İsa Beçik: Bebeli Köyü (Bab-ı Alı)
Doğa harikası olan Ceyhan Irmağı köyün hemen 500 metre doğu yanından akarak Akdenizle buluşur.
Alman Prof. Bossert'in de makalesinde açıkladığı gibi “Magarsus kent kalesinin sağ batısından Ceyhan nehri denize dökülürdü. Ticari yük gemileri, Magarsus denetiminde hemen kalenin dibindeki batı ağzından Ceyhan nehrine girerek, bugünkü Kızıltaha köyünde yer alan Antik Mallos kentine ulaşır, getirdikleri yağ, şarap, sabun ve zeytini satar, buradan da tahıl, baharat, ipek ve canlı hayvan götürürlerdi. Bazen gemilerin Misis'e ulaştıkları da görüldü. Antik çağda Mallos, Yüreğir ovasının tahıl ambarıydı. Misis ise antik çağda bölgenin en gelişmiş tahıl ve ticaret merkeziydi.” demektedir.
Makaleye göre, Akdeniz ile Akyatan Lagün Gölü birleştiren Karataş Harbiş plaj yanıdan denize dökülen boğaz eski Ceyhan yatağıdır.
Akyatan Lagün Göle bağlanan Feriziye ve Sırınsı Kulaklarıda Ceyhan Irmağının eski yatakları ve ticaret gemilerinin geçiş yoludur.
Daha sonraki zamanlar da Ceyhan Irmağı yatak değiştirerek Bebeli köyü yakınından denize dökülmeye başlamış.
Ticaret gemileri bu kez Bebeli'den Ceyhan Irmağına girerek, Antik Kent Mallos ve Misis'e gitmişlerdir.
Burada gümrük işlerin yapıldığı devlet daireleri varmış. Bu işlerin yapıldığı yerlere de Babı-ı Alı yani devlet kapısı denmiştir. Osmanlıcada BAB-I ALI büyük kapı, yani gümrük işlerinin yapıldığı devlet dairlerinin olduğu hudut kapısı demektir.
Babıali ismini daha sonra halk kendi diline uyarlamış ve köy Bebeli adını almıştır.
Bebeli’den Ceyhan Irmağına giderken sol taraf tepenin hakim yerinde, şimdi mağara denilen yerler vardır. Bu mağaralar o zamanlarda, liman kapısı nedeniyle mal ve can güvenliği için, nöbetçi ve gözetleme yerleri olduğu, kulaktan kulağa günümüze kadar gelmiş bilgidir. Bu alanı gördüm iki veya üç kişi mağaraya ancak sığabilir.
Bebeli - Babı Alı limanı Ceyhan Irmağının sürüklediği alüvyonlarla dolmuş olmasından dolayı ırmağın denizle birleşme yeri değişince liman kapanmıştır.
Günümüzde Ceyhan Irmağının denizle buluşma yeri Adalı köyü ilerisinde olmuştur.
Ceyhan Irmağın sürüklediği alüvyonlarla oluşan araziyi ziraate kazandırmak üzere Adalı köyü, Türkmen aşiretleri tarafından kurulmuştur.
Yöremizin doğal güzellikrinden olan Hurma Boğazıda Bebeli'ye yakındır. Köy çevresinde Ağyatan Lagün Göl Kuş Cenneti vardır. Bu göle bağlı olarak yazın kuruyan, kışın su dolan irili ufaklı göller vardır. Bunlardan Büyük Ayrıklı, Küçük Ayrıklı, Topuklu ve Uzun Göl başta olmak üzere av hayvanları için yeterli alanlardır.
Karataş - Yumurtalık ulaşımını sağlamak için eskiden Ceyhan Irmağı üzerinden sal ile geçilirdi. Aynı yerde şimdi köprü vardır. Köyün içinden geçen Karataş - Yumurtalık asfalt yolla her yere ulaşım sağlanmaktadır.
Bebeli köyü ile çevresindeki tarihi ve doğal güzelliğinden dolayı Adana'da çevrilen birçok filme sahne olmuştur.
Bebeli köyünün bir başka özelliği de; Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişen Dikenli İncir, Adana’nın “Cennet meyvesi” dir. En çok Bebeli köyünde yetişmektedir. Halk arasında değişik yöresel isimleri vardır.
Dikenli incir tam bir şifa kaynağıdır.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.