin Allahu Tealaya iman konusunda toplumlarından farklı bir sağduyuya sahip olduklarına işaret edilmektedir. Bu yüzden Kur’an’da bu gençlerden “Rablerine inanmış gençler” şeklinde söz edilmektedir (Kehf Suresi; Ayet 13).

Kur’an-ı Kerim’de gençler tasvir edilirken onların toplumsal olaylarla ilgilenen ve insanla­ra yardım eden yönlerine dikkat çekilmektedir. Örneğin Kur’an’da Hz. İbrahim aleyhisselamdan bahsedilirken müşrik olan babasını tevhit (Allah’ın birliği) inancına çağırmasına, iyiliğe ve yardıma, yakın çevresinden başlamasına dikkat çekilmektedir (Meryem Suresi; Ayet: 42-48). Ayrıca onun canını teh­likeye atarak kalplerdeki batıl inancı sarsmak amacıyla putları kırması da aynı amaca yöneliktir.

Kur’an-ı Kerim’de, genç şahsiyet modeli olarak Yusuf aleyhisselam ve Musa aleyhisselamdan bahsedilmektedir. Onlar da eylemci gençlerdir. Bayanlardan Şuayb aleyhisselamın kızları ve Hz.Meryem’den bahsedilmektedir. İnançlı, mücadeleci, aydın gençlerdir bunlar.

Yasin Suresinden sonra en çok okuduğum sure olan Yusuf Suresi, iffet ve sabır örneği olarak gösterilen bir gençten övgüyle bahseden ayetlerle örülüdür. Yusuf aleyhisselam kendisine yapılan teklif karşısında iffetini koruyarak Rabbine sığınmıştır (Yûsuf Suresi; Ayet: 23-24).

Musa aleyhisselam ile Şuayb’ın aleyhisselamın kız­ları arasında geçen olayda da iffet ve hayâ örneklerini görmekteyiz. Musa aleyhisselam su başında karşılaştığı genç bir kızın edep ve hayâsına (Kasas Suresi, Ayet: 25) aynı şekilde karşılık vermiştir.

İffet ve hayâ örneği bir diğer genç şahsiyet de Hz. Meryem’dir.8 Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah’ın onu üstün kıldığı, en önemli vasfının ise iffet, hayâ, edep ve takva olduğu belirtil­mektedir (Âl-i İmrân Suresi, Ayet: 42). Yine Kur’an-ı Kerim’de onun kendisini ibadete verdiği, en zor zamanlarda bile teslimiyetinden hiçbir şey kaybetmediği ifade edilmektedir (Tahrîm Suresi; ayet:12).

Zaman zaman gençlerle sohbet ediyorum ve onlara Kur’an-ı Kerim’deki bu gençleri anlatıyorum.

Allahu Teala, Kur’an-ı Kerim’de gençlerle özel olarak ilgilenmektedir. Gençlere istikamet üzere yaşamaları hususunda öğüt vermektedir. Sağlam inanç, ibadetlere düşkünlük, güzel ahlak ve salih amel, Allah’ın razı olacağı iletişim, ilişki ve işler için Müslüman gençler Kur’an-ı Kerim’de teşvik edilmektedir.

Yusuf aleyhisselamın kıssasından öğreniyoruz ki yetişkinlikteki başarı, gençlikteki güzellikten gelmektedir.

Kaynak: haber7.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Yürekli Arşivi