Mustafa Yürekli
Hayal kurmak, turşu kurmak ve parti kurmak...
Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan... Üç lider ve üç parti. Turgut Özal kurucu lider ve Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla Özal, Menderes ile Erdoğan'ın arasında sırıtıyor.
Özal'ın Menderes ve Erdoğan'la birlikte gösterilmesini yanlış buluyorum. Menderes, DP'nin kurucusu değil. DP'yi Celal Bayar kurmuştu, Menderes'i o atadı. AK Parti'yi de Abdullah Gül kurdu, Erdoğan yasağı kalktıktan sonra genel başkan oldu. Ayrıca Menderes ile Erdoğan başbakan iken, Özal ise Cumhurbaşkanı.
Özal'ın yerine Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın konulması gerekir, Menderes ile Erdoğan arasına.. Eski başbakanlardan Erbakan'ın genel başkanı olduğu Refah Partisi'ni Ahmet Tekdal kurmuştu.
Yakın siyasi tarihte etkili olmuş liderleri tasnif edeceksek, dörde ayırabiliriz.
Birinci grubu, parti kuran ve Cumhurbaşkanı olan liderler. Doğru sıralayış şöyle: Atatürk, Celal Bayar, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Abdullah Gül. Parti kurdular ve Çankaya'ya çıktılar.
Atatürk, 20'li, 30'lu yılların Türkiyesi'ni şekillendiren liderdi. Bayar, 50'li yılların; Özal, 80'li yılların ; Demirel, 90'lı yılların; Gül de 2000'li, 2010'lu yılların Türkiyesi'ni şekillendirdi.
İkinci grubu da partinin başına sonradan geçip başbakan olanlar oluşturur. Bu grubun sıralaması da ayrıca ikiye ayrılır.
CHP'lilerin listesi şöyle: Fevzi Çakmak, Rauf Orbay, Ali Fethi Okyar, Refik Saydam, Şükrü Saracoğlu, Recep Peker, Hasan Saka, Şemsettin Günaltay ve Bülent Ecevit...
Sağ partilerin liderleri listesi de şöyle: Adnan Menderes, Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan.. Yıldırım Akbulut, Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz, taban tutamadı, kalıcı olamadılar..
Üçüncü grubu, parti kurup da başbakan ve cumhurbaşkanı olamayan, sadece bakan olan liderlerdir. Alparslan Türkeş, Devlet Bahçeli, Deniz Baykal.. vs.
Tarafsız başbakanlar, askeri başbakanlar da dördüncü sırayı oluşturur: Suat Hayri Ürgüplü, Nihat Erim Naim Talu ve Sadi Irmak. Parti kurup da kriz döneminde başbakan olan da var: Cumhuriyetçi Güven Partisi lideri Ferit Melen gibi. Asker başbakan ise, Bülent Ulusu.
Parti kurup da hükümet ortağı ya da milletvekili olamamış liderler bu çalışmanın dışında kalıyor.
Politik hayal kuranları ama gerçekleştiremeyenleri herkes biliyor. Bunun üzerinde durmayı gereksiz buluyorum. Politik hayal kırıklıkları da yazı konusu olabilir aslında.
Kuşkusuz parti kurmayı, turşu kurmak sananlar ilginçtir. Farklı siyasi eğilimleri topladılar, partilerinde. Kitle partisi demek, fikirsiz parti; daha doğrusu menfaat partisi demektir. Bu konu üzerinde bir başka yazımda duracağım. Nasıl olsa turşu kuruluyor ya, lahanası, hıyarı, keleği, domatesi ve biberi ile bu partiler gerçekten anlatılmaya değer..
Yakın siyasi tarihimize baktığımızda, milletimizin bağrına bastığı üç lider çok dikkat çekiyor. Adnan Menderes, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan. Başkasının kurduğu partiye sonradan genel başkan oldular ama başa geçtikten sonra partiyi adeta yeniden kurdular ve başbakan oldular. Bu üç lideri anlatacağım, gelecek yazımda. Birinci grubu da bir sonraki yazımda anlatabilirim.
Hayal kurmak, turşu kurmak ve parti kurmak arasındaki farklara bir bakalım birlikte...
Mustafa Yürekli - Haber 7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.