Mehmet Yürekli

Mehmet Yürekli

Nereden Geldiği Bilinmeyen Etler Yenilebilir mi?

Nereden Geldiği Bilinmeyen Etler Yenilebilir mi?

Nereden Geldiği Bilinmeyen Etler Yenilebilir mi?

 

Nereden geldiği, kimin kestiği ve hangi hayvanın eti olduğu bilinmeyen etler yenilebilir mi?

Günümüzde et yemek gerçekten problem haline gelmiştir. Sıkça karşılaşılan sorular arasında ilk sıralara yerleşti, et meselesi..

İnsanlar, sabah gidip akşam gelmek üzere, kısa süreli, mesela birkaç günlüğüne, yurt dışına çıkabiliyorlar. Mesleği gereği yurt dışında, hem de ülke ülke dolaşan kişiler var.

Bir denizci ya da havacı, gemide/uçakta çalıştığı için sürekli araçta yemek yiyor ama malzemeler uğradıkları limanlardan alınıyor. Çoğu zaman erzak ve kumanyalar gayrimüslim ülkelerden geliyor.

Et çok öncelikli olduğu için gemideki, uçaktaki yemeklerde genelde her gün et oluyor. Denizciler, uluslararası ulaşım gereği gemide çalışanlar, tavuk eti veya kırmızı eti yerse helal kesim olup olmadığını bilmediği için günah olur mu?

Yanı denizci, havacı yada karacı, mesela tır şoföre gayrimüslim ülkelerde et yese haram mı yemiş olurum? Çünkü çok değişik ülkelere yolları düşebiliyor yada taşımacılık firmaları personele çok değişik ülkelerden erzak tedarik edebiliyor ve personelin masasına kesimi belirsiz et gelebiliyor.

Burada anlatmak istediğim şu: Kesenlerin ehli kitap olup olmadığını belirli mi belirsiz mi buna çok dikkat etmek lazım. İthal etlerde çok dikkat etmek lazım mesela..

Ayrıca etin, yenmesi helal olan etlerden olup olmadığını da bilmek lazım.

Kesimi belirsiz ya da türü belirsiz et yenebiliyor, kişi bu durumda ne yapmalı?

İthal etlerin üzerinde "İslâmî usule göre hazırlanmıştır" gibi bir ifade bulunursa veya eti hazırlayanların İslâm'a riayet ettikleri bilinirse bu etleri yemek caizdir.

Etlerin İslâmî usule göre hazırlanıp hazırlanmadığı bilinmiyorsa ancak ithal edildiği, satın alındığı, geldiği ülkeler halkının çoğu ehl-i kitab (hristiyan veya yahudi) ise buradan gelen ve domuz gibi yenmesi haram olmayan hayvanların etlerini Müslümanlar da yiyebilirler.

İthal etlerin hazırlanışının İslam'a uygun olduğu bilinmediği gibi ithal edildiği ülkenin halkı da ehl-i kitab değil ise bu etleri yemek caiz değildir.

Et tüketiminde ideal olan, kurban ibadeti nedeniyle farz olan yeterli kurbanlık hayvan yetiştirmek ve Müslümanların ürettiği, kestiği eti tüketmek..

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Yürekli Arşivi