Yabancılar tatil için Türkiye'ye koşuyor
Genel hayat standardı açısından birçok yerden daha yaşanabilir durumdaki Türkiye, turizmde de sağlık, kalite, çeşitlilik ve uygun fiyatla birçok ülkenin önünde yer alıyor. Dünya Bankası son verilerine göre 1 dolar ile ABD'de satın alınabilen ürün veya hizmetin aynısı, Türkiye'de, 1,84 TL'ye satın alınabiliyor. Avrupa'da ise fiyatlar Türkiye'nin 3 katı. Bu durum tatilciyi Türkiye'ye yönlendiriyor.
Türkiye, 2019 yılında küresel ekonomideki tüm daralmalara rağmen dünyaya verdiği güvenle bir önceki yıla göre hem turist sayısını hem de turizm gelirini artırdı. Geçen yıl turist sayısı yüzde 11,5 artarak 44,7 milyon kişiye ulaşırken turizm geliri yüzde 16,9 artışla 34,5 milyar dolara yükseldi.
Elde edilen rakamların dahi mevcut turizm potansiyeline göre düşük kaldığı Türkiye’nin en önemli avantajı Akdeniz çanağında birçok destinasyondan daha kaliteli, daha sağlıklı, daha güvenli, çok çeşitli ve daha uygun fiyatlı olması. Pandemi sürecinde aldığı tedbirlerle birçok ülkenin ulaşamadığı yüksek seviyeleri yakalayan Türkiye’nin dünyada cazip olmasının en önemli faktörlerinden biri de tüm turizm işletmeleri ve bölgelerinin sıkı kontrol altında tutulması ve hiçbir olumsuzluğa müsaade edilmemesi olarak gösteriliyor.
1 doların karşılığı 1,84 lira
Türkiye’nin diğer avantajı tarafı da kaliteli hizmete karşılık tatil için dünyadaki birçok ülkeye göre uygun fiyatlı bir destinasyon olarak öne çıkması. Turizm çeşitliliğiyle göz kamaştıran Türkiye bugün aynı zamanda 2,32 trilyon dolar satın alma gücü paritesine (SAGP) göre dünyanın 13’üncü, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı’nın (OECD) 36 ülkesi arasında 7’nci sırada.
Dünya Bankası son istatistiklerine göre ABD’de 27 bin 875 dolarlık bir hayat standardı Türkiye’de kişi başı milli gelir olan 9 bin 43 dolarla karşılanabiliyor. Satın alma gücü paritesi (SAGP) kuru ile hesaplandığında, 1 dolar ile ABD’de satın alınabilen ürün veya hizmetin aynısı, Türkiye’de, 1,84 TL’ye satın alınabiliyor.
Bu da Türkiye’nin her alanda olduğu gibi turizm açısından da cazibesinin yüksek olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin özellikle siyasi gerekçelerle uyguladığı diğer engellemelerin yanında turizm ambargosuna da aldırış etmeyen birçok ülke Türkiye’de tatil yapabilmenin yollarını arıyor.
En ucuz ülke Türkiye
Türkiye’ye en fazla yabancı ziyaretçi gönderen İngiltere de Türkiye’ye gidip dönenlere 14 günlük karantina uygulamayacağını açıkladı. İngiltere şu anda 59 ülkeden gelenlere karantina uyguluyor. İngiltere’de hava yolu şirketleri British Airways, easyJet ve Ryanair, hükümetin ülkeye girişte 14 gün karantina uygulanması düzenlemesine karşı yüksek mahkemede dava açmıştı. Şirketler, sadece salgın açısından “yüksek riskli” ülkelerden dönüşlerde söz konusu uygulamanın geçerli olmasını talep etmişti.
İngiltere post servisi Post Office de İngiliz hükümetinin Türkiye lehine kaldırdığı karantina kararının ardından tatil için gidilecek ülkeler için tercih listesi hazırladı. Post Office, söz konusu ülkeler arasında Türkiye’nin en ucuz ülke olarak öne çıktığını açıkladı. Haberi ise The Sun yaptı.
