Hayata Umutla Bakmak

Dostlarım zaman zaman bana, değerli hocam sizde hayata çok umutla ve mutlulukla bakıyorsunuz umutsuzluk ümitsizlik sizin lügatınız da pek yok diyorlar. Bende onlara olumsuz umutsuz baksam da bu hayat devam ediyor bakmasam da bu hayat devam ediyor diyorum. Bu nedenle tercihimi olumlu ve umutlu bakmaktan yana kullanıyorum diyorum. Unutmayalım ki dostlar mutluluk kişiseldir ve çoğunlukla hayattan beklentileriniz ile ilgilidir. Çünkü hayat yaptığınız veya yapacağınız tercihlerden ibarettir. Bu nedenle tercihinize göre olumlu veya olumsuz olmayı seçersiniz bu hayatta.

Mutlu insanlar, hiçbir zaman mutluluğa doymazlar der, Heredotos.

Maalesef ki, günümüzde artan depresyon, kronik stres ve memnuniyetsizlik modern insanı mutluluk tan sürekli uzaklaştırmakta ve arayışına itmektedir. Mutluluk aslında isteklere ulaşma durumudur. Zihinsel ve duygusal bir yeterlilik halidir.

Ne güzel söylemiş değil mi Tolstoy ‘Saadet ve mutluluğu ihtiraslarda değil, kendi kalbinizde arayın, saadetin kaynağı dışımızda değil, içimizdedir der’, Lev Tolstoy.

Mutlu ve umutlu huzurlu olmak için başkalarına bakmayı bırakıp kendinizi fark etmeniz ve elinizdekiler ile yetinmeyi bilmeniz gerekiyor. Başkalarına göre yaşama hastalığından kurtulabilirseniz, mutluluğun her zaman sizinle olduğunu göreceksiniz.

Eflatun, Devlet adlı eserinde mutlu olmanın ahlaki olduğunu söyler.

Aristoteles Nikhomakos’a etik MÖ.350 adlı eserinde ‘mutluluğu bir duygu olarak değil bir etkinlik olarak’ tanımlar.

İbn-i Sina’ya göre mutluluk dünyevi olandan bağımsızdır. Mutluluğa akıl ile erişilir.

Gazali Kimya-yı Saadet adlı eserinde İslam’ın gereklerine uygun yaşamayı ve dolaysıyla günahtan kaçınmayı kurtuluşun ve mutluluğun çaresi olarak görür.

Farabi’ye göre insan mutlu olmak için yaratılmıştır. Sınırlı olsa da mutluluğu tek başına gerçekleştirebilir. İyi davranışlarının hedefi mutluluktur ve davranışlar sadece erdemle yönlendirilirse mutlu olunabilir.

Schopenhauer mutluluğun doyum sağlanan bir şey olduğunu söylemiştir. İnsan istedikçe ister ve her doyum yeni bir isteğe yol açar. Buda sürekli bir tatminsizlik getirdiğinden ıztırabın uzatılmasına yol açar. İştah ve bencillik engellenmedikçe mutlu olunamaz. İstekler acılar ile birlikte gelir der.

Nietzche’ye göre mutluluk insan eylemlerinin en yüksek amacı olan durumdur.

Sonuç olarak: Mutluluğu tatmanın tek yolu onu paylaşmaktır. Der, Byron.

Başkalarına mutluluk sağlayabilen adam, mutludur der Denis Diderot.

Unutmayalım ki mutluluk ve huzur paylaşıldıkça çoğalır.

Hayata ne verirseniz onu alırsınız.

Veren el olmak dileğimle.

Kalın sağlıcakla

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman&Aile Eğitimi uzmanı

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi