Kırk Karede Erdoğan: 14. İftar Sofrası Fotoğrafı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, iftarda Ankara'nın Mamak ilçesinde oturan bir ailenin misafiri oldu. Erdoğan'ın üç çocuklu aileyle birlikte iftar sofrasına diz çöküp oturması ilk değildi. Başkan Erdoğan, siyasi hayatı boyunca, her yıl ramazan ayında, iftar saatinde halka karışmakta, bir eve sürpriz iftar ziyareti etmektedir..
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın birlikte sürpriz iftar ziyaretleri artık ramazan kültürümüzün önemli açılımlarından biri olarak kabul edilebilir. Hiç şüphesiz sürpriz iftar ziyaretleri, Cumhurbaşkanımızın mütevaziliğidir; Allah, peygamber, Kuran- Kerim ve millet sevgisinin tezahürüdür.
Milletimiz, bu sürpriz iftar ziyareti davranışını, devlet başkanlarının devam ettirmesini bekleyecektir.
Ramazan Kuran-I Kerim Bayramıdır
Her yıl, hayat rehberimiz Kur’ân-ı Kerîm’in indirilmeye başlandığı ay olan Ramazân-ı Şerîf’e kavuşmak, milletimize büyük heyecan vermektedir.
Rabbimiz, oruçla ilgili olarak: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’ân’ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden Ramazan ayını idrâk edenler, o ayda oruç tutsun.” (el-Bakara, 185) buyurmaktadır.
Dikkat edilirse, âyet-i kerîmede Ramazan ayı için öncelikle Kur’ân’ın indirilmesine vurgu yapılıyor. Bunun için bin aydan, yani bir ömürden daha hayırlı olarak Kuran’da övülen Kadir Gecesi’nin de içinde bulunduğu Ramazân ayı, Kur’ân’ın dünyayı şereflendirdiği kutlu bir ay olarak düşünüp bunun bayramı yapılmakta..
On bir ayın sultanı olarak adlandırılan ramazan ayı, Müslümanlar için çok önemli ve kutsal bir aydır.
Bir damla sudan yaratılıp suyla hayat buluyoruz ve ramazan orucunda da su ile sınanıyoruz.. Oruç, nefis terbiyesini, erdemi amaçlayan bir ibadet.
Ramazan ayı, Müslümanların inanç, ibadet ve ahlâk anlayışlarının sergilendiği dinî ve kültürel bir ayıdır.
Müslümanlar, ramazan ayında, hem midelerine, hem de diğer organlarına oruçlu olduklarını hissettirecek şekilde yaşamaya çalışır. Oruç, günlük hayatı Allah’ın rızası istikametinde, iyilik ekseninde güzelleştirir.
İftar Sofraları
Ülkemizde iftar sofralarının apayrı bir yeri vardır. Ramazan kültürümüz oldukça canlıdır ve gittikçe gelişmekte, yeni açılımlar göstermektedir. Ramazan maddi ve manevi ikramlar açısından bolluk ayıdır.
İftar sofraları, ramazanın şerefi, oruçluların ruhanî zevki, kalplerinin huzur ve sükun bulduğu sofralardır..
Oruç ve iftarlar, fert ve aile hayatında büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden İslâm toplumlarında bir çok ramazan âdeti ortaya çıkmış ve bir dizi iftar geleneği oluşmuştur.
Ramazan ayında Allah rızası için tuttuğumuz oruçlarla, iftar ve sahur sofralarıyla, ramazan ayına mahsus olarak kıldığımız teravih namazlarıyla, özellikle ramazan ayında vermeye çalıştığımız zekât, sadaka ve her türlü yardımlarımızla ramazan kültürümüzü, ailece ve milletçe bilinçli olarak yaşamaya ve yaşatmaya çalışmaktayız.
Ramazan ayı, orucu beraberce tutmanın verdiği neşeyi, toplumsal ilişkilere dikey ve yatay olarak dağıtarak ilişkileri onarmayı, hoşnutsuzlukları gidermeyi, bağlar ve bağlılıklar oluşturmayı salık veren bir paketle gelir. Bu işler de her zaman sofra kurarak olur; o sofralara insanları davet ederek olur.
