İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

Taşeron İşçilerin torba yasa umudu


İş sürekliliği ve iş güvencesini ortadan kaldıran, çalışanlar arasında ücret adaletsizliğini meydana getiren taşeron sistemi. Ülkemizde uygulanmaya başladığı günden bu güne çalışma hayatında büyük sorunları da beraberinde getirmiştir.

Sistem, sağlıklı düzenler yapılmamakla birlikte çalışanlar için korkulu bir rüya işverenler için ise nispeten tercih edilmiş. Bu gün ülkemizde taşeron işçi sayısı 1.1 milyon kişiye ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz Cuma günü Adana?da Mersin?e giderken trende TCDD de geçit personeli olarak çalışan bir grup taşeron işçi arkadaşlarla sohbet etme fırsatım oldu.  Gazeteci olduğumu öğrendikten sonra ?bir dokun bin ah işit? misali karşılarında kendilerini dinleyen birini görünce sorunlarına tercüman olabileceğim temennisi ile içlerini döktüler. Samimi ve hüsnüniyetleri her hareket ve sözlerinden anlaşılan, sadece ekmeğinin ve işinin peşinde olan bu emekçi kardeşlerimizi sabırla dinledim dertleştik. Onlara sorunlarını kaleme alarak aktaracağımı söyledim. Bu bizim basın olarak zaten asli görevimiz.

Gündemde olan torba yasada taşeron işçiler ile ilgili yapılacak düzenlemeden yüzeysel olarak haberdar olduklarını maaş, izin, tazminat gibi sorunlarının çözümü sevindirici olmakla birlikte sözleşmelerin en az üç yıla çıkartılmış olmasın iş güvencesi anlamına gelmediğini düşünüyorlar.

Taşeron işçilerin en çok yaralayan husus ise, beraber çalıştıkları kadrolu işçiler ile bir kısmının aynı işi yapmalarına karşılık aralarında başta ücret, sosyal haklar iş güvencesi ve çalışma koşulları olmak üzere büyük farklılıkların olması.

Gerçekten de akıl alacak bir uygulama değil. Ülkemizde gerek iktidar partileri, gerekse muhalefet partileri söylemlerinde her zaman sosyal adaletten bahseder dururlar. Ancak ne var ki, iktidar koltuğuna oturduklarında bu sosyal adalet sözde kalır uygulama safhasına bir türlü geçmez.

İçlerinden en konuşkanı arkadaşlarında hislerine tercüman olmaya çalışan iyi niyet ve samimiyeti gözlerinden okunan tam kelime ile yurdum insanı olan işçi arkadaşımızın bir serzenişi de disk başkanı Kani Beko?ya. ? Bir aydan fazla bir süre öncesinden 1 Mayıs kutlamalarını Taksim meydanında yapmak için mücadele veren disk başkanının. Taşeron işçilerin sorunları ile ilgili aynı gayreti göstermediğini,  torba yasada yapılacak düzenlemede aynı mücadele ve kararlılığı sergilemediğini, yasa çıktıktan sonrada yasayı eleştirmekle yetineceğini? söylüyor.

İktidar tarafından Taşeron işçilerin maaş, izin, tazminat gibi sorunlarının çözümü için düğmeye basıldı. Yaklaşık 1.1 milyon taşeron işçiye yönelik önemli düzenlemeler yapılacak. Düzenlemede başlıca yapılacak düzenler ise, ücret, izin, kıdem tazminatı ve ihale(sözleşme) Taşeron işçilerle sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. Bakan Çelik, bu sürenin 4-5 yıla çıkarılabileceğini ifade ediyor.  Çelik, Nisan ayının sonuna kadar çıkarılması planlanan kanunla asıl işçi ile taşeron işçinin aynı olacağını da söylüyor.

Yasada dikkat çeken en önemli gelişme ise "Taşeron işçi, hizmet alınması gereken alanlarda çalışacak. Hizmet alımı olmayan yerlerde ise asıl işçi çalıştırılacak.? Bence sorunun çözümüne yönelik düzenlemenin en önemli maddesi budur. Bu hizmet alanı dışındaki sektörlerde taşeron işçi çalıştırılmayacağı anlamına geliyor.

Yasayla ayrıca Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro imkânı sağlıyor. Taşeron İşçi kadro düzenlemesi - 4C uygulaması ile kamuda çalışan taşeron işçilere kadro imkânı sağlanırken özelde çalışanların böyle bir şansı olmadığı ise sistemin özünden belli zaten. Şimdi gözler çıkacak yasada bekleyip göreceğiz. Sayın Çelik?in gözlerinin içi gülerek ve ağzından bal damlarcasına anlattığı yasa taşeron işçileri güldürecek mi?

 

 

İbrahim Halil SİPAHİ

Araştırmacı Yazar

27.04.2014/adanapost.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi