İrfan Küçükköy

İrfan Küçükköy

Konya’da Mücadele Birliği Hareketi’nde İlkler -2-

Konya’da Mücadele Birliği Hareketi’nde İlkler -2-

Kitap: Mücadelele Birliği Hareketinde İlkler

Hazırlayan: İrfan Küçükköy

Mücadele Birliği Hareketi'nde

İl İl Bütün Türkiye Bölümü

Konya’da Mücadele Birliği Hareketi’nde İlkler -2-

Mücadele Birliği kurulduktan sonra kısa zamanda Konya’nın hatta bütün Türkiye’nin umudu oldu. Sadece fikriyatının doğruluğundan değil, durak durmak bilmeyen performansı ile varlığını ispat etmiştir. Benzeri bir performans gösterilsin, bir seçim döneminde en pasif parti bile iktidara alternatif olur. Tabii ki seçim dönemi aktivitesi, ne kadar teşkilat olarak güçlü olunsa da iktidara ulaşmaya yetmez.. Yakın geçmişte Türkiye’nin bir Genç Parti denemesi var. Sadece iki senelik aktivite ile bile baraja yaklaştı. Barajı aşsa idi, koalisyon ortağı olacaktı.

Her biri ayrı başlıklarla sunulması gereken, Konferanslar, Mitingler, anma günleri, mahallelerde halk toplantıları, tiyatro piyes gösterileri, Resim Segileri, Mecmua satış mitingleri, daha neler neler. Bütün bunlarla Mücadele Birliği koşar adım büyüyordu. Selçuk Öğrenci Yurdu başka bir hamlenin adıdır. Altı yüz öğrencili yurt. Altı yüz Mücadeleci genç demektir. İki binden fazla mecmua satılıyordu. vs. vs...Konyadaki ilk dönem sosyal faaliyetleri bu başlıkla ayrıntılı sunmak istiyorum.

Konya’da ilk konferansımız Kütüphane salonunda Taha Akyol tarafından sunuldu. Takdim konuşmasını ben yapmıştım. Henüz Mücadele Birliği resmen kurulmuş değildi. Daha sonra arkadaşlarımız konferanslar vermeye başladılar. Ben de “Dünya’yı Saran Tehlike: Ahlaksızlık” konulu bir konferans konusu hazırlamıştım. Konya başta olmak üzere muhtelif şehirlerde sunmuştum. Henüz yirmi altı yaşında idim. İlgi ile izlendiğini hatırlıyorum. Kütahya’da yaptığım . konferansı Hamdi Çevik arkadaşımız organize etmişti. Belediye Başkanı da izlemişti. Arkadaşlarımızın her biri konferansçı oldular ve her yerde salonlar dolar oldu. Senede bir iki konferansa muhatap olurken senede onlarca konferansla konya ayağa kalktı. Konferanslarımız miting heyecanında olurdu.

Dernek binasına kavuştuktan sonra konferanslarımızı küçük de olsa kendi salonumuzda, her hafta bir konferans olarak sürdürdük. Bu konferanslar adeta mektep gibi olmuştu. Halktan devam edenler, bilmeyenler tarafından “hangi üniversiteden mezunsun” diye sorulara muhatap oluyorlardı.

Kısa zaman sonra bu konulu konferansları sohbet tadında mahallelere ev toplantılarına taşıdık. Her hafta süren bu evlerin sayısı otuza kadar ulaştı.

Mitingler

Siyasi mitingler yapılıyordu. Alanlar doluyordu ama bunlar, seçim zamanına has, seçim heyecanları idi. Biz her önemli olay için miting düzenliyorduk ve meydanları dolduruyorduk. Bir senede üç beş miting yaptığımız oluyordu. Her konuyu böylece topluma ulaştırıyorduk. Mitingler yapa yapa miting ustası haline gelmiştik. Usta haline gelmiştik,

Mitingler de en önemli konu kürsüyü korumaktır. Hazırlıklı gelenler oluyordu. Kürsünün etrafında dizilenler olurdu. İki cümle söylese Türkiye’nin kurtulacağına inananlar oluyordu. Yazdığı şiiri okumak isteyenler oluyordu. Bunlar boş buldular mı Kürsüye atlarlardı. İndirebilirsen indir. Miting organizesinde ben de ustalaşmıştım. Üç-beş arkadaşımızı kürsüyü korumak için görevlendirirdim. Konuşma yapmak isteyenleri bu arkadaşlar bana gönderirlerdi, ben de gönüllü, gönülsüz ikna ederdim. Bazı arkadaşlarımız da, ben de konuştuğum olurdu. Ancak Miting hatibi Necmettin Erişen idi. Mitingler de yapılacak konuşmaları bazen ikimiz birlikte hazırlardık. Necmettin Erişen’i dinleyenler coşardı. Dinlerken hüngür hüngür ağlayanlar olurdu. Tok vr gür sesiyle , konuşmalarında her cümle alkışlanırdı.

Sloganları biz hazırlardık. Kürsüden biz söyletirdik. Böylece uygunsuz çıkışların önüne geçerdik. Necmettin Erişen bazen mizansen hazırlardı. Konya olayları (18 Ağustos 1968) mitingine ak kefenle, hatta kanlı kefenle çıkmıştı. Hala Konya’da bunu anarlar.

