Mehmet Yürekli

Mehmet Yürekli

Adana’nın sesi olmak

Önce taşları yerine koyalım ki bu yazıyı yayınlama amacımız rahat anlaşılsın.

Demokratik toplumlarda basın, haber vermenin yanı sıra denetleme ve kamuoyu oluşturma gibi işlevlere sahiptir. Üstlendiği bu işlevler sayesinde basın, bilgi ve iletişime dayalı endüstri çağında toplumların demokratik süreçlerin bir parçası haline gelmesine katkı sağlamaktadır.

Dolayısıyla basın, yasama, yürütme ve yargının ardından dördüncü güç olarak adlandırılmaktadır. Basının bir gücü varsa, o gücü bu kamusal görevlerinden almaktadır.

Bir de yaygın basın, ulusal basın farkına değinelim. Gazetecilik yapan kitle iletişim araçları, yöneldiği hedef kitle açısından iki grupta incelenmektedir: Yaygın basın ve yerel basın.. Ulusal basın denilince her ikisi birden kast edilir..

Ülke genelinde dağıtımı yapılan, ulusal, uluslararası ve yerel haberlerin yer aldığı periyodik yayınlar bütünü, akademik çalışmalarda yaygın basın olarak kavramlaştırılmaktadır. Yaygın basının hedef kitlesi genelde ülke vatandaşları ve hatta daha fazlasıdır.

Günümüzde gazetelerin yalnızca yurt içine değil, yurt dışına da dağıtımları yapılmaktadır. Ayrıca yaygın basın kuruluşlarının çoğunun yurt dışında temsilcilikleri veya büroları bulunmaktadır. Bu yüzden basın denilince de akla hemen yaygın basın gelmektedir.

Yerel basın denildiğinde de İstanbul dışında yayın yapan gazete anlaşılmaktadır. İstanbul, Osmanlı başkenti olduğundan aynı zamanda basının da merkeziydi. Cumhuriyet döneminde başkent Ankara’ya taşındı ama yaygın basının merkezi İstanbul’da kaldı.. Dolayısıyla Ankara basını yerel basındır, yaygın basının merkezi olmadığından.

Demokratik standartlar yükseldikçe, basının bağımsız ve tarafsız yayın yapabilme kapasitesi yükselmektedir. Bir başka deyişle özgür basın, günümüz demokrasilerinin vazgeçilmez kurumlarındandır. Özgür ve bağımsız basın, yönetilenler açısından bir şanstır. Çünkü basın, ulusalda olduğu gibi yerelde de yönetimin perde arkasını, başarısızlıkları, aksaklıkları vs. halkın ve kamuoyunun önüne serme imkânına sahiptir. Etkin bir denetim olduğu takdirde, yönetenler ile yönetilenler arasındaki iletişim daha sağlıklı hale gelecektir.

Yerel basının bu etkin denetim işlevini etkin biçimde yerine getirmesi, kamu hizmetlerinin sağlıklı olarak halka duyurulmasıyla başlar. Bu ilişkilerin kamusal çıkar çerçevesinde biçimlendirilmesi gerekmektedir. Kamu yararının amaçlanmadığı durumlarda, gazeteciliğin nesnel karakterine uygun hareket edildiğini söylemek oldukça zordur..

Ben yerel basının ana işlevini devlet- toplum ilişkisi perspektifinde ele almaktayım. Kamu kuruluşları ile toplum arasında iletişim köprüsü özelliği taşıyan yerel basın, devlet kurumlarının şeffaflığı idealine katkı sağladıkça, devlet ve yurttaş arasındaki mesafe azalacak ve kolektif bilinci önceleyen bir anlayış değer kazanacaktır.

Bu anlamda yerel basın, kolektif bilincin inşasına katkı sağlayan bir işleve sahiptir. Kolektif söylem geliştiği ölçüde, millet olma ve ortak hareket etme bilinci güçlenmektedir.

Yerel basın, her türlü toplumsal değişim ve dönüşüm karşısında halkın yanında, halkın, gözü, kulağı ve sesi konumundadır. Bu yüzden ben yerel basını, halkın moral kaynağı olarak tanımlamaktayım.

Doğrudan bölgeden olması sayesinde yerel yapıyı iyi tanıyan yerel basın, halkın sorunlarını ve gündeme ilişkin gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Halkın sesi olma özelliği yerel basına önemli bir sorumluluk yüklemektedir.

Yerel basında üretilen söylem, yalnızca gündemin oluşmasına katkı sağlamamakta, aynı zamanda toplumsal kanaatlerin oluşmasının da yolunu açmaktadır. Bu nedenle yerel basınca şekillendirilen tutumlar, zamanla davranışa dönüşmektedir.

Halkın günlük yaşamını etkileyen gelişmelerin bir kısmı, içinde bulunulan il ya da bölgeyle sınırlıdır. Yerel basın kuruluşlarından beklenen, o il ya da bölge için gündem oluşturabilecek konuların öncelikli olarak ele alınmasıdır.

Ancak kimi zaman yerel veya bölgesel gibi görünen bir konunun ulusal düzeyde ele alınması zorunluluğu ortaya çıkabilmektedir. İşte bu tür durumlarda yerel basın konuyu, ulusal ilgi gruplarına taşıma işlevine sahiptir. Ulusal ilgi grupları, paydaşlardan farklı olarak çıkar beklentisi içerisinde olan yapılara dönüştüğünde, basının çıkar ilişkisinin dışında tutulması gerekmektedir.

Ne var ki günümüzde yaygın ve yerel basının denetim işlevinin önündeki en büyük engellerden birisi çıkar ilişkileridir. Ticari ve/veya siyasi çıkar peşinde koşan gazeteler nedeniyle hem yaygın hem de yerel basın, asli işlevinden giderek uzaklaşmaktadır.

Yirmi yıla yakın süredir Adanapost haber portalı yayında.. Adanapost, haberde doğruluk, yorumda dürüstlük demek. Ticari ve/veya siyasi çıkar hesaplarından uzak yayın çizgisini gururla sürdürüyor. Hiçbir güç Adanapost’u yoldan çıkaramadı bugüne kadar.

Adana’nın sesi olmak şerefine paha biçilemez. Yayın ilkemizdir, Adana’nın sesi olmayı hiçbir şeye değişmiyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Yürekli Arşivi