Afrika'da Fransız Sömürge Haritası
Türk Kültür Dünyasına giremeyen konulardan biri Afrika kıtası tarih ve coğrafyasıdır. Bu bölge ile ilgili en geniş yayın Fransızcadır. 1982 yılında Zamanımızda İslam'ın yayılışı kitabımı hazırlarken bunu gördüm. T.D.V. İslam Ansiklopedisi Kütüphane ve Dokümantasyon müdürlüğü yaparken,Orta ve Batı Afrika, Müslüman Afrika konusunda madde verirken çok zorlanıyorduk. Sömürgecilik sözde kaldırılmış, gizli sömürgecilik halen sürüyor. Halbuki bu bölgede Osmanlı Devletinin yükseliş döneminde Müslüman İmparatorluklar vardı. Hatta Zenci oldukları halde Arapça'yı resmi dil haline getiren devletler vardı. Sömürgeci baskı döneminden sonra bile İslam Birliği üyesi devletler, devletlerimiz vardır. ,
1980'li yıllarda Diyanet Dergisi'nde "İslam Ülkeleri Tarih Coğrafyasını yazarken karşıma çıkan bir olayı anlatmak istiyorum. Bu gün gün boyu İnternet'te araştırdım, bulamadım. Onun için de hatırımda kaldığı kadarıyla nakledeceğim.
Fransız Mezalimi
Fülanilerden Ahmet Tekü, Fransız sömürgeciliğine karşı 19.ci Asrın ortalarında (1860) dimdik ayaktadır. Devletin sınırlarını genişletir. İki küçük kabile devleti himayelerine sığınır. Müslümanlıklarını ilan ederler. Kabileye Fatiha’yı Ahmet Tekü şöyle öğretmiş. Fatiha’nın her kelimesini birine isim koymuş. Birbirlerine hitap ederken Fatiha'yı öğrenmişler.
Fransızlar, Ahmet Tekü'yü ortadan kaldırmaya kararlılar. Timbuktu şehri yakınında Ahmet Tekü'nün karargahını basarlar, kaçırırlar. Burada vahşetin en adisini uygularlar. Ahmet Tekü'yü bir odaya kilitlerler. Pencerelerin önünde ateş yakarlar. Ahmet Tekü'yü dumanla boğarak şehit ederler. Fransız askerlerine ve Müslüman esirlere seyrettirirler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.