Telekomünikasyon sektörüne bakış
Şirketler yılın 3'üncü çeyrek bilançolarını açıklarken pandemiye rağmen büyümeye yönelik istek ve çabaları yüz güldürüyor.
İşletmelerin performanslarına bakıldığında salgın etkileri gözlemlense de hedeflere ulaşmada yatırımlar, pazar penetrasyonu ve alan genişletme faaliyetleri sınır tanımıyor.
Türk telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone belki de pandemiye karşı verilen mücadelenin ve krizinden çıkışın en iyi örneklerini sergiliyor desek yerinde olur.
Malumunuz 2020, kovidin en baskın yılı olarak kayıtlara geçti ama telekomünikasyon sektörünü finansal ve aktivitasyon olarak değerlendirdiğimizde fotoğraf hiç de olumsuz değil.
***
Operatörlerimiz ciro, müşteri başına ortalama gelir olan ARPU ve net kârda birbirlerine yakın büyümelerle dikkat çekiyor. Nitekim 3’üncü çeyrek bilançosu henüz gündemlere yeni düşen Türk Telekom’a dikkatlice bakıldığında telekomünikasyon sektörünün başarısı gözler önüne seriliyor.
Dolayısıyla bugün Türk Telekom nezdinde sektörün gidişatını analiz etmek istedik…
Geçen yıldan başlayalım… Türk Telekom, 2020’de salgının tüm etkilerini göğüsleyerek diğer partnerleri gibi konjonktürel yaklaşımlarla hizmetlerini çeşitlendirip yaygın hale getirdi.
Şirket 2020’yi yüzde 20 gelir artışı ve son 12 yılın en yüksek büyüme performansı ile kapattı. Söz konusu yılda toplam gelirini 28,3 milyar liraya ulaştıran Türk Telekom, net kârını 3,2 milyar liraya toplam abone sayısını 50 milyona çıkardı. Geçen yıl 6,7 milyar lira yatırım yapan Türk Telekom 2021 yatırım öngörüsünü 7,7 milyar lira olarak belirledi.
***
Devam edersek; Türk Telekom geçen yılın tamamında faiz, amortisman ve vergi öncesi kârını (FAVÖK) 13,2 milyar liraya, FAVÖK marjını yüzde 46,8’e ulaştırdı. Aynı yılda şirketin yatırım harcamalarını yüzde 36 artırması gözden kaçmadı. Türk Telekom’un grup şirketleri Argela, İnnova, Sebit, AssisTT ve TTI’ın grup dışı gelirleri yıllık yüzde 56 büyüme kaydetti.
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, başarılarını “insana değer veren kesintisiz iletişim” anlayışlarıyla gerçekleştirdiklerini söylüyor ve özellikle bugün fiber hane kapsamını 26,8 milyona çıkardıklarını, ülke bazında internet erişim oranına son 4 yılda yaklaşık 25 puan katkı verdiklerine dikkat çekiyor.
TV iş kolunu da hareketlendirerek kârlılığı artırmayı hedefleyen Ümit Önal’ın açıklamaları gösteriyor ki, şirketin 5G, yapay zeka, nesnelerin interneti olan IoT ve yeni nesil şehirler gibi üstün teknolojiler Türkiye’nin dijital altyapısına önemli destekler verecek.
***
Bu yıla bakalım… Türk Telekom 2021’in 1’inci ve 2’nci çeyreklerinde de, 2020’nin üzerinde bir performans gösterdiği görülüyor. Şöyle ki:
Şirket ilk çeyrekte yüzde 20,4 büyüyerek 7,6 milyar lira gelir elde etti. Dikkat çeken yer şurası… Olumsuz döviz kuru dalgalanmalarına rağmen net kârın yüzde 105 artması, FAVÖK marjının 49,2’ye, konsolide FAVÖK’ün yıllık yüzde 24,3 artışla 4 milyar liraya çıkması, yatırım harcamalarının 1,4 milyar lira olması ve son 12 ayda net abone sayısının 50,6 milyona ulaşması yatırımlar ve penetrasyon çalışmalarının başarısı olsa gerek.
Tabii ikinci çeyreğin ilkini de baskıladığını hatırlatalım. İşin bir sırrı var… Daha yılın başında 2021 öngörülerini yükselten Türk Telekom, mevcut başarıyı kendileriyle yürüyenleri ‘değerli hissettirme iştiyakı’na bağlıyor.
2021’nin ikinci çeyreğini 2,63 milyar liralık net kâr ile kapatan şirket, yıllık yüzde 60,3’lük kâr büyümesi, konsolide gelirlerin yıllık yüzde 17,4 artması, faaliyet gelirlerinin yüzde 19 yükselmesi, mobil gelirlerin yüzde 17,1’e çıkması, kurumsal data gelirlerinin yüzde 12,7’lik performansı ve yüzde 39,5 artan uluslararası segmentle birlikte sabit genişbant segmentinin yüzde 30,2’lik bir artışa işaret etmesi, 2021’in ilk çeyreğinde yenilen öngörülerin daha da ileri taşındığının göstergesi.
***
Ülkenin fiberleşmesi için çalışmak aslında günümüz için milli bir görev. Zirâ, fiber dönüşüm projeleri kapsama alanlarının artmasını sağlıyor ve sektörün sağlıklı sürdürülebilir büyümesinde en önemli bir adım olarak görülüyor.
Açık ifadeyle, 5G teknolojisini tüm yurtla buluşturma gayretlerinin temelinde fiberleşme yatıyor. Dolayısıyla ikinci çeyrek itibariyle 345 bin kilometre fiber ağa sahip Türk Telekom 8,1 milyon fiber abonesiyle diğer operatörlerle birlikte Türkiye’nin dijitalleşmesine yani geleceğine ışık tutuyor.
Muhtemelen 2022’de ihaleye çıkması ve 2023 yılında ticari kullanıma başlanması planlanan 5G kurulumuyla Türkiye’nin önde giden ülkelerden biri olmasını destekleyen Türk Telekom’un bu alandaki işbirliği anlaşmalarını da bir kenara yazmak gerekir.
Türkiye’yi bu yolculukta öncü yapmaya çalışanlara selam olsun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.