Sait Özdemir

Sait Özdemir

Zihin Fukara Olunca Akıl Ukala Olur..

Zihin Fukara Olunca Akıl Ukala Olur..

“Zihin fukara olunca, akıl ukala olurmuş.” der Namık Kemal.

Birçok kez İlkokulu, liseyi, hatta üniversiteyi bitiren gençlerimizin çoğu neden iki kelimeyi bir araya getirip derdini anlatamıyor, iki satırlık dilekçe yazamıyor? diye düşünüyorum.

Türkçeyi "doğru" ve "güzel" kullanabilmek için en çok gerekli şey nedir?

Bu sorunun cevabı hiç şüphesiz, "zengin kelime ve kavram hazinesine sahip olmaktır.

Kelimeler insanın cebindeki para gibidir. Çarşıya çıktığınızda cebinizdeki para kadar harcama yaparsınız. Kelime hazinesinin zenginliği de tıpkı cebinizdeki para gibidir. Bu kelime zenginliği ve genişliği kapsamlı düşünmeyi,  rahat ve etkili konuşmayı,  kolay ve sağlıklı iletişim kurmayı, başarıyı getirir. Günümüzde işadamlarından yöneticilere, siyasetçilerden gazetecilere, yazarlardan televizyon programcılarına, din görevlilerinden şairlere kadar hayatın pek çok kesiminden insan, zengin bir kelime hazinesine sahip olamamanın sıkıntısını yaşamakladır. İyi ki bir şey’imiz var. Takıldığımızda ve işin işinden çıkamadığımızda imdadımıza yetişiyor, “şey” kavramı.

Günümüzde Türkiye'de köşe yazarlarının çoğu 200 - 300 kelimeyle, en birikimlisiyse maalesef ancak 700 - 800 kelimeyle yazmaktadırlar. Hâlbuki Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Cemil Meriç, Necip Fazıl gibi isimler 3000 - 6000 arası kelime hazinesiyle eserler verdiler. Günümüzde 150'lere düşen kelime birikimiyle bunları okuyup anlamak elbette zorlaşmaktadır

Güzel konuşmayı bilen insanlar hayatta daha başarılı oluyorlar; çevreleriyle uyum ve huzur içinde yaşıyorlar. Zengin kelime hazinesi muhatabı ikna etmeyi, o da başarıyı ve kazanmayı beraberinde getiriyor. Süper Ülkelerden başlayarak az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelere kadar ilköğretim okullarının ilk beş sınıfına ait ders kitaplarında öğretilen kelime ve kavram sayılarını incelediğinde TÖMER ‘in 2012 yılında yapmış olduğu araştırmada ABD’de 71.681, Almanya'da 70.400, Japonya'da 44.224, İtalya'da 31.762, Fransa'da 30.193, S. Arabistan'da 13.579...

Peki, ya Türkiye'de bu rakam kaçlarda seyrediyor? Türkiye'de ilkokul dördüncü sınıfına kadar olan ders kitaplarında okutulan kelime ve kavram sayısı sadece 7.260.

Üstelik bizde okutulan 7.260 kelime ve kavramın epey bir kısmı batı dillerinden alınma... Yani bunları da çıkarırsanız rakam 4000'lere kadar düşüyor.

ABD'deki ilkokullarda ise ders kitaplarındaki kelime sayısı bizdekinin on katı olan 71.681. Suudi Arabistan'da bile bu rakam bizdekinin iki katı 13.579. Avrupa ülkelerinde öğrenciler ders kitaptan dışında haftada en az bir kitap okuyor. Neden kitap okumamız gerektiği anlaşılmıştır zannedersem…

İyi okumalar dileğimle.

Kalın Sağlıcakla…

 

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman&Aile Eğitimi Uzmanı

www.saitozdemir.net

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi