Mehmet Akif Ersoy Anıldı
İstiklal Marsı imanli bir yürekten imanlı bir millete hediye edilmistir.
Tarihçi ve emekli ögretim görevlisi Erol SEVİM, Yüreğir İlçe Müftülüğü’nün Yüreğir Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansında ünlü şairimiz ve İstiklal Marsımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY'u anlattı.
Şairimizin babasının Arnavutluk'un İpek kentine bağlı Susise köyünden olduğunu söyledi. Annesi ise Buharalı Emine Şerife hanımdır.
Yaşami boyunca 3 yönetim şeklini de gördüğünü ifade etti.
-"Mehmet Akif; Osmanlı'nın Mutlakiyet, Meşrutiyet ve T.C.'de Cumhuriyet yönetimleri döneminde yasamıştır." dedi.
-"Akif; çocukluk döneminde Fatih Camii çevresinde yaşamış ve buralarda bulunan eğitim kurumlarında yetişmiştir. Safahat Kitabındaki ilk şiiri de Fatih Camisi'dir. Eğitim hayatında; Fatih Merkez Rüstiyesinde, Mektebi Mülkiye Lisesinde okudu. Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebini 1893 yılında bitirdi. Bu arada Fatih Medresesinde Arapça ve Farsça öğrendi, dedi.
Tarihçi Erol SEVİM söyle devam etti. "Akif eğitimini tamamladıktan sonra Ziraat Bakanlığında 4 yıl çalıştı. Rumeli'de, Anadolu'da ve Suudi Arabistan'da Ziraat Bakanlığı adına baytarlık yaptı.
"Mehmet Akif; Baytar Mektebinde hitabet dersi verdi. 1908 yılında Sirati Mustakim-Sebilüresat dergisini çıkardı. Osmanlı'nın zor zamanında dinamik ve kanaat önderi olarak gerçek hayatın merkezi olan camilerde konuştu, tebliğler yaptı, önderlik yaptı, millete siyasi istikamet verdi. Hz. Nebi (A.S.)'in camilerle ilgili sünnetini aynen uyguladı." dedi.
Mehmet Akif kişilik olarak değerli bir insandı. Meslek olarak veteriner hekim olmakla birlikte o, bir öğretmen, üniversitede öğretim görevlisi, vaiz, hafız, iyi yüzme bilen bir insandı. Aynı zamanda mecliste bir milletvekili idi.
1913'te Ittihat Terakki Partisine girmiş, aynı zamanda Teşkilat-ı Mahsusa 'da çalışmıştır. Berlin'e gönderildi. Burada esir Müslüman askerlerin kampında incelemeler yapmıştır. Arabistan'da kısa süre çalıştıktan sonra Anadolu'ya geçerek 1.Türkiye Büyük Millet Meclisinde Burdur Millet Vekili olmuştur.
Mehmet Akif Anadolu'yu karış karış dolaşmış. Balıkesir Zaganos Paşa Camiinde, Kastamonu'da Nasrullah Camiinde, Ankara'da Hacı Bayram Camiinde halka iman ile hitap etti. Nasrullah Camiindeki vaazı çogaltıldı ve 1921'de tüm cephelere gönderildi.
Çukurova Üniversite emekli ögretim görevlisi Erol SEVİM sözlerine şöyle devam etti;
Sözlerimi burada bitirirken milli mücadelemizi başarıya ulaştıran Gazi Mustafa Kemal Paşa ve dava arkadaşlarını ve İstiklal Marşı şairimiz olan Mehmet Akif ERSOY’u rahmetle anıyorum, dedi.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.