
Mehmet Yürekli
“İnananlar için muhakkak bir Nuh'un Gemisi vardır.”
6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem, “yüzyılın felaketi” olarak tanımlanıyor. Felaketin boyutlarını henüz tam olarak öğrenebilmiş değiliz; bunu yalnızca vefat ve yaralı sayıları ile yıkılan ve yıkılacak binalardan anlamaya çalışılıyor
Deprem felaketinden etkilenen depremzedeler için tüm Türkiye'den ve yurt dışından gelen gönüllüler el birliğiyle çalışıyor ve yardımları en hızlı şekilde ulaştırıyorlar.
Devlet millet afet sonrası maddi yardımın yanı sıra manevi yardım da yapılıyor.
Ama sıkıntımız da var. 2023 Kahramanmaraş Depremi’nin medyada ele alınışı, işlenişi, oluşan söylem ve dezenformasyon bizleri üzüyor.
Prof. Dr. Ömer Özyılmaz Hoca, “Müslüman bir memlekette depremle ilgili olarak konuşan bilim insanları ki adları Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma da olsa, deprem konusunu anlatırken tamamen seküler, maddeci hatta kimi zaman materyalist bir anlayış ve jargonla anlatıyorlar. Yeryüzünün, gökyüzünün ve bir bütün halde kâinatın kimsesiz, sahipsiz; Yaratıcısı olmayan, tamamen kendi içinde ve kendi kendine çalışan bir varlık olarak anlatıyorlar. Bu programlarda öyle bir atmosfer oluyor ki, birisi çıkıp beyler/ hanımefendiler siz bu kâinatın bir yaratıcısı olduğunu hiç hesaba katmıyorsunuz dese, neler olur, siz düşünün. " diyor.
Evet. Depremi konuşan bilim insanları, olayları pozitivist, pragmatist ve materyalist bir dille yorumluyor.. Tanrı tanımaz, dine ve dindara saygısız, cahili bir dil gittikçe yaygınlaşıyor. Üniversite ve medya, deprem üzerinden bu seküler Batıcı söylemi yerleştirip yaygınlaştırıyor.
Akif Emre, “Deprem sahte hakikatleri de sarsar, yerle bir eder… İnsanın dünyayı güzelleştirme misyonunu unuttuğu yerde nasıl çirkinleşebildiğini gün yüzüne çıkarır. Her sarsıntı; kazanma hırsıyla yükseltilen binaları, binlerce insanın hayatına mal olan rant ekonomisinin iki yüzlü sahtekarlığını adeta suratımıza çarparcasına haykırır. Moloz yığınları ve yıkıntılar altında can veren canların hayatı pahasına yükseltilen ahlaksız, haksız kazançların iç yüzünü ortaya çıkarır”diyor.
Ayetler de, “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele” (Bakara / 155)
"Allah'tan başka sığınacak kimse bulamazsın." (Kehf/27) buyuruluyor.
Rasûlullah şöyle buyurdu; “Kul kardeşinin yardımcısı olursa, Allah da onun yardım edeni olur.”
Üstatlar ise bu konularla ilgili ne güzel söylemişler:
Sezai Karakoç: “Her çağda, şartlar ne kadar ağır ve umutsuz olursa olsun, inananlar için muhakkak bir Nuh'un Gemisi vardır.”
Kemal Sayar: “…Yaşadığımız ruhsal sıkıntıların önemli bir kısmının, güzelliği yeterince idrak edememiz ile alakalı olduğunu düşünüyorum…"
Fethi Gemuhluoğlu ‘Bırakın düşmanlık başkalarından gelsin, biz dost olalım, herkese dost olalım.’ diyor.
Cahit Zarifoğlu: "Burası dünya! Ne çok kıymetlendirdik. Oysa bir tarla idi ; ekip biçip gidecektik …"
Kuş Depremi
öyle perişan öyle yapayalnız
döküldünüz kanat kanat tüy tüy
hayır ola kuşlar
sizin de mi yıkıldı eviniz
beklerim her sabah
duymak için çıvıltınızı
medet umarım rüzgardan
getirirsin gökyüzünü dolduran neşenizi
yeter artık gökleri deldiğimiz
gideceğimiz yere yakın olmak varken
ne diye kanatsız uçmaya kalkarız
ah ihmallerimiz
Arif Ay
Bu yazı vesilesiyle Asrın Afeti tanımlaması yapılan Kahramanmaraş merkezli depremin mağdurlarına, yakınlarına ve bütün bir milletimize başsağlığı diliyorum. Allah ölenleri rahmetiyle kuşatsın, yaralı olanlara Şafi ismi ile şifa versin, geride kalanlara da sabr-ı cemil lütfetsin. Geçmiş olsun.
Adana’da 2025 Bahar Coşkusu
10 Nisan 2025 Perşembe 18:38'Portakal Çiçeği Karnavalı'nın fikir babası kim!'
09 Nisan 2025 Çarşamba 09:21Bayram, gönüllerin coştuğu gündür?
30 Mart 2025 Pazar 05:49Çanakkale’deki Adana Bayırı
20 Mart 2025 Perşembe 05:34Siviller hedef alınmamalı
10 Mart 2025 Pazartesi 17:22Adana’yı iyi okumak ve anlamak
28 Şubat 2025 Cuma 01:22Karaisalı Varda Kitap ve Edebiyat Günleri’ne Dair
20 Şubat 2025 Perşembe 00:10Adana’nın Ruh Kalesi Karacaoğlan Şiirleri
08 Şubat 2025 Cumartesi 22:10Devletin Zirvesinden Adana
05 Şubat 2025 Çarşamba 21:34Sosyal Medyada Kriz Yönetimi
03 Şubat 2025 Pazartesi 09:36




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.