
İbrahim Halil Sipahi
Savaşın bedelini çocuklar ödüyor
Suriye'de drama dönüşen olaylardan en çok çocuklar etkilendi. Acı ve gözyaşının dinmediği ülkede binlerce çocuk yaşamını yitirdi, 1,6 milyon çocuk okullarından ayrı kaldı.
ŞANLIURFA (AA) - Suriye'de drama dönüşen olaylardan en çok çocuklar etkilendi. Acı ve gözyaşının dinmediği ülkede binlerce çocuk yaşamını yitirdi, bir o kadarı da yetim kaldı.
Ülkedeki birçok okul Esed rejiminin hedefi oldu. Suriye'deki eğitim sistemi savaştan dolayı adeta yok oldu. Aileleriyle dost ülkelere sığınan çocuklar, aslında geride hem okullarını hem de hayallerini de bırakmak zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, Suriye'de halen 1,6 milyon çocuk okula devam edemiyor.
Terör örgütü IŞİD tehdidi altındaki Rakka, Deyru'z Zor ve Halep'in bazı bölgelerinde ise 670 bin öğrenci de eğitimlerinden uzak kaldı.
Suriye'de sadece geçen yıl 68 okula düzenlenen saldırılarda 160 çocuk hayatını kaybetti, 343'ü de yaralandı.
"Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirdik"
Suriyeli sığınmacılara kucak açan Türkiye ise misafirlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor, eğitim çağındaki çocuklara okul imkanı sunuyor.
Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nde öğretmenlik yapan Sena Hamut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin en iyi şekilde yetiştiğini ve içlerinden bir çoğunun doktor, mühendis, mimar olduklarını söyledi.
Hamut, şunları kaydetti:
"Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirdik. Onlar iyi yerlere geldiler. Çatışmalar nedeniyle okullar yıkıldı, çocuklar eğitimlerinden mahrum kaldı. İç savaş nedeniyle eğitim de yok oldu, çocuklarımız hiçbir şey öğrenmeden büyümeye başladı."
Hamut, Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocukların ise eğitimlerine devam etme imkanı bulduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine sahip çıktığını ifade eden Hamut, "Büyük lider Erdoğan bu insanların yardımına koştu. Burada çocuklara ülkemizdeki müfredata göre eğitim veriliyor" şeklinde konuştu.
Samir Ahmet ise 3 yıldır kampta öğretmenlik yaptığını belirterek bu süre içerisinde yaklaşık 8 bin öğrenciye ders verdiğini belirtti.
Savaş yüzünden çocukların eğitim haklarının da ellerinden alındığını vurgulayan Samir Ahmet, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kamplardaki eğitim Suriye'dekini aratmıyor, çocuklarımız çok şükür burada bir şeyler öğreniyor. Burada öğretmenleri de var, kitap ve defterlerde mevcut. Eğitimlerimiz çok güzel devam ediyor. Mazlum halka sahip çıkan ve onlara her türlü imkanı sağlayan Türk hükumetine teşekkür ediyoruz."
Bir Milletin Varoluş Destanı İstiklal Marşı
11 Mart 2020 Çarşamba 21:05Milletin Egemenliğin son bulduğu, 23 Nisan..
22 Nisan 2018 Pazar 15:37Erken mi? Baskın mı? “Seçim!..”
21 Nisan 2018 Cumartesi 11:36Erken seçim, Değneğin iki ucu;
19 Nisan 2018 Perşembe 20:37Bahçeli’nin eken seçim çıkışına şaşırdık mı?
18 Nisan 2018 Çarşamba 17:51Esad düşmanlığı, İsrail seviciliği,
17 Nisan 2018 Salı 14:26Leş Kargalarından Horoz dövüşü,
15 Nisan 2018 Pazar 17:5528 Şubat davasında, “OH” dedirten karar.
14 Nisan 2018 Cumartesi 18:23DEİZM, boşa gündeme getirilmedi!
13 Nisan 2018 Cuma 00:47Bu oyunu daha önce seyretmiştik!
11 Nisan 2018 Çarşamba 19:31




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.