İngiliz Posta Servisi (Post Office)’nin geleneksel olarak düzenlediği uygun fiyat olarak tatile gidilen ülkelerdeki fiyat karşılaştırmasında günlük harcama olarak Türkiye Marmaris fiyatıyla 57,37 Pound ilk ilk sırada. The Sun gazetesinde konuyla ilgili habere göre, söz konusu sepette; bir fincan kahve, bir cola, 1,5 litrelik bir adet su, bir dondurma, çocuk oyunu için bir adet plaj küreği ve kovası, içecek dahil, 4 kişilik bir ailenin akşam yemeği ve yine 4 kişilik bir ailenin öğle yemeği hesaba katılarak oluşturulan listede Türkiye Marmaris’te 57,37 pound ödenirken aynı sepet için İspanya’da Costa del Sol’da 102,61 pound, İspanya İbiza’da 166 paund, Fransa Nice'de 167.39 pound ve Malta Sliema’da 123,9 paund veriliyor.
Kişi başı 1000 dolar
2019 yılında iyi bir çıkış yapan Türkiye turizmi yabancı ziyaretlerin kişi başı ortalama harcamasını 796 dolara kadar yükseltti. 2020’nin toparlanma olarak geçeceği turizmde 2021 yılının yabancı kişi başı turizm geliri hedefi 1000 dolar. Ayrıca bir yabancı ziyaretçinin 8,8 günlük ortalama Türkiye’de kalış zamanını da çift haneli rakamlara çıkarmanın planlarını yapıyor.
Bacasız fabrika olarak bilinen turizmin ülke ekonomisinin seyrini belirleyebiliyor. Turizm gelirleri, özellikle döviz sıkıntısı çeken ve cari açık veren ülkeler için önemli bir döviz kaynağı. Turizm geliri, gayri safi milli hasıla içinde ne kadar yüksek olursa, o ülkenin kalkınması da daha kolaylaşıyor. Bugün GSYH içinde turizm gelirinin oranı yüzde 5’ler civarında. Bu oranın iki katına çıkarılması durumunda Türkiye’yi ekonomik açıdan nereye taşıyacağı elbette tartışılmaz.
Altıncı büyük ülke
Türkiye, dünyada en çok ziyaret edilen ülkeler arasında altıncı sırada. Dünya Turizm Örgütü Ocak 2020 Barometresi rakamlarına göre (henüz 2019 rakamları çıkmadı) 2018 yılına göre Fransa, İspanya ve ABD dünyanın en fazla ziyaret edilen 3 ülkesi. Türkiye de 2018’e göre 45,8 milyon turist ile ilk 10’da ve altıncı sırada. Gelir açısından ise 215 milyar dolarla ABD birinci, 82 milyar dolarla İspanya ikinci, 65,5 milyar dolarla Fransa üçüncü sırada. Türkiye ise 2018 yılında 45,8 milyon turistle 25,2 milyar dolar kazanıp turizm gelirinde 14’üncü olmuştu. Geçen yıl ise yabancı ziyaretçi sayısı 44,7 milyona düşmesine karşılık turizm gelirini 34,5 milyar dolara taşımayı ve gelirde de üst sıralara çıkmayı bildi. Yani Türkiye turizmde iyi yolda.
Türkiye’yi ziyaret eden ülkeler ise yıllardır aynı. 7 milyon kişi ile Rusya, 5 milyon kişi ile Almanya, 2,7 milyon kişi ile Bulgaristan, 2,5 milyon kişi ile İngiltere, 2,1 milyon kişi ile İran ilk 5’i paylaşıyor. Gürcistan da hemen İran’ın peşinden geliyor.
Türk turizmi hareketli
Pandemi sebebiyle dünya turizminin yüzde 30 küçüleceğine dair hesaplar yapılsa da dünyada yabancı ziyaretçinin yüzde 97 azalışla 180 milyona ulaştığı belirtilse de giderek toparlanan ekonomiler sebebiyle turizm faaliyetlerinde hareketlilik artıyor. BM Dünya Turizm Örgütü verilerine göre şu anda turizmde yüzde 22’lik bir düzelme gözleniyor.
Almanya’nın ünlü seyahat Pazar araştırma kuruluşu FUR da, Almanların yurt dışı tatil tercihlerine yönelik anket yapmış. Ankette en çok Akdeniz ülkelerine gitmek isteyen Almanlar, İtalya, İspanya, Fransa ve İtalya’nın yanında Türkiye’yi de tercih ediyor. Ankette en çok dikkat çeken konu, Almanların kendi ulaşım imkanlarıyla tatil yapacak olmaları.
