
İbrahim Halil Sipahi
Seçim Edebiyatı
Siyaset; yalnız seçim zamanlarında halkın arasına girmek, onlara bir pazarlamacı edası ile sempatik görünmek, yakınlık göstermek, kendisini beğendirmek ve dolayısı ile vatandaşın oyunu almak olmamalıdır.
Seçim zamanı vaatlerde bulunmak, seçim sonrası unutmak alışkanlığı artık son bulmalıdır.
Vatandaş da artık bu davranışa itibar etmemelidir.
Seçim döneminde sokak sokak, hatta kapı kapı dolaşan, vatandaşın sorunlarını dinleyen, dilek ve isteklerine tercüman olmaya çalışan adaylar. Seçildikten sonra da aynı duyarlılığı göstermeli. Belirli zamanlarda vatandaşların sorunlarını dinlemeli, taleplerine cevap verebilmenin yollarını aramalıdır.
Seçim propagandalarında hemen her aday kendine has bir slogan bulur ve bu slogan ile seçim kampanyasını yürütür. Bu sloganlar; ?Şehrin gülen yüzü?, İçinizden biri?, Birlikte başaracağız?, ?şehrimiz için el ele? vb gibi aday ile seçmeni yakınlaştırıcı, kaynaştırıcı, kulağa hoş gelen sözleri kapsar.
Adayların hepsi sizin yanınızda, sizin yakınızdadır. Sorun ve taleplerinize vakıf olduğunu söylerler. Oysa; büyük çoğunluğu senin gibi ne yağmurda dakikalarca toplu taşıma vasıtası beklemiştir, ne itişe kalkışa o vasıtaya binerek ayakta yolculuk etmiştir. Ne semt pazarının gürültüsünü, ne çamurlu ara sokakları yerlere saçılmış çöpleri görürler.Ne üzerine çamur sıçramıştır, ne sokakları seninki gibi bozuktur.
Buna rağmen o hep sizin içinizden biri ve hep yanınızda olduğunu söylerler.
Seçimlerden sonra ne kapını çalan olur, ne sesini duyan nede dinleyen seni. Bir daha göremezsin tesadüflerin dışında seçileni.
Vatandaşın siyasetçiden istediği sadece hak ettiği gibi insanca yaşayabileceği imkanların ve mekanların sağlanması, hayatını sürdürebileceği miktarda meta için çalışacağı bir işten ibarettir.
Siyaset; oy toplamak için boş vaatlerin verildiği, oy toplamak için vatandaşın zafiyetinden veya zayıf noktasından yararlanarak ihtiyaç malzemeleri dağıtmak, seçilene kadar halkın yanında, seçildikten sonra koltuğunda oturmak olmamalıdır.
Siyaset; seçimlerden sonra kendi ideolojisi doğrultusunda muhaliflerinin ağzına mühür vurmak, vatandaşın isteklerine sırt çevirmek değil. Siyaset sorun değil çözüm üretme mekanizması olmalıdır.
Millet Partisi Genel Başkanı Bilge Lider Aykut Edibali ?Oy uğruna yalan söylemek, muhaliflere hakaret etmek ve milleti aldatmaktansa, siyaseti bırakmayı tercih ederim? diyor. Ülkemizde ki siyasi matıkite ve uygulamalar karşısında ne kadar da yerinde söylenmiş bir söz katılmamak elde değil.
İbrahim Halil SİPAHİ
Araştırmacı Yazar
07.02.2014/adanapost.com
Bir Milletin Varoluş Destanı İstiklal Marşı
11 Mart 2020 Çarşamba 21:05Milletin Egemenliğin son bulduğu, 23 Nisan..
22 Nisan 2018 Pazar 15:37Erken mi? Baskın mı? “Seçim!..”
21 Nisan 2018 Cumartesi 11:36Erken seçim, Değneğin iki ucu;
19 Nisan 2018 Perşembe 20:37Bahçeli’nin eken seçim çıkışına şaşırdık mı?
18 Nisan 2018 Çarşamba 17:51Esad düşmanlığı, İsrail seviciliği,
17 Nisan 2018 Salı 14:26Leş Kargalarından Horoz dövüşü,
15 Nisan 2018 Pazar 17:5528 Şubat davasında, “OH” dedirten karar.
14 Nisan 2018 Cumartesi 18:23DEİZM, boşa gündeme getirilmedi!
13 Nisan 2018 Cuma 00:47Bu oyunu daha önce seyretmiştik!
11 Nisan 2018 Çarşamba 19:31




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.