ABD İsrail’e çağrı yapsın..
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 1 Temmuz’dan itibaren, işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi’ni “ilhak” planını uygulamaya başlayacaklarını duyurmuştu.
Koalisyon ortağı ve Savunma Bakanı Benny Gantz ile plana ilişkin bazı görüş ayrılıkları yaşadığı dile getiriliyordu.. Söz konusu plana göre, “ilhak” edilecek bölgeler, Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor. “İlhak” edilecek bölgelerde yaşayan Filistinlilere İsrail vatandaşlığı mı verileceği yoksa işgal altındaki Doğu Kudüs’te olduğu gibi sadece oturum izni mi tahsis edileceği konusunda farklı görüşler dile getiriliyor.
İsrail, Ürdün Vadisi’nin “kendi güvenliği için önemli olduğu” iddiasıyla “ilhak” etmeyi istediğini öne sürüyor. Yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin ise boşaltılmayacağını ve bu yerlerin “İsrail’e bağlanması gerektiğini” savunuyor. Batı Şeria’da 250’den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor ve buralarda 400 binden fazla Yahudi yerleşimci ikamet ediyor.
Tel Aviv yönetimi, uluslararası tepkilere rağmen "ilhak" planını uygulamakta kararlı gözükürken, Washington'un planın uygulanması takvimine ilişkin Tel Aviv ile ters düştüğü ileri sürülüyordu.
2020 Temmuz ayının başında, İsrail’in söz konusu “ilhak” açıklaması ve Türkiye’de Danıştay’da Ayasofya duruşması nedeniyle uluslararası gerginlik yaşanmakta..
ABD'den Ayasofya için son anda olay yaratan bir çıkış geldi! Nefesler tutulup Danıştay'ın kararı beklenirken; ABD'den tartışma yaratacak Ayasofya açıklaması gündeme bomba gibi düştü.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye Ayasofya'nın müze olarak kalması çağrısı yaptı. Pompeo, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ayasofya'yı yaklaşık 100 yıldır müze olarak yönettiğini hatırlatarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne katkıda bulunan inanç geleneklerine ve çeşitli tarihlere saygı sözünün örneği olarak, Türkiye hükümetini, Ayasofya'nın müze statüsünü devam ettirmeye ve burasının herkes için erişilebilirliğinin devamını sağlamaya çağırıyoruz." ifadesini kullandı.
Ayasofya'nın 1500 yıllık tarihiyle dini ifade ile sanatsal ve teknik dahiliğe bir örnek teşkil ettiğini belirten Pompeo, Ayasofya'nın müze statüsünün, tüm dünyadan insanların bu yapıya erişimini sağladığını kaydetti.
Pompeo açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "ABD, Ayasofya'nın statüsündeki herhangi bir değişikliği, bu olağanüstü binanın mirasını ve binanın emsalsiz bir şekilde farklı inanç ve kültürlere köprü olarak insanlara hizmet kabiliyetini eksiltmek olarak görmektedir. Türkiye hükümeti ile dini ve kültürel alanların korunması da dahil, geniş çaptaki karşılıklı çıkar konularında birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz."
Danıştay, bugün, 2 Temmuz 2020 Perşembe günü Ayasofya'nın ibadete açılıp açılmayacağı konusunda duruşmasına başlayacak ve son kararı 15 gün içinde verecek.
Danıştay'ın kararı öncesinde, ABD'den müdahale tartışması yaratacak bir açıklama yapılması Ankara’dan tepki aldı. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Pompeo'nun bu haddini bilmez çıkışının ardından "Türkiye'nin egemenliğiyle ilgili bir konu olan Ayasofya'nın statüsüne dair karar verme yetkisi sadece Türkiye'nin elindedir. Dışarıdan birilerinin tavsiye ve çağrılarına ihtiyacımız yoktur." açıklamasında bulundu.
Mike Pompeo, Türkiye'ye Ayasofya'nın müze olarak kalması çağrısı yapacağına, önce İsrail'e ‘’İlhak’tan vaz geç!’’ ve ‘’Zulüm yapma!’’ çağrısı yapsın. Pompeo, tavsiye ve çağrısını doğru yere, Tel Aviv yönetimine yapsın da tarihi çılgınlığı ve mezalimi durdursun. ABD hukuk devleti olduğunu ve adaletperverliğini Kudüs’te göstersin..
Türkiye barbarları tanıyacak kadar tarihi tecrübeye, ihanetleri fark edecek kadar ferasete ve oyunları bozacak kudrete sahiptir.. Batı için emperyalist tarihin sonu gelmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.