
Sait Özdemir
Hayatlara umut olabilmek.
Hayatlara umut olabilmek.
Bazen kendi kendimize tek başıma ben ne yapabilirim ki diye düşündüğümüz zamanlar olur.
Kelebek Etkisini nedir biliyor musunuz?
Kelebek Etkisi Matematikte, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır.
Edward N. Lorenz'in hava durumuyla ile ilgili verdiği şu örnekten gelmektedir:
''Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.''
"Rastlantı ve Kaos" adlı kitabı ise Edward Lorenz'in "kelebek etkisi" kavramını "Bir kelebeğin kanat çırpmaları bile belli bir süre sonra atmosferin durumunu tümüyle değiştirebilir" diye açıklıyor.
Genel olarak düşündüğümüzde hepimiz çevremizde farklılıklar meydana getirebilecek kadar üretken olabiliriz. Çünkü hiç bir şeyi amaçsız ve gayesiz yaratmayan Allah( c.c) elbette ki insanoğlunu da amaçsız ve gayesiz yaratmamış ve ona şu dünya denen mekânda bir takım görev ve sorumluluklar yüklemiştir.
Belki hayatta başka hayatları değiştirmek gibi bir görevimiz vardır.Biliyoruz ki, başkalarına yapacağımız en küçük bir davranışın geri dönüşü vardır. O zaman artık kendimiz için değil, başkaları için de bir şey yapmamız gerekiyor.
Başka hayatlara dokunmak, başka hayatlara ışık olmak, başka hayatlara anlam katmak!
Büyük evliyalardan olan Cüneyt-i Bağdadi hazretleri bir gün deniz kenarında gezerken bir Mecusî, yanına bol miktarda yem almış, denizdeki balıklara yem atarken aralarında şöyle bir konuşma geçer:
Ne yapıyorsun böyle?
Sevap kazanmak için balıklara yem atıyorum. Senin sevap kazanman için, evvela iman etmen lazım. Sen Müslüman değilsin ki, hangi sevaptan bahsediyorsun? Peki, benim bu balıklara yem verdiğimi o bahsettiğin Allah görüyor mu? O’nun bilmediği, O’nun görmediği bir şey yoktur. Bu da bana yeter. Aradan 3-5 sene geçer, Cüneyt-i Bağdadi hazretleri hacca gider, tavaf ederken bakar, deniz kenarında balıklara yem atan Mecusî de tavaf ediyor. Cüneyt-i Bağdadi hazretleri sormuş: Buralarda senin ne işin var? O beni gördü. Nasıl gördü? Sen gittikten sonra içimde bir nur parladı, baktım, balıkların hepsi Kelime-i şehadet getiriyor. Ağaçlara baktım, Kelime-i şehadet getiriyor, ben de Kelime-i şehadet getirmeye başladım. Senin Rabbin beni gördü. O gördüğü için de buraya geldim. Sana şöyle bir nasihatta bulunacağım: “İyilik yap denize at, balık görmezse Halik bilir.”
Başka hayatlara umut olabilmek dileğiyle, sevgiler.
Sait ÖZDEMİR
Aile Eğitimi Uzmanı&Uzman Psikolojik Danışman
Güzellik Geçicidir Aptallık Baki Kalır
15 Nisan 2025 Salı 09:54Bolluk Paradoksu
08 Nisan 2025 Salı 21:01Bugün Bayram Erken Kalkın Çocuklar
28 Mart 2025 Cuma 14:18Bülbülün yaptığı yanına kar kalmaz
25 Mart 2025 Salı 03:36Vermek Almaktan Her Zaman Üstündür
18 Mart 2025 Salı 14:49Ruh bir arı vücut kovan
11 Mart 2025 Salı 04:46Ramazan ve Çocuk
04 Mart 2025 Salı 15:34Sabır ve azim.
25 Şubat 2025 Salı 01:24Çözümün parçası olmak.
17 Şubat 2025 Pazartesi 16:05Hamdım, piştim, yandım
11 Şubat 2025 Salı 14:46




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.