
İbrahim Halil Sipahi
Saygı göstermek;
Ben prensip olarak ülkemize gelen sanatçı, sporcu, siyasetçi vs. yabancı kişilerin sempatik görünmeye çalışarak birkaç Türkçe kelime söylemesini sempati ile karşılayanlardan değilim. Biz Türkiye?de yaşayan insanlar olarak birbirlerimizi tam anlamı ile kucaklayamamış, kabullenememiş ve güven sağlayamamışken dışarıdan gelen bir kişiye gösterilen yakınlık ve onu samimi bulmak ne kadar inandırıcı oluyor.
Geçtiğimiz günlerde bir turne vesilesi ile Türkiye?ye gelen ABD?li ünlü aksiyon oyuncusu ve şarkıcı Stevan Seagal Moğul soyundan geldiğini kendisinde Türk kanı olabileceğini söylemiş.
Ayrıca Seagal, katıldığı iftarla ilgili ise "Ramazan en büyük dini deneyimlerden biri. Ben de bunun bir parçası olmaktan onur duydum" diyor ve ekliyor İslam büyük hoşgörülü bir din bütün dinlere ve mensuplarına saygı duyuyorum diyor.
Bu sözlerinde ne kadar samimi bilemiyorum. Ancak bir yabancının sarf ettiği bu sözleri biz bu ülkede birlikte yaşayanlar olarak birbirimize söyleyemiyor ve tatbik edemiyoruz.
Bir zaman Swartz adında bir İsviçreli ile birlikte aynı ofisi kullanıyordum. Swartz çok sigara ve kahve için bir zattı. Bana soğuk ve itici geliyordu bir türlü ısınamamıştım kendisine. Ramazan ayı geldiğinde oruç tuttuğum için sigara ve çay içmek için ofisin dışına çıkmaya başladı. Kendisine neden dışarı çıktığını benim sigarası ve kahve içmesinden etkilenmediğimi dışarı çıkarak rahatsız olmamasını gerektiğini ve ofiste rahatça bu ihtiyaçlarını karşılayabileceğin söyledim. Swartz ?Bir birimizi pek sevmeyebiliriz, inançlarımız farklı ama normal zamanda sen benim sigara içmeme nasıl saygı gösteriyorsan bende senin inancına ve ibadetine saygı göstermek zorundayım? dedi.
Aslında bir konuda yabancıları ve onların yaptıklarını örnek vermeği tasvip etmediğim gibi bazen bunu kendimizi acziyete düşürdüğünü de düşünüyorum. Ancak bazen öyle an geliyor ki, örnek vermek zorunda kalıyorsunuz.
Saygı göstermek insan olmanın erdemindendir. Din, dil, ırk, inanç, mezhep ve kültür farklılığından dolayı insanları ötekileştirmemek ve farklılıklarına saygı gösterip hoşgörü ile yaklaşmak bir erdemdir.
Kendimiz saygı ve hoşgörü istiyorsak, önce karşımızdakilere aynı saygı ve hoşgörüyü göstermek zorundayız. Yüce yaratıcı ?birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık.?(Hucurat:13) buyuruyor. Öyle ise, farklılığımız zenginliğimizdir.
İbrahim Halil SİPAHİ
Araştırmacı Yazar
21.07.2014/adanapost.com
Bir Milletin Varoluş Destanı İstiklal Marşı
11 Mart 2020 Çarşamba 21:05Milletin Egemenliğin son bulduğu, 23 Nisan..
22 Nisan 2018 Pazar 15:37Erken mi? Baskın mı? “Seçim!..”
21 Nisan 2018 Cumartesi 11:36Erken seçim, Değneğin iki ucu;
19 Nisan 2018 Perşembe 20:37Bahçeli’nin eken seçim çıkışına şaşırdık mı?
18 Nisan 2018 Çarşamba 17:51Esad düşmanlığı, İsrail seviciliği,
17 Nisan 2018 Salı 14:26Leş Kargalarından Horoz dövüşü,
15 Nisan 2018 Pazar 17:5528 Şubat davasında, “OH” dedirten karar.
14 Nisan 2018 Cumartesi 18:23DEİZM, boşa gündeme getirilmedi!
13 Nisan 2018 Cuma 00:47Bu oyunu daha önce seyretmiştik!
11 Nisan 2018 Çarşamba 19:31




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.