Yaşamak İçin Bir Nedeniniz Var Mı?
“Yaşamak için bir neden'i olan kişi, hemen her nasıl'a dayanabilir” der, Psikiyatr Viktor Emil Frankl.
Frankl’a göre yaşam görünürde anlamsız olduğu için umutsuzluk içinde olan insanlar vardır.
J Paul Sartre’a göre ise yaşam gerçekten anlamsızdır.
Her şeyin bir anda anlamsız olacağı tehdidi ise bir varoluşsal kaygı kaynağıdır. Çünkü “İnsanın içine doğmuş bulunduğu ya da inşa ettiği değerler bir anda insanın elinin altından cıva gibi kayıp gidebilir.
O halde yaşadıklarımın ne anlamı var?” sorusu insanın kapısını çalabilir.
Albert Camus ise yaşamda anlam sorusunun en önemli sorun olduğunu söylerken anlam ve anlamsızlığın ilişkisini şöyle açıklar: ’Yaşamın yaşanmaya değmediği düşüncesine vardıkları için ölen nice insanlar görüyorum. Çelişkili bir biçimde, kendileri için bir yaşama nedeni olan (yaşama nedeni denilen şey, aynı zamanda çok güzel bir ölme nedenidir de) düşünceler ya da düşler uğrunda ölüme giden başka insanlar görüyorum. Vatan uğruna şehit düşenler gibi.
Peki, sizin yaşamak için bir nedeniniz var mı?
İnsan kendinden vazgeçip benliğini doyuramazsa ruhuna yabancılaş. Bugün insanların uykularını kaçıran tam olarak da budur.
“Yarın” deriz hep isteklerimiz için. Yaptıklarımızdan yapmak istediklerimize, yaşadıklarımızdan yaşamak istediklerimize bir türlü buna fırsat gelmez.
Bana göre bugünün en önemli ve acil sorunu toplumumuzun ve insanın anlamsızlık duygusudur.
Sonuç olarak günümüz insanının anlamsızlık duygularını, içinde bulunduğu çağın gelişmeleri daha da arttırmaktadır. Bunun temel nedenlerinden birisi de İnsanların birbiri ile kurmuş oldukları iletişim ve üretim ilişkilerinin değişmesi, yabancılaşma insanları anlamsızlık arayışına daha da arttırmaktadır.
Bunu yanısıra insanların toplumsal gerçekleri gördükleri halde yaşamı değiştirmede kendilerini güçsüz görmeleri yaşamın anlamsızlığını arttırmaktadır.
Adler, bireyden bireye değişen anlamlar söz konusu olmakla birlikte bir anlama sahip olmadan yaşayabilen hiç kimsenin olmadığını ifade etmektedir.
Hayata bir anlam katmanız dileğimle…..
Kalın Sağlıcakla.
Sait ÖZDEMİR
Uzman Psikolojik Danışman
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.