İbrahim Halil Sipahi

İbrahim Halil Sipahi

AİLEDE SEVGİ SAYGI VE İLETİŞİM



Aile milletin temel taşı, toplumun çekirdeğidir. Ailelerin bir araya gelmesi ile millet denilen büyük topluluk oluşur. Bir milletin güçlü ve kuvvetli olması, onu meydana getiren ailelerin sağlam bir yapıda olmasıyla yakından ilgilidir.,

Mutlu ve sağlıklı bir evlilik bağının korunmasında karı kocaya önemli sorumluluk düşer. Aile hayatındaki karşılıklıilişkilerde sevgi ve saygı her zaman ön planda tutulmalıdır. Başta eşler olmak üzere aile içerisindeki tüm bireyler birbirlerine karşı saygı ve sevgi göstermelidir. Aile de oluşan bu sevgi, zamanla toplumun her kesimine yayılacak ve sonuçta hem ailede hem de toplumda huzur ve mutluluk hâkim olacaktır.

Aralarında sevgi ve merhamet var edilen eşlerin, birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları vardır. Bu hak ve sorumluluklar eksiksiz olarak yerine getirildiği takdirde aile ocağı mutluluk ve huzur kaynağı olacaktır. Eşler yuvada mutluluğu sağlamak için gerekli fedakârlığı göstermeli, birbirlerine karşı saygı ve sevgi göstererek çocuklarına da örnek olmalıdır. Çocuklar da anne-babalarına saygı göstermeli, kendi sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Hiçbir konuda ısrarcı, inatçıolunmamalı, eşler arasında her zaman bir orta yol bulunmalıdır. Aile içinde alınan kararlarda her zaman eşler birbirine danışmalı, çocuklarında zamanı ve yerine göre fikirleri alınmalı onlara da değer verildiği hissettirilmelidir. Aile içerisindeki huzur ve mutluluk karşılıklı sevgi, anlayış, hoş görü ve ahlak çerçevesinde olmalı, aile fertleri birbirlerine daha sıkı sevgi ve muhabbet duymalıdır.

Aile fertleri arasındaki iletişim, ailenin işleyişinde, huzur ve mutluluğunda çok önemlidir. Çocukların iyi yetişmeleri, anne-baba, çocuklar arasında etkili diyalog ve kuvvetli iletişimin kurulmasına bağlıdır. Etkili iletişimde, aile fertleri birbirlerini olduğu gibi kabul edip değer verir ve birbirlerini anlamak için dinler. Birbirlerini dikkatle dinleyen ve anlayan fertlerin bulunduğu ailelere çocukların öz güveni yetenekleri ve bağımsızlıkları gelişir.

Etkili iletişimin kurulamadığı ortamda çocuklar, düşünce ve duygularını açıkça dile getiremeyen bağımlı bir birey olup çeşitli sorunlarla karşılaşırlar.

Aile mutluluğu için fertlerin anlayışlı olmaları gerekir ki, bunun yolu da kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak, onun gibi hissetmekten geçer. Sağlıklı bir aile yapısı için mutlak olan aile fertleri arasında etkin bir iletişimin sağlanması için gerektiğinde ilgili kurumlardan destek alınmalıdır. Unutulmalıdır ki, sağlık bir aile yaşamıiçin aile fertleri arasında sağlıklı iletişim gerekir.

İbrahim H.SİPAHİ

30.05.2013/adanapost.com.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İbrahim Halil Sipahi Arşivi