
Sait Özdemir
Üretirken Tükenenler (Tükenmişlik Sendromu)
Üretirken Tükenenler (Tükenmişlik Sendromu)
Her değişim kafada başlar.
Hayatınızdan memnun değil misiniz?
Vatandaşlar arasında ‘ünlü hastalığı’ olarak da tabir edilen tükenmişlik sendromu, günümüzde çokça araştırılmaya başlandı
Bazen kendinizi yorgun bitkin halsiz yanmış bitmiş kül olmuş gibi mi, hissediyor musunuz?
Geceleri bulanık düşünceler içinde uyanıp, gündüzleri kendinizi ezilmiş gibi mi hissediyorsunuz.
Bu duygu ve düşünceleri yaşıyorsanız muhtemelen siz de bir tür “Tükenmişlik Sendromu” yaşıyorsunuzdur. Tükenmişlik sendromu ilk olarak Amerikalı Psikanalizci H.J Freudenberger tarafından hayatımıza giren bir kavramdır. Tükenmişlik yaşayan bireylerde idealizm, çalışma hevesi ve coşkusu azalıyor. Zaman zaman bedensel rahatsızlıklar, sürekli yorgunluk, mide ağrıları, uyku bozuklukları yüksek tansiyon, kas ve sırt ağrıları gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.
Bu hastalığı yaşayan insanlarda harekete geçme ve performans göstermede zayıflıklar, moralsizlik durumları sık görülebilir. Özellikle sosyal ve tıbbi sektörde çalışan, öğretmen ve sağlık personellerinde sık görülebilen bir rahatsızlık türüdür.
Bunların yanı sıra kendilerine çok yüksek bir hedef belirleyip bu hedefe ulaşamayan, bireylerde de bunu görebilmekteyiz.
Tükenmişlik yaşayan insanlar önce bir şeylerin yolunda gitmediğine dair belli belirsiz bir duygu geliştirirler. Zaman zaman ortaya sebebi belli olmayan korkular, baş ağrıları gerginlik ve uykusuzluk enerji eksikliği gibi yakınmalardan bahsederler. Memnuniyetsizlik kızgınlık dostlarına ve meslektaşlarına karşı saldırgan olma iş ve işyeri değişikleri yaşayabilirler. Bu süreçte yetersizlik duyguları, anlamsızlık kendini suçlama güvensizlik hayatın mekanik tekdüze hale gelmesi geriye çekilme ve hayattan kopma da görülebilir.
Peki, ne yapalım da tükenmişlik Sendromundan kurtulalım?
Sabahları mümkün ise erken kalkalım, Egzersiz yapalım, Aile bireyleri ile kaliteli bir zaman geçirmeye çalışalım, Sanal âlem yerine gerçek âleme daha fazla zaman ayıralım.
Sıla-ı Rahim, anne baba eş dost ziyaretlerini arttırmaya çalışalım.
Zaman bulursak sivil toplum kuruluşlarının gönüllü çalışma grupları içerisinde aktif rol alalım.
Akıl sağlığının kıymetini bilmek için akıl hastanelerini, beden sağlığımız için hastanede yatanları ziyaret edelim, Gençliğimizin kıymeti içinde huzurevlerini ziyaret etmek tükenmişlik sendromunu atlatmada bizlere yardımcı olabilir.
Kalın Sağlıcakla
Sait ÖZDEMİR
Güzellik Geçicidir Aptallık Baki Kalır
15 Nisan 2025 Salı 09:54Bolluk Paradoksu
08 Nisan 2025 Salı 21:01Bugün Bayram Erken Kalkın Çocuklar
28 Mart 2025 Cuma 14:18Bülbülün yaptığı yanına kar kalmaz
25 Mart 2025 Salı 03:36Vermek Almaktan Her Zaman Üstündür
18 Mart 2025 Salı 14:49Ruh bir arı vücut kovan
11 Mart 2025 Salı 04:46Ramazan ve Çocuk
04 Mart 2025 Salı 15:34Sabır ve azim.
25 Şubat 2025 Salı 01:24Çözümün parçası olmak.
17 Şubat 2025 Pazartesi 16:05Hamdım, piştim, yandım
11 Şubat 2025 Salı 14:46




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.