Yürekli’nin “Duruş”undan Kesitler
Yürekli’nin “Duruş”undan Kesitler
Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Enstitüsü Başkanı Mustafa Yürekli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında “Poetika ve Politika” konferansları veriyor.
Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’ndeki ilk konferansında İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un siyasi kimliğini anlattı.
Mustafa Yürekli’nin “Poetika ve Politika” adlı nehir söyleşisi, Yahya Kemal ve Necip Fazıl Kısakürek konferanslarıyla tamamlanacak.
Medyada sık sık ölüm selası okunarak İslamcılığa karşı son yıllarda fevkalade iyi örgütlenmiş bir itibarsızlaştırma kampanyası yürüten fitne-fesat ehline kötü haber: Son yıllarda savunduğu sosyal bilimlere dayalı yenilenme düşüncesiyle dikkatleri üzerinde toplayan şairin konuştuğu konferans salonları dolup taşıyor.
Geçen ay Fatih’teki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde de öyle oldu. Seçkin bir topluluk salonda nefeslerini tutarak dinlediler üstadı: “Akif hala Mısır’dan dönmedi!” dedi.
“Poetika ve Politika: Mehmet Akif Ersoy” konferansında Şuara Suresi’ne değinerek başladı konuşmasına Mustafa Yürekli:
“Yedi peygamberin iktidar karşısındaki dik duruşlarının anlatıldığı Şuara Suresi’nde, Müslüman aydın ve sanatçılara, vahye dayalı bir söylemle, yüreklice hakikate çağırmanın önemi anlatılmaktadır.
Akif, Şuara Suresi’ni doğru kavramış ve gereğini yerine getirmiş Müslüman bir şairdi. O emperyalizmin yıkıp topraklarını paylaştığı İslam devletini savunuyordu. Devletin bileşeni olan İslam ülkesi, İslam milleti ve İslam medeniyeti konuları Akif’in şiirinin ana sütunları olan temalardır.
Akif, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e bakıştır; onun görüşü ve mücadelesi bugün bize köklülük ve süreklilik imkanı veriyor, yenilenme bilinci kazandırıyor.” dedi.
Cumhuriyet dönemindeki Batıcı aydınların komplosuna da değinen Yürekli, Müslümanların şahsiyetini, haysiyetini, izzetini yok etmek için seferber edilen “akademik teröristler”in, “sanat ve edebiyat teröristleri”nin ve “iletişim teröristleri”nin iğrençliğine dikkat çekti.
Gençlere, sahte Batıcı kimliklerin arkasına saklanmadan Müslümanca, delikanlıca konuşmayı telkin etti.
Bilginin, düşüncenin ve sanatın güçle sınavını anlatan Yürekli, hakikate sadakate süreklilik kazandıracak hususun emanet bilinci, ehliyet ve adalet olduğunu açıkladı.
Bazı gazeteler (Yürekli ve liderliğini yaptığı Yenilenme görüş ve hareketi ‘cıs’ olduğu için çok az sayıda gazete) ve internet haber siteleri bunu haber yaptı.
Facebook ve Twitter’da bunun belli yankısı oldu, ısrarla yayınlanan afişler beğeni topladı, yorum aldı.
İyi oldu.
Yürekli’nin konferanslarının esas konusunu teşkil eden peoetika, estetik, İslam medeniyeti ve sanatı ana hatlarıyla anlatılıp; günümüzde yerel ve küresel iktidarlar karşısında Müslüman aydın ve sanatçıların duruşunun irdelenmesi, üç konferansla gerçekleştirilecek. Bu nedenle diğer iki konferans da çok önemli..
Bazı iller de “Poetika ve Politika” konferansları için talepte bulunmuş. Konferansların Türkiye geneline yayılması ve kitaplaşması öngörülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.