İmza Kampanyaları

Önemli konular için imza kampanyası başlatırdık. İmza kampanyaları Necmettin Erişen’in Konya sorumlusu olduğu zamanlar Konya’da başlatılır, daha sonra diğer şehirler dahil olurlardı. Milyon imzalı dilekçeler hazırlardık ve imzalar muhakkak gerçek kişilere ait olurdu.

Sonra bu dilekçeleri ilgili bakanlıklara ulaştırırdık. Daha toplanırkrn basında haber olurdu. Birkaç teslim organizasyonunda Mehmet Özutku başkanlığında bir komisyon oluşturulmuştu. Bu imzalar ses getirirdi. Bakanlar siyasi açıklama yapmak zorunda kalırlardı.

Komünist Mezalimi Anlatan

Fotoğraf Segisi

Necmettin Erişen elinde birkaç fotoğraf derneğe geldi. Bu resimleri büyütelim konferans salonlarımızın girişine koyarız, dedi, Baktım Komünist mezalimi anlatan etkileyici resimler. En kendisine biraz fotoğraf toplayalım, içlerinden seçim yapalım dedim.Eski yeni gazetelerden uygun fotoğraflar toplamaya başladık. Kısa zamanda elimizde hayli fotoğraf oluştu. İyi hatırlıyorum. Ben Necmettin Erişen arkadaşıma bunları fotoğraf sergisi haline getirelim teklifinde bulundum. Teklifim uygun görüldü. Nasıl bir formda ve statüte sergilemek gerektiğini diğer arkadaşlarla istişare ettiğimizi hatırlıyorum. Fotoğrafları büyütecek bir karton üstüne yapıştıracak ve alt yazıda açıklama yapacaktık. Uygulamaya geçtik . Bilgilendirme yazısında Marksizmin doktrininden, meşhur uygulayıcılarına kadar her bilgi vardı. Fotoğrafları,,,fotoğrafçı Allah rızası için meccanen büyüttü. Bazı resimleri bez tual üzerine Haşim Vatandaş aktardı.

Konya Belediye reisi, bize Belediye binası altındaki geniş salonu ücretsiz tahsis etti.

Ben endişe ediyordum, ya kimse gelmezse diye. Necmettin Erişen’e endişemi söyledim. Birkaç gün sonra sergiyi bir sessiz yürüyüşle açalım, dedi. Makul bir teklifti. Öyle de uyguladık.Yürüyüş Vakıfhandaki Mücadele Birliği sokağından başladı ve Belediye binasında son buldu. İlk gün kalabalıktan resimlerin altının okunması mümkün olamıyordu. On gün içinde sergiyi onbinlerce, belki yüzbin kişi ziyaret etti. Beş altı kişiye bir arkadaşımızı tanıtıcı olarak veriyorduk. Arkadaşlarımız önce alt yazıları okuyarak açıklama yapıyordu. Sonra hepsi yazıları ezberlediler. Her biri hatip oldular. Alt yazılarda Marksizmden, Kapitalizme, Nasyonal sosyalizmden Anarşize kadar her şey anlatılıyordu. Milliyetçi mukaddesatçı fikriyat prensipleri içinde Mücadele Birliği anlatılıyordu.

Sergi, Afyon’da sergilenmeden önce Mehmet Çetin Abi kendi eliyle bütün yazıları yeniledi. Sergi bir sanat eseri haline geldi. Afyonda merkezi bir salonda açılmıştı. Çok ilgi gördü. Sivil bir albay sergiyi gezdi ve bana , bu sergiyi Askeri İstihbarat mı düzenledi., diye sordu. Ben encümanını anlattım. Genç arkadaşım buna benim inanacağı mı sanıyorsun. Böyle mükemmel bie sergiyi ancak istihbarat başarır , dedi. Serginin açılış encümanını bunun için geniş anlattım. Sergiyi Kayseri’de açtığımızda ekip başı bendim. Salonun bulunması için sınıf ve sıra arkadaşım Mahmut Özakkaş aracılık yapmıştı. Vali’ye sergiyi, şimdi bir özel üniversitede rektör prof. Bir arkadaşımızı görevlendirmiştim. Vali O tarihte Kayseri İmam Hatip Lisesi müdürü arkadaşım Mahmut Özakkaş’a bu çocuğa hayran kaldım. Her şeyi ne kadar güzel anlatıyor. Bu çocuk ileride çok büyük adam olur diye kehanette bulunmuş.İsparta Segi açılışını da ben yapmıştım. Büyük ilgi görmüştü. Başka illerde de sergi açılışı yapıldı.

Ek yazı uzayıp gitsin istemiyorum. Tabiiki Konya Mehter takımı, kuruluşundan hizmetlerine bilinmesi gerekir. Esas kitapta tabiiki yerini alacaktır. Selçuk Öğrenci yurdu ayrıntılı bilinmelidir. Mecmua satışları her hafta bir Türkiye mitingleridir. Ayrıntılı bilinmelidir. Milli kültürü ayağa kaldıran bildirilerimiz, fonksiyonlarıyla anlatılmalıdır. Daha neler…Neler…

Hizmet sunanlardan Allah razı olsun.Vefat edenlerin mekanı cennet olsun. Yaşayanlara uzun ömürler dilerim. Selamün Aleyküm.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İrfan Küçükköy Arşivi