Karademir: "Tarımsal Desteklemeler Düştü"

Karademir: "Tarımsal Desteklemeler Düştü"
 TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2016 yılı tarım desteklemelerinde düşüş olduğunu belirterek, gübrede...

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, 2016 yılı tarım desteklemelerinde düşüş olduğunu belirterek, gübrede yapılan KDV indiriminin bir anlamının kalmadığını söyledi. 

  Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Karademir, 2016 yılı için gübre ve akaryakıt desteği ürün grubu farkı gözetilmeksizin 11 TL/dekar olarak açıklandığına dikkat çekerek, “2015 yılında ise hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze ve meyve alanları için 11,45 TL idi. Yani 0,45 TL düşüş var. Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Endüstri Bitkileri Alanları için gübre ve akaryakıt desteği 16.15 idi. Yani 5.15 TL’lik bir düşüş var. O zaman gübrede yapılan KDV indiriminin ne anlamı kalıyor?” dedi.

  Açıklanan destekleme kararında serbest tarım danışmanlarınca verilen tarımsal danışmanlık hizmetinin 2016 yılı desteklemelerinde ziraat odası ve üretici örgütleri olarak belirlenmesi ve 8 olan istihdamın 2’ye düşürülmesinin bu alanda çalışan 4500 ziraat mühendisini işsizlikle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Karademir, “2.5 TL olan toprak analiz desteği de kaldırıldı. Toprak analizi üzerine ülkemizde 302 laboratuvar bulunmakta ve her bir laboratuvarda ortalama 5, toplamda 1500 çalışan açısından şuan ortaya bir istihdam problemi çıkmıştır. Buna ek olarak bu laboratuvarlara yatırım yapanlar için sıkıntılı bir durum ortaya çıkmıştır” dedi.

 

  MISIR ÜRETİMİNİN YAKLAŞIK YÜZDE 16’SINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

  Bu gelişmeleri Adana tarımı, özellikle de mısır ve pamuk tarımı açısından da ele almak gerektiğini söyleyen Karademir, Adana’nın Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 16’sını gerçekleştirdiğini, 2015 yılı için minumum mazot ile gübre maliyetinin toplam 153.16 TL olduğunu ve 2015 yılında verilen mazot - gübre desteğinin maliyetin sadece yüzde 7.48’ini karşıladığına vurgu yaptı.

  Dekara mazot- gübre maliyetini şimdi de 2016 yılının ilk 4 aylık ortalama fiyatlarıyla hesaplandığında, minumum olarak 131.165 TL’lik bir maliyet çıktığını belirten Karademir, “2016 yılı için verilecek 11 TL’lik mazot-gübre desteği maliyetin yüzde 8.38’ini karşılıyor. Oransal bir artış var ama görüldüğü gibi çok az. Eğer destek 2015 yılı gibi kalsaydı yani dekara 11.45 TL,  o zaman da destek maliyetin yüzde 8.73’ünü karşılayacaktı. Kısacası biraz daha fazla. Üstelik destek artırılsaydı bu oran daha da yukarıya çıkacaktı” dedi.

 

  MISIRDA DESTEK 4 KURUŞTAN 2 KURUŞA DÜŞÜRÜLDÜ

  Mısırda kilo başına verilen prim desteğinin 4 kuruştan 2 kuruşa düşürüldüğünü, bu düşüşün Adana mısır çiftçisi ve tarımı açısından olumsuz bir gelişme olduğunu söyleyen Karademir, şöyle devam etti:

  “Bu Adana’dan ve mısır çiftçisinden 20 milyon TL’nin uçup gitmesi anlamına geliyor. Mısır çiftçisi muhtemelen alternatif bir ürüne yönelmeye çalışacak. Ancak bu da sıkıntılı, çünkü mısır makinalı tarıma uygun, fazla işçilik gerektirmiyor, verimi istikrarlı, fiyatlar beğenilmese de aşağı yukarı bir satış garantisi var; diğer ürünlerin maliyeti daha da yüksek, üretiminde ve hasadında tarım işçisine ihtiyaç var, fiyatları istikrarlı değil, satış garantisi yok. Bir de artık köylerin boşaldığını, çiftçi çocuklarının tarım dışı işlere yöneldiğini de göz önüne alırsak aile işgücü temininde de sıkıntılar var. Ayrıca bilindiği gibi, eskiden Adana pamuk şehriydi ancak şuan yaklaşık 267 bin dekarlık bir alanda üretim yapılmakta. Bir endüstri bitkisi olan pamuk hem üretimi maliyetli hem de fiyatı dünya piyasasına bağlı bir ürün. Mazot-Gübre desteğinin 16.15 TL’den 11TL’ye düşürülmesi 100 dekarlık bir arazide üretim yapan çiftçi için 515 TL’lik bir kayıp anlamına geliyor. Bu da aslında bu çiftçimizin yaklaşık 1 dekarlık gelirinin elinden alınması oluyor. O yüzden de 267 bin dekarlık alanda yapılan üretim de gerileyebilir. Neredeyse ürettiği kadar pamuk lifi ithal eden Türkiye’nin pamuk desteklerini azaltmak değil aksine üretimi arttıracak ve pamuk talebini iç piyasadan karşılayacak politikala yönelmesi gerekiyor."

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.