
İbrahim Halil Sipahi
İki gönül bir olunca,
“İki gönül bir olunca samanlık seyran olur” derler.
Yaklaşık son üç yıl içerisinde AKP ile MHP arasında pratikte bir koalisyon oluştu. Ve bu iki parti Meclis’te istediklerini istedikleri gibi geçirebiliyor. Ağırlıklı olarak MHP’nin AKP’ye destek olması şeklinde gelişen, AKP-MHP birlikteliği neticesinde. Bu defa da AKP’nin hazırladığı 26 maddelik, seçimlerde partilerin ittifak yapabilmesinin önünü açan kanun tasarısı, CHP ve MHP’lilerin yumruklu tartışmalarının gölgesinde, bir gecede TBMM’den geçirildi.
AKP’li Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın bir daha hemde bu sefer resmen tek adamlık sistemi ile donatılan Cumhurbaşkanlığını kazanma endişesi, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin milletvekili seçiminde seçim barajını geçme endişesi ile başlayan ittitifak görüşmelerinin netleşmesinin ardından konuyu yasallaştırmak için 7 kanunda 26 maddelik değişiklik öngören yasa teklifi TBMM’ye geltirilerek bir gecede jet hızıyla geçirildi. “Minareyi çalan kılıfını hazırlar” derler, ancak bu sefer tam tersi oldu. Önce minare çalındı, sonra kılıfı hazırlandı.
Düzenlemeye seçim ittifak yasası deniliyor ama, esas olarak burada seçim konusunda çok önemli düzenlemeler var. Ve bunlar Türkiye’de güvenli ve adil bir seçim imkânını iyice azaltan düzenlemeler.
Son yıllarda hemen her seçimde seçimlerde hile yapıldığına dair iddialar gündeme gelir. Özellikle 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”’ni içeren halk oylamasında bu hile konusu ayyuka çıkmıştı.
Bu yaşananlar Türkiye’de güvenli, adil ve eşit olarak demokratik seçimlerin yapılıp yapılmadığı konusunda çok ciddi kuşkuları doğurmuştu. O dönemde yasalar, adil, demokratik seçime çok daha yakın olmasına rağmen. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başta olmak üzere birçok kurumun yorumlarıyla ve müdahaleleriyle seçimlerin üzerine çok ciddi şüpheler düşmüştü.
Şimdi bunun yasal düzenlemesi de büyük ölçüde yapılmış durumda. Ve önümüzde yapılacak olan seçimlerin ne derece adil olacağı, güvenilir olacağı konusunda şüpheler giderek artıyor.
Seçimlerde ittifakın önünü açan ve seçmen, sandık, oy pusulası,oyların sayım ve tasnifi gibi maddelerde de değişiklik öngören, yeni yasa düzenlemesi, muhalefet partileri tarafından seçimlere kalan 19 aylık süreçte, sürekli tartışılmaya devam edecektir.
Seçimlerin yapılmasından sonrasını ise söylemeye gerek yok.
Muhalefetin özellikle seçim güvenliği ve oy tasnifi konusundaki endişelerinde birkaç seçimde bizzat şahit olduğum olaylar nedeniyle haklı bulduğumu söylemek isterim.
Aday olduğum milletvekili seçimi ve son Belediye başkan aydaylığımda başında durduğum sandıktan çıkan ve tutanaklara geçirilen oy sayısının YSK kayıtlarında düşürülmüş olduğuna tanıklık ettim. İtirazımız ise itibar görmedi.
Bundan sonraki süreçte seçim güvenliği, AKP-MHP ittifakını şimdilik dışarıdan destekleyen BBP’nin oluşturduğu “Milli İttifak” ve dışarıda kalan CHP, HDP, İYİ Parti ile diğerlerinin çekişmesi hergün gündemi meşgul edecek, taki Kasım 2019’da yapılacak seçimlere kadar.
İbrahim Halil SİPAHİ
14.03.2018/adanapost.com
twitter.com/ihalilsipahi
Bir Milletin Varoluş Destanı İstiklal Marşı
11 Mart 2020 Çarşamba 21:05Milletin Egemenliğin son bulduğu, 23 Nisan..
22 Nisan 2018 Pazar 15:37Erken mi? Baskın mı? “Seçim!..”
21 Nisan 2018 Cumartesi 11:36Erken seçim, Değneğin iki ucu;
19 Nisan 2018 Perşembe 20:37Bahçeli’nin eken seçim çıkışına şaşırdık mı?
18 Nisan 2018 Çarşamba 17:51Esad düşmanlığı, İsrail seviciliği,
17 Nisan 2018 Salı 14:26Leş Kargalarından Horoz dövüşü,
15 Nisan 2018 Pazar 17:5528 Şubat davasında, “OH” dedirten karar.
14 Nisan 2018 Cumartesi 18:23DEİZM, boşa gündeme getirilmedi!
13 Nisan 2018 Cuma 00:47Bu oyunu daha önce seyretmiştik!
11 Nisan 2018 Çarşamba 19:31




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.