M.Zeki Uyanık
Manevi mevsim üç aylar...
Dini hayatımızda "Üç Aylar" diye bilinen feyizli ve bereketli mâneviyat mevsimine yaklaşmış bulunuyoruz.
Üç Aylar, kamerî aylardan Recep, Şâban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübârek aylardan birincisi olan Receb'in mânevî değerine, Kur'an-ı Kerim'de ve sevgili Peygamberimiz'in hadis-i şeriflerinde işaret vardır. Nitekim bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur: "Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı onikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. "
Hazreti Peygamber de Üç Aylar hakkında şöyle buyurmaktadır:
"Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır."
"Ey Allah'ım! Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazan'a kavuştur."
Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli geceler vardır ki, rabbimizin rahmet ve mağfireti bu gecelerde müminler üzerine yağmur gibi yağar.
Bu feyizli gecelerin ilki Regaib kandilidir. Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib kandili, Allah Teâlâ'nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok ecir verdiği, duaların kabul olduğu bir gecedir.
Recep ayı içerisinde bulunan bir başka mübarek gece de Mirac gecesidir. Mirac gecesi, Allah'ın sevgili kulu ve Rasûlü Hazreti Muhammedin Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklere yükselttiği gecedir.
Mirac gecesi, rabbimizin Hz. Peygambere ilâhî sırları gösterdiği, mü'minlere namazın farz kılındığı ve biz Müslümanlar için de ilâhî lütuflarla dolu olan mübarek bir gecedir.
Üç Ayların, ikincisi olan Şâban ayı ve onun on beşinci gecesi olan Berat gecesi de İslam dinin de kutsal kabul edilen gecelerden bir gecedir. Nitekim bu gece hakkında sevgili Peygamberimiz 'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Allah Teâlâ Şâban'ın 15. gecesi Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından fazla kişiyi bağışlar."
Üç Aylar'ın sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir Gecesi'nin ise dinî hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır.
Ramazan'ın diriltici özelliği, bütün insanlığı huzura ve saâdete kavuşturmak için yeryüzüne gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasında, bin aydan, yani seksen küsur yıllık bir ömürden daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin bu ay içerisinde bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Ayrıca, İslâm'ın beş esasından biri olan oruç, bu aya tahsis edilmiştir. Ramazan ayının, günahkâr kullar için, yeniden kendine gelme, canlanıp ayağa kalkma ve şeytanın vurduğu prangayı koparma fırsatı verdiğini de Peygamberimiz şöyle belirtir: "Ramazan ayı gelince cennet kapıları ardına kadar açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur."
?Üç Aylar", Allah'ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir.
Üç Aylar, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir imkandır. Hayatımızda adeta oto kontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübârek Üç Aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz; yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi değerlendirmemiz için son derece kıymetli fırsatlardır.
Günah işlemeye müsait bulunan insanın, günahlarından temizlenmesi için, Üç Aylar bir fırsattır.
Kısaca Üç Aylar, günahlardan arınma, sevaplarla donanma mevsimidir.
Üç Aylar?ın ümmeti İslam?a hayırlara vesile olması duası ile?
M. Zeki Uyanık, 06.06.11, adana
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.