Ramazan ayındaki iftar sofraları, toplumun her ferdi tarafından ortak olarak yaşanan sevinç ve neşe kaynağı, bolluk ve bereket günleri olarak kabul edilen, inanç ve ibadet sofralarıdır..
İftar sofraları sadece yenilen içilen sofralar değil, Allah rızası için hazırlanan, bir sofra etrafında toplanılan ve orucun açıldığı hamd, şükür ve dua sofralarıdır. İmam-ı Gazali, “Allahü teâlâ, yemek yediren cömertle meleklerine övünür.” demektedir.
İftar sofraları, din kardeşliği bilinci içinde yardımlaşma duygularının geliştiği ve uygulandığı sevgi ve saygı sofralarıdır. Dolayısıyla sosyal dayanışma sofralarıdır.
Bir hadis-i şerifte, “Misafir, sofrada bulunduğu müddetçe, melekler, ev sahibine dua eder. ” (Taberani) buyrulmaktadır. İftar sofraları, günahları döken, mağfiret ve kurtuluş kapısıdır..
Ramazan iftarlarında kurulan bu samimiyet ve erdem sofraları; Müslümanların akrabaları, dostları ve bazen de mahallesiyle beraber olduğu, artık sürpriz bir şekilde yöneticileriyle de birlikte olabildiği, kaynaştığı güzel anlardır.
Ramazan ayı, Müslümanların inançlarının güçlendiği, ibadetlerinin arttığı ve ahlâk anlayışlarının sergilendiği bir inanç, ibadet ve kültür ayıdır.
İftar sofraları, zaman zaman oruç tutanlarla tutmayanların da birlikte olduğu, kardeşlik sofraları hâline gelmektedir.
Günümüzde iftarlar, akrabalar ve komşular arasında evlerde yapıldığı gibi; il ve ilçelerimizde belediyelerimizin ve birer hayır kurumu olan çeşitli vakıflarımızın organizesiyle kurulan iftar çadırlarında da yapılmaktadır.
Bu iftar çadırları herkese açık olduğu için, toplumun her kesimi bu sofralardan istifade etmektedir. Amirler, memurlar, esnaflar, işçiler ve öğrenciler bu çadırlarda iftarlarını yaptıkları için toplumda din kardeşliği sahneleri oluşmaktadır. Salgın nedeniyle son yıllarda iftar çadırı kurulamaması ramazanlarımızda yeri doldurulamaz bir boşluk meydana getirmiştir.
Kuşkusuz ramazan ayındaki iftar sofraları, topluma çeki düzen veren, toplumdaki din kardeşliği bilincini geliştiren, Müslümanlar arasındaki sevgi, saygı ve yardımlaşma ruhunu güçlendiren, birlik ve beraberliğimizin korunmasına vesile olan, birer şölen sofralarına dönüşmektedir.
İftar sofraları, mal-gönül zenginliğinin sergilendiği, özellikle fakirlerin gönlünün alındığı; fakir-zengin, yöneten-yönetilen diyalogunun yaşandığı kardeşlik sofralarıdır.
Ülkemizin ramazan ve iftar sofraları kültürünü, bütünüyle sosyal bir hizmet anlayışı içinde, ihtiyaca göre geliştirmeliyiz. Küçüklü büyüklü, lüks veya mütevazı olan her türlü iftar sofralarının sosyal dayanışma açısından, birlik ve beraberliğimizin korunması için önemli hizmetler ettiğinin bilincine varmalıyız; bu kültürümüzü hep birlikte devam ettirmeliyiz.
Başkan Erdoğan’ın iftar sofrası fotoğrafı, ramazan geleneğimizde önemli bir kültür kalıbıdır artık. Bir bakıyorsunuz Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit yakınlarıyla iftar yemeğinde bir araya gelmekte; Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemeğe, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da katılmakta.. Yine bir bakıyorsunuz Başkan Erdoğan ve eşi, sanat ve spor camiasından birçok isimle, Huber Köşkü'nde düzenlenen iftar programında bir araya gelebilmekte..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her yıl ramazan ayında eşi Emine Erdoğan ile birlikte gerçekleştirdiği bu sürpriz iftar ziyaretleri alamet-i farikası haline gelmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.