Almanya’da ülkedeki turizm ihtiyacına yönelik 130 milyar euroluk bir destek paketini uygulamaya koydu. Buna göre 6 aylık KDV’ler yüzde 19’dan yüzde 16’ya çekilecek. Çocuk başına 300 euro destek verilecek. Hükümetin sektörü canlandırma paketi olarak devreye alınan uygulamanın turizmde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli seyahat acentelerini ön plana aldığı ifade ediliyor. Paket dahilinde 5 kişiye kadar personel istihdam eden işletmeye 9 bin euro, 10 çalışana kadar istihdam imkanı sağlayan işletmeye 15 bin euro destek verilecek.
Haftada 140 uçuş
Almanya’daki turizm hareketliliği birçok alanda Türkiye’yi tercih eden ülkeler arasına almış. Avrupa Birliği’nin (AB) siyasi kararlarıyla aldığı kısıtlama kararlarına rağmen sadece Düsseldorf’tan başta Antalya, İstanbul, Ankara, İzmir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’ye haftalık 140 uçuş planlanmış durumda. Haberin kaynağı ise Düsseldorf Havaalanı Sözcüsü Nicolas Berthold. Haberi Rheinische Post gazetesi yapmış. Seferleri hangi hava şirketlerinin yapacağı da belli. THY, Pegasus, Corendon ve Sunexpres ilk sırada yer alıyor.
Alman mahkemeleri bile hükümetin Türkiye’ye yönelik kararlarına da pek kulak asmıyor. Türkiye’de son 48 saat içinde yapılan covid testlerini kabul etmeme kararı alan ve karantinaya alınacaklar arasına Türkiye’den gelenleri de ekleyen Alman hükümetinin kararı mahkemeden döndü. Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Yüksek İdare Mahkemesi'nin, Robert Koch Enstitüsü'nün son 48 saat içinde Türkiye’de test yaptıranların sonuçlarını tanımayacağına ilişkin kararını kaldırdığı bildirildi. Söz konusu karar da emsal teşkil ediyor.
Ruslar her yolu deniyor
Henüz hava sahasını Türkiye’ye açmayan Rusya hükümetine karşılık Ruslar, Türkiye’de tatil yapmak için yolculuğa çıkan Belarus ve Ukrayna’yı kullanıyor. Rus hükümeti de söz konusu tatil operasyonlarına göz yumuyor. Halen Rusya’dan Türkiye’ye Belarus ve Ukrayna üzerinden akın akın turist geliyor. 1 Temmuz’da gerçekleşen ilk seferde Belarus’tan Antalya’ya 183 kişilik bir Rus kafilesi ulaştı. Ardından 3 Temmuz’daki Minsk’ten Bodrum’a sefer yapıldı. Belarus Minks’ten Antalya’ya dün de ikinci sefer gerçekleşti. Program 16 Temmuz’a kadar haftada 4 keş uygulanacak. Turizm acenteleri ise 10 Temmuz’a kadar Türkiye turlarının satıldığını haber veriyor.
Rusya hükümeti yasaklamalara karşılık vatandaşlarının tatillerine yönelik mali destekler de sağlıyor. Rusya kısa vadeli tatillere katkı vermek amacıyla konaklama, seyahat acenteleri, iç turizm ve diğer alanlara yönelik 61 milyar ruble yaklaşık 900 milyon dolarlık bir paket hazırladı.
Schengen iç pazar
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Avrupa’da Schengen sınırlarını iç pazar olarak gördüklerini belirterek, özellikle üzerinde 1,5 ay çalıştıkları tatil kredi desteğinin turizminin hareketliliğine katkı vereceğini söylüyor.
Deutsche Welle’ye konuşan Ersoy, bu yıl hedefkâr olmadıklarını, iç pazardan başlayarak giderek dış pazarlara açılmayı programladıklarını belirtiyor. Tatile yönelik hazırladıkları tatil kredisinin normal faizin yarısına kadar olduğunu, 18 ay vadeli kredi kartı veya 36 ay vadeli tüketici kredisi yoluyla tatilciye ulaştırıldığı bilgisini veriyor. Söz konusu tatil kredisinin öncelikle emekliler ve kamu çalışanları için kamu bankalarınca hızlıca devreye alınacağını belirten Bakan Ersoy, diğer bankaların da söz konusu çalışmaya destek olacaklarını tahmin ettiğini ve tatil kredisine 1,5 milyon başvuru beklediklerini kaydediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.