Kırk Karede Erdoğan: 20. Erdoğan Caparov fotoğrafı
Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Cengiz Aytmatov, Uluslararası 4. Issık-Göl Forumu kapanış programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile birlikte katıldı.
Kırk Karede Erdoğan yazı dizisinde olması gereken bir fotoğraf Erdoğan Caparov fotoğrafı.. Dolayısıyla bu yazıda, bu fotoğrafı yorumlayacağım.
Fikir Adamının Rehberliği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Caparov ve heyetiyle Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 5'inci toplantısında çok verimli ve samimi görüşmeler gerçekleştiğini; siyaset, ekonomi, güvenlik, terörle mücadele, kültür ve eğitim gibi pek çok alanda atacakları adımları kararlaştırdıklarını ifade ettiği konuşmasında çok önemli bir tespitte bulundu:
"Sahip olduğumuz medeniyet ve kültür hazinemizi işleyen yazarlarımız, şairlerimiz ve fikir adamlarımız yeniden diriliş ve yükseliş için bize yön gösteriyor, yol gösteriyor." dedi.
Bu sözler, rahmetli Erol Güngör’ün bir sözünü aklıma getirdi:
"İslam, siyasetin arkasında filizlenen bir doktrin değildir. O hedefine tek başına yürür. İslam davasının asıl yükü fikir adamlarının omuzlarındadır. Müslüman aydınlar, din adamları, alimler, mütefekkirler, sanatkarlar bu sorumluluğun şuuruna ermelidir. Medeniyeti politikacılar yaratmaz. Medeniyet, alimler ile sanatkarların işidir. " demişti.
İslam medeniyetini ihya, İslam birliği ve Türk birliğini gerçekleştirme ideallerini politik alana hapsetmek kadar büyük yanlış yoktur. Kur’an-ı Kerim, İslami ilimler ve ibadetler sürekli İslam kültürünü yenilemektedir.
İyi yetiştirilecek alim ve sanatçılar sözkonusu kültürel yenilenmeye istikamet, muhteva ve hız kazandıracaktır. Sosyal ve Kültürel birlik, ekonomik işbirliği ve dayanışmayla sağlamlaştırılmalıdır. Geçmişte bu başarıldı. Şimdi neden başarılmasın?
Ses Bayrağımız
Yahya Kemal'in Türkçe için "Ses bayrağımız" dediğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cengiz Aytmatov işte bu bayrağı Türkistan coğrafyasının kutup yıldızı olarak tüm dünyada parıldayan, kalpleri buluşturan, gönülleri kuşatan bir sancak haline getiren değerlerimizin başında geliyor.
Bu öyle bir sancak ki üzerimizdeki asırlık küllerden silkinip yeniden ayağa kalkmamızı hep birlikte yükselmemizi sağlıyor.
Kültür hazinemizin en güzide isimlerinden olan Yusuf Has Hacip, 'Yurdu kılıçla alırsınız, kalemle tutarsınız.' diyor. Balasagunlu Yusuf, Kaşgarlı Mahmut, Ali Şir Nevai, Nasır-ı Hüsrev, Kadı Burhaneddin, Yunus Emre, Fuzuli, Mahtumkulu gibi söz ustaları da bizim dilimizi, edebiyatımızı, tarihimizi ve düşünce dünyamızı şekillendirdi. Kunanbay, Mehmet Akif, Muhtar Avezov, Çolpan, Necip Fazıl, Sabir, Kasım Tınıstanov, Sıdık Karaçev, Vahapzade, Çobanzade, Şehriyar gibi kalem ustaları da çağımızı aydınlatan eserlere imza attılar.
Eserleriyle tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi gelecek nesillere aktaran Aytmatov işte bu geleneğin yakın tarihteki en güçlü temsilcilerinden biridir." dedi.
Yazarlar Toplumun Aynasıdır
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yazarlar toplumlarının aynasıdır." hakikatinden hareketle Aytmatov'un da ait olduğu toplumun aşklarını, özlemlerini, sevinç ve kederlerini büyük bir içtenlikle eserlerine yansıttığına işaret ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Zor bir coğrafyaya hitap etmesine rağmen umutsuzluğa yer vermemiş, en can yakıcı sıkıntıları dile getirirken bile onların üstesinden gelmenin yollarını göstermiştir. Aytmatov 'İnsanlar kaderlerini ararlar, kaderler de insanları.' diyerek çilekeş Kırgız halkının bir dönem en çok arayışında olduğu soruyu cevaplamaya çalışıyordu.
Bu büyük yazarımız 'Kim sevgiye, dostluğa, adalete, insanlar arasındaki gerçek samimiyete ve masallarda kaldığı zannedilen ideallere bütün kalbiyle inanırsa gerçek kahraman odur.' derken aslında 'Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için.' diyen Yunus'un diliyle sesleniyordu.
Hz. Mevlana'nın izinden giderek bir ayağını doğduğu topraklara sabitleyen Aytmatov diğer ayağıyla da bütün dünyayı kuşatan cihanşümul bir daire çizmeyi başarmıştır." dedi.
Türkiye’nin Güçlenmesine Sevinmek
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Stratejik İş Birliği Konseyi'nin beşinci toplantısının verimli geçtiğinin altını çizen Caparov, yapılan görüşmede, kültürel, ticari ve insani alanlarda önemli projelerin gerçekleştirilmesiyle ilgili iş birliklerinin geliştirilmesi noktasında pek çok konunun ele alındığını kaydetti: "Kırgız-Türk Dostluk Hastanesinin de çok kısa bir süre içinde açılması konusunu ele aldık." diye konuştu.
Caparov, çok sayıda Kırgız öğrencinin Türkiye'de eğitim aldığını ve sıkı ilişkiler sayesinde bu sayının daha da artacağına inandığını vurguladı: "Türkiye, Kırgızistan'daki olayları yakından takip ediyor ve uluslararası alanda ve ekonomik alandaki başarılarını memnuniyetle karşılıyor. Kırgızistan da Türkiye'nin gelişmekte olmasından ve uluslararası alanda öneminin artmasından memnuniyet duyuyor." dedi.
Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya’da çok yönlü çalışıyor; Türk Cumhuriyetlerle işbirliği ve dayanışma içinde birleşmenin yolunu arıyor.
Caparov, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin beşinci toplantısında alınan kararları da desteklediğini açıkladı. Çalışmalardan ötürü Erdoğan'a ve Türk heyetine teşekkür etti.
Forumun düzenlenmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkürlerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan da, konuk Cumhurbaşkanı Caparov'a Türkiye'ye ziyareti ve foruma katılması dolayısıyla da şükranlarını sundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.