Köylüye Yeni Gelir Kapısı Trüf Üretim Ormanı 

Köylüye Yeni Gelir Kapısı Trüf Üretim Ormanı 
 - Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Trüf Ormanı Eylem Planı” kapsamında Adana Orman Bölge Müdürlüğündeki ilk çalışma, Osmaniye...

 

- Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Trüf Ormanı Eylem Planı” kapsamında Adana Orman Bölge Müdürlüğündeki ilk çalışma, Osmaniye İşletme Müdürlüğünün Hasanbeyli Şefliğinde başladı. 

  Şeflik dahilindeki Serdar Köyü mevkiinde tesis edilen 2 hektar ağaçlandırma sahasına dikilen trüf mantarı aşılı meşe fidanları, İşletme Müdürü Ferdi Özer ve İşletme Şefi Neslihan Sungur tarafından kontrol edildi. Saplı Meşe, Kermes Meşesi ve Pırnal Meşesi türlerinde dikilen fidanların gelişimini inceleyen İşletme Müdürü Ferdi Özer, sahada yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Özer, ”Trüf Ormanı Eylem Planı çerçevesinde yaptığımız bu çalışma, Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü ve Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından takip edilmektedir. Gerekli saha hazırlığını yaptıktan sonra Denizli Orman Fidanlık Müdürlüğünden getirdiğimiz trüf mantarı aşılı 361 adet meşe fidanını buraya diktik, sıcak iklimde doğal olarak yetişen ve en fazla tüketilen trüf mantarı çeşidi olarak yaz trüfünü tercih ettik. Üretilen mantarlar günün koşullarına göre gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kilosu 200 Euro’ya kadar kolayca alıcı bulmaktadır. Bu tür ağaçlandırmaları artırdığımızda köylü için yeni bir gelir kapısı açmış olacağız” dedi.

  Yaz trüfünün özellikleri, faydaları ve kullanım yerleri hakkında da bilgi veren İşletme Müdürü Özer, mantarın yumrular halinde ve yer altında yetiştiğini, ülkemizde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ‘domalan’ veya ‘keme’ adlarıyla bilindiğini, köylülerin yemeklerine ve lahmacuna kattıklarını belirtti. Ayrıca protein açısından çok zengin olan bu mantar türünün etten daha yüksek protein değerleri taşıdığını kaydeden Özer, cinsel gücü artırıcı özelliğinden dolayı halk arasında afrodizyak adıyla da anıldığını sözlerine ekledi.

  Özer, ülkemizin biyolojik zenginliklerinden olan ve dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan trüf mantarlarının değerinin her geçen gün arttığı bildirildi.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.