Tonlarca Mandalina, Dalında Çürüme Tehlikesi Altında
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Rusya'daki devalüasyon, Suriye ve Irak'taki iç çatışmalar nedeniyle, mevsimsel olarak hasadının yüzde 70'inin tamamlanmış olması gereken Satsuma (Rize) cinsi mandalinaların ihraç edilemediği için ağaçta kaldığını belirterek, "Türkiye'nin narenciye ihtiyacında diğer ülkelerle rekabet edebilmesi için ihracat iadelerinin artırılması gerekiyor" dedi.
BU YIL 300 BİN TON REKOLTE
Türkiye'deki mandalina üretiminin yüzde 30'unun sağlandığı Adana'da üretici ihracat engeli nedeniyle üretimlerinin dalda çürümesi tehlikesiyle karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl 270 bin ton mandalina üretimi yapılırken bu yıl rekoltenin yüzde 10-15 artması çiftçiyi güldürdü ancak 300 bin ton mandalinanın ihracat kaygısı üreticiyi üzdü.
YÜZDE 70'İ DALINDA BEKLİYOR
İhracatın en yüksek olduğu pazar olan Rusya'daki devalüasyon, Suriye ve Irak'taki iç çatışmalar nedeniyle üreticinin ürünlerini ihraç edemediğini söyleyen Süleyman Girmen, tüm bu sorunların üst üste gelmesiyle narenciyede kaos ortaya çıktığını belirtti. Mevsimsel olarak Satsuma (Rize) cinsi mandalinanın hasat zamanının geldiğini fakat hasat edilecek mandalinaların yüzde 70'inin hala ağaç dalında kaldığını söyledi. Girmen, olası yağışların ürünler için büyük tehlike oluşturacağını kaydetti.
FİYATLAR ARASINDAKİ UÇURUM
Türkiye'de yıllardan bu yana çözülemeyen en büyük sorunun, narenciye ürünlerinin üretim bölgelerinde çok ucuza satılırken, Ankara, İstanbul gibi bölgelerde çok yüksek fiyatlara satılması olduğunu belirten Süleyman Girmen, fiyat farkının düşürülmesi için çalışmalar yapılmasını ve insanların narenciye tüketimine özendirilmesi gerektiğini vurguladı. İç pazara yönelik çeşitli geçici çözüm önerilerine değinen Girmen, okullar, askeri birlikler, yemekhaneler gibi kalabalık bölgelerde narenciye kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini kaydetti.
İHRACAT İADESİNE MÜDAHALE ŞART
Dış ülkelerdeki güvenlik ve siyasi problemlerinden ötürü düşen ihracatın artırılması için de bir çözüm önerisi sunan Süleyman Girmen, Türkiye'nin narenciye ihtiyacında diğer ülkelerle rekabet edebilmesi ve iç piyasada fiyat istikrarının sağlanabilmesi ve üreticinin hak ettiği geliri kazanabilmesi için ihracat iadelerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.