
Hayrettin Durmuş
Bir Ocak Yazısı
Bir Ocak Yazısı
Yılbaşı gecesiyle birlikte karanlıklara gömüldü Aralık. Yılın ilk ayı Ocak çoktan geldi. Romen Dijoyen Bizans imparatoru olalı bin yıl, Fransa kralı II. Liu öleli beş yüz elli yıl olmuş. Makber’in şairi Abdülhak Hamit Tarhan bu ayda doğmuş, masal kitaplarımızın yazarı Eflatun Cem Güney bu ayda ölmüş. Sultanahmet camiinin temelleri bu ayda atılmış, Haliç bu ayda donmuş. 5 Ocak’ta Arif Nihat Asya “Bayrak” şairi olmuş. Şamil Basayev, Rauf Denktaş, Mehmet Emin Yurdakul, Taç Mahal’i yaptıran Şah Cihan, Ressam Salvador Dali, Mihrimah Sultan, Gaffar Okan, Milli mücadelemizin unutulmaz isimlerinden Kazım Karabekir, meşhur Alman Kralı Şarlman, Mahatma Gandi, “Durakta Üç Kişi”yi bırakıp giden şair Cemal Süreya, Gönül şarkılarının ustası Safiye Ayla, çocukluğumuzun efsane futbolcusu Lefter farklı tarihlerde olsa da bu ayda göçmüşler dünyadan.
Nuri Pakdil’in “İnsan boyu tüm duvarlardan yüksektir.” sözünü haklı çıkarırcasına İstanbul’un fethinden beş yüz yıl sonra Everest’in zirvesine ilk kez tırmandı insan. Yeni Zelandalı Sir Edmund da bu ay göçüp gitti zirveden mezara…
Sevgili peygamberimiz Muhammed Mustafa’nın “Mecbur kalmasam seni terk etmezdim ey güzel Mekke!” diyerek hicranla çıktığı yolculuktan, sılasına muzaffer bir komutan olarak dönüşü de bu ayda olmuştu. Söğüt ve Domaniç’in sarp kayalarında Selçuklu kartalından mirası devralmak için bir iman şahlanacaktı altı yüz yıl sonra. Osmanlı Devleti kurulduğunda tarihler 27 Ocak 1299’u gösteriyordu.
Çavdar tarlasında çocuklar henüz yoktu ama David Salinger bu ayda doğmuştu. Kanuni Sultan Süleyman’ın ordusu Rodos’a giriyordu ihtişamla. Türkiye Birleşmiş Milletlere girecekti dört asır sonra ve TRT radyo yayınlarına başlayacaktı Ocak’ta. Şeyhimiz Galip mumdan gemilerle ateş denizini geçmeye çalışacaktı. Süleyman Nazif son şakasını yapacaktı bu ayda. Galileo, Jüpiter’in uydularını keşfedecek, Marco Polo dünyadaki seyahatini bitirecek, Yaşar Doğu olimpiyat şampiyonu olmak için mindere çıkacaktı. Fevzi Çakmak zaferler kazanmak için gözlerini açarken, Jack London “Vahşetin Çağrısı”nı, “Beyaz Diş”i bize bırakıp gidecekti. Malcolm kardeş New York’ta bir suikasta uğrayacaktı. Daha neler neler olacaktı Ocak’ta satırlara sığmayan.
Ocak ayında önemli olan başka neler mi var?
Verem Haftası var mesela. Hani şu unutulan “ince hastalık.” Körler Haftası var görenlerin çok da umursamadığı. Ne demeli bilmem ki? “Mecnun’la konuşacaksan Leyla’nın güzelliğinden bahset.” diyor Sadi Şirazi.
Ay dolanıyor, yıllar geçiyor, günler birbirini takip ediyor. Günler her sene aynı vakitte uzuyor, aynı vakitte kısalıyor. Cemre’nin havaya, suya, toprağa hasreti hiç bitmiyor. Bulutlar mavi gökten hiç gitmiyor. Yağmur bir görünüp bir kaybolsa da “Bitmeyen senfoni”nin akordu hiç bozulmuyor.
Ocak ayında meydana gelen tarihi olayları, bu ayda doğan ve ölen ünlüleri kronolojik olarak sıralamaya kalksak sayfalar dolusu, belki de kitap ebadında bir çalışma ortaya çıkar.
Özetin özeti diyebileceğimiz Ocak ayındaki bu hatırlatmalara siz de kendi ailenizden doğanları, ölenleri, sizin için önem arz eden nişan, evlilik, askerlik, mezuniyet günlerini ekleyebilirsiniz. Çünkü insanın hayatı kendi tarihidir. Dünyayı ve olayları doğru algılamak kendimizle yüzleşmekten geçmez mi?
Sağ olana daha ne Ocak’lar gelip geçer. 2020 yılının Ocak ayına kimler kavuşur acaba?
Çağımızda İslam’ı Anlamak
08 Nisan 2025 Salı 21:08Çanakkale’de Şahlanan İman
18 Mart 2025 Salı 14:42Ramazan Manileri
04 Mart 2025 Salı 15:44Şubat’ın Kıpkısa Tarihi ve Edebiyat
07 Şubat 2025 Cuma 09:52Neşet Ertaş Gönül Dağımızdı
26 Eylül 2024 Perşembe 00:09İlkokula Başladığım Gün
09 Eylül 2024 Pazartesi 19:20Yaz Dersleri Bitmesin
23 Ağustos 2024 Cuma 15:18Değişmeyen Asıl Gündem
07 Ağustos 2024 Çarşamba 20:25Temmuz’un Kıpkısa Tarihi
02 Temmuz 2024 Salı 13:49Sevgi olmasa çekilir mi kahrı dünyanın?
15 Haziran 2024 Cumartesi 19:50




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.