Sizin oraların nesi meşhur?
Büyükşehirlerde veya yurtdışında yaşayıp, memleket hasretini çekmeyeni hiç duymadım. Bırakın dağını, ormanını, denizini, yaylasını, vilayetinde yediği bir dilim ekmeği, içtiği bir yudum suyu hatırlayıp iç çekmeyen, gözünden yaş gelmeyen çok az insan vardır, diye düşünüyorum.
Peki canınız kadar sevdiğiniz memleketinizin ve dahi ülkenizin değerlerini, türkülerini yemeden içmeye tüm izlerini taşıyan bir mekânda olduğunuzu ve o yerde Türkiye’nin adeta coşkuyla, sevgiyle kucaklaştığını hayal edebiliyor musunuz?
İşte bu mekânlardan biri belki de en önde olanı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX… Antalya’da bu yıl 11’incisi gerçekleştiriliyor. Pandemi sebebiyle geçen yıl yapılamayan fuar, geçen yıllarda öyle bir iz bırakmış ki bir senelik ayrılık hasreti bile Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde sevgi yumağına dönüşmüş.
***
Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle kapılarını açan YÖREX, 24 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. Vatan hasreti, memleket sevdası, daha doğrusu ana kucağına doyamayanlar fırsatı kaçırmasın, Antalya’daki YÖREX’i ziyaret etsin… Sevgi ve tatların damıtıldığı fuardan nasibini alsın.
YÖREX, yöresel ürünler fuarı… 81 şehrimizden yüzlerce mahalli ürün serpme usulü vatandaşın önüne serilmiş. Dile kolay 113 oda borsa, 16 kalkınma ajansı, valilik, belediyeler, kooperatifler ki bunların 91’i kadın yönetici, üretici birlikleri ve firmalardan oluşan 650 katılımcı, Anadolu’nun kapısını dünyaya açmış.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da zaten “YÖREX Anadolu’dur” diyor ve ekliyor:
“Burası kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısı kültürlerin, yöresel ürünlerin buluşma noktası. On iki yıl önce attığımız bu maya tuttu. YÖREX artık Antalya’nın değil Tüm Türkiye’nin markası haline geldi.”
***
2010 yılında “Kriz varsa, çare de var” diyerek yola çıkan YÖREX’in fikir babası Ali Çandır, aslında büyük bir iş gerçekleştirmiş… Ülkenin tanıtımında son derece mühim nokta olan coğrafi işaretli ürünlerin artmasına yüksek katkı veren YÖREX’in gücünü sınırlarımızın dışına bile taşımış.
Dolayısıyla endemik ürünleriyle dikkat çeken Türkiye, mevcut coğrafi işaretli markalarının yanına yenilerini eklemek suretiyle büyük mevzi kapatıyor. Özellikle günümüzde işlenmemiş gıdada büyük sorunlar yaşayan dünyanın, bu zamana kadar görmezden geldiği Anadolu’yu zannederim bundan sonra portföyüne almak zorunda kalacak.
***
Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler tablosunda zaten söz konusu gayreti görmemek imkânsız. YÖREX’in start aldığı 10 yıl öncesinden günümüze bakıldığında tescilli marka sayımız 110’dan 921’e, başvuru sayımız 160’tan 721’e çıkmışsa YÖREX’in bu konudaki etkisini bir kenara altın harflerle yazmak lâzım.
Zirâ YÖREX bugün coğrafi işaretlerin vitrini olurken, yenilerinin devreye alınmasının önünü açıyor.
Son olarak 7 Türk ürününün daha Avrupa’da tescillendiğini ve 24 ürünün değerlendirme sürecinde olduğunu ayrıca YÖREX’in, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın (FAO) özel ve Oda – Borsa Proje Yarışması’nın jüri ödülüne layık görüldüğünü hatırlatayım.
Bu başarılar dururken olmuyor… YÖREX öyle bir teşkilatlanmış ki üreticisinden, tedarikçisine, tarlasından serasına, teknik çalışmalardan üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarından odalar ve borsalara, belediyelerden devlet erkânına kadar birçok isim can siperâne çalışıyor.
***
Nitekim; TOBB’un her vilayetteki kadın – erkek girişimcilerinden ASKON’a, Malkara Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Aynur Çeşmeliler’den, ürünlerin patentleri için gecesini gündüzüne katan Güvenilir Ürün Platformu’ndan Türkiye Patent Hareketi ile Adres Patent’in Genel Müdürü Cumhur Abdullah Akbulut’a kadar zincirdeki her insan gayret üstü bir performans sergiliyor.
Evet, YÖREX üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmak amacıyla düzenleniyor belki ama işlevi o kadar fazla ki…
***
YÖREX; yöresel ürünlerin ticarileşme süreçlerini ve devamlılığını destekliyor, pazar alanlarını geliştiriyor, markalaşmayı sağlıyor… Ürünlerin katma değerini artırıyor, istihdamı büyütüyor, üreticinin kapasitesini yükseltici katkılar veriyor… Yöresel ürünleri kamuoyuna mal etmeye çalışırken, onları ithal ürünlere karşı güçlendiriyor. Tarım, turizm, sanayi, hizmetler, bilişim, teknoloji, eğitim, sanat ve birçok alanın yerelde dinamosu görevini üstleniyor.
“Sizin oraların nesi meşhur?” sloganıyla yola çıkan, gerçek büyüme ve kalkınmanın yerelden başlayacağını açıkça gösteren YÖREX’in tüm kahramanlarını tebrik ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.