Ka'be Örtüsünde Fon Hatlar
Bu fotoğrafı çok zor çekmiştim. Öğle vaktinde imam namazı müezzinliğin altında, gölgesinde kıldırırdı. Onun için de müezzinlik cihetinde imama uyarak namaz sahih olsun diye, bu cihet tamamen boşaltılır idi. Net bir resim. Dekorlar, yazılar, fon yazıları hepsi
belirgin. Kabe örtüsündeki altın ibrişimle işlenen şerid yazılar, samediyeler, tevhidiyeler kolayca görülür. Bunlar hakkında "Kültürel Mekke" kitabımda ayrıntılı bilgiler sundum.. Ama fon yazılar o kadar kolay görülmez. Kabe örtüsü dümdüz dokuma değil, her tarafı fon yazılarla işlenmiş siyah ipektir. Bu resme dikkatlice bakın fon karelerini görebilirsiniz. Hele büyüterek baksanız fon hatları okuyabilirsiniz.
Ka'be Örtüsünde Fon Hatlar
Kâbe örtüsü üzerinde, düz ve ters V''ler şeklindeki yazılar dikdörtgen fon panolarda fon hatlar halinde bulunmaktadır. Bunları her cihetten alttan üste, yandan yana sayarak hesapladığımda bin adet kadar olduğunu gördüm. Bu dikdörtgenlerde her biri biner adetten fazla“Kelime-i Tevhid” "Lâ ilâhe ilallah- Muhammedün Rasûlullah" (Kelime-i Tevhid) ve “Sübhânellâhi ve bihamdihî sübhânellâhi’l-azîm” tesbihatı yazılıdır. aralarında "Ya Hannan, Ya Mennan" ifadeleri de biner kadar vardır. Bu ifadeler Kabe'ye özlemi ifade eder. Bana Kabe örtüsü düz dokumalı mı, diye sorular geldi. Bu bilgileri verdim. Bu usül Memlûkiler ve Osmanlılar geleneğidir. Aynen sürdürülüyor..
Fotoğraf: İrfan Küçükköy
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.