Dünya Gıda Günü Kutlamaları Ve Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştayı

Dünya Gıda Günü Kutlamaları Ve Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştayı
Adana?da ?Aile Çiftliği: Dünyayı Besler, Yeryüzünü Önemser!? teması ile ?Dünya Gıda Günü Kutlamaları ve Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel...


Adana?da ?Aile Çiftliği: Dünyayı Besler, Yeryüzünü Önemser!? teması ile ?Dünya Gıda Günü Kutlamaları ve Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştayı? düzenlendi.

Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, Adana Vali Yardımcısı Durmuş Gençer, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Akın ile çok sayıda davetliler katıldı.

Burada konuşan Vali Yardımcısı Gençer, ülkede istihdamın yüzde 25'inin tarımda gerçekleştiğine dikkati çekti. Dünyada 1 milyar kişinin aç uyuduğunu vurgulayan Gençer, ?Bilgi, ulaşım, bilişim, teknoloji çağı dediğimiz çağda bundan utandım. İlim ve teknoloji çağında bir milyar insanı aç bırakmak, tarihe kara bir leke olarak geçecektir. Buna karşı milyonlarca obez insan var. Demek ki bir şeyler yanlış, bunun çözülmesi lazım? dedi. Gençer ayrıca bugün yapılacak olan ve Stratejik önem haiz eden Aile Çiftçiliği bölgesel çalıştaydan da  en iyi kararlar alınmasını diledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Akın ise ?Küresel düzeyde açlığa karşı mücadelede önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen 805 milyon kişi hala yeterli gıdaya ulaşamamıştır. Bu konuda yapılması gereken çok şey var. Bu yıl gerçekleşen Dünya Gıda Günü; Aile çiftçiliğinin gıda güvenliği ve sürdürebilir kalkınmaya olan katkılarını ?Aile Çiftliği: Dünyayı Besler, Yeryüzünü Önemser!? teması ile vurgulamaktadır. Burada temel amaç; açlık ve yoksullukla mücadele, gıda güvenliğinin ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi  ve özellikle kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma açısından aile çiftçiliğinin önemine dünyanın dikkatini çekerek aile çiftçiliğini öne çıkarmaktır? ifadelerini kullandı.

Akın, FAO 2014 raporuna göre, dünyada 570 milyon çiftliğin 500 milyonun aileler tarafından işletildiğini kaydederek, ?Ayrıca yaşamlarını iyileştirmek için çoğu zaman başka imkanları düşünmek zorunda bırakılan kırsalda yaşayan gençler, dikkat alanımızda olmalı. Onların da kırsaldan kente göçünü engelleyecek yeni politikalar üretmemiz gerekiyor. Çiftçilik, yeniden itibarlı meslek haline dönmeli? diye konuştu.

Hamit Aygül de özellikle gıda güvenliği konusunda son yıllarda büyük bir hassasiyetle çalışmalar yapıldığını ve oldukça önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. Tarladan sofraya kadar gıda üretimi ve dağıtımının tüm safhalarını kayıt altına almaya çalıştıklarını aktaran Algül, ?Üretimde kullanılan zirai ilaçlar konusunda da çok hassas davranmaktayız. Son 10 yılda tarımsal üretimimiz sürekli artarken, kullanılan zirai ilaç miktarının sabit kalması bu konuda sağlanan önemli bir gelişmedir? şeklinde konuştu.

Programın sonunda katılımcılar, Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde örnek kadın çiftçileri hazırladığı yöresel ürün stantlarını gezerek, ürünler hakkında bilgi aldı.

Etkinliklerin ardından Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım Ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda bölgesel çalıştay çalışmaları başladı. Çalıştayda; bölge sorunlarından hareketle belirlenen grup çalışmalarında aile çiftçiliği açısından bölgesel örgütlenme-finansman destekler, bölgesel pazarlama, kadın ve çocuk iş gücünün kayıt altına alınması, bölgesel eğitim-yayım ve danışmanlık hizmetleri konuları görüşüldü. Bölgenin detaylı bir swot analizi yapılarak güçlü yanları, zayıf noktaları, tehditler ve bölge fırsatları tartışıldı. Son olarak grup çalışma sonuçları doğrultusunda çalıştay sonuç bildirgesi açıklanarak toplantı sonlandırıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.