Mehmet Yürekli

Mehmet Yürekli

“Dünya Enerji Borsa Merkezi Adana Olacaktır”

“Dünya Enerji Borsa Merkezi Adana Olacaktır”

enerji-panel.jpg

“Türkiye’nin enerji başkenti Adana’nın 2023 hedefi ne olmalıdır?”  konulu konferans organize etmek, adanapost haber portalı ailesi olarak asli bir görev bildik.

Basının büyük ilgi gösterdiği konferansı, izleyici yönünden ise kısmetimiz bu kadarmış dedik. Bu durumda, benim hemen, üstad M. Akif İnan rahmetlinin bir hatırasını anlatmadan geçemeyeceğim.

Merhum Akif İnan’ın “Din ve Uygarlık” adlı eserinin yeni yayımlandığı dönemde, Ankara’da bir akşam konferans verdi. Salonda 15-20 kişi ancak vardı. Demek ki, konferansı organize eden vakıf, yeterince duyuramamıştı. M. Akif İnan üstad kürsüye çıktı ve konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Eskiler, kemiyet (sayı, nicelik) değil, keyfiyet (nitelik, kalite) önemlidir, dermiş. Bu akşam siz benim kısmetim, ben de sizin nasibiniz oldum.”dedi. Bu sözler bende çok derin iz bırakmıştır…

Konunun önemine binaen her yıl yeni gelişmeleri sizlere sunmaya gayret edeceğiz....

Bu konuda devlet yetkililerinin ve konferanstan sonra yaptığımız röportaj metnini yayınlıyoruz:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: sonuç olarak, Ermenistan’ın önündeki seçenekleri dikkatle tartması gerekecektir: Bu ağın bir halkası olup, boru hatlarını barış hattı olarak yorumlamak ve yorumlatmak ya da barışın dışında kalarak yalnızlığa devam etmek. Enerji Koridorun Vazgeçilmezi Türkiye’dir…

Başbakan Davutoğlu, "Adana enerjinin, ulaşımın, sağlığın, tarımın merkezi olacak. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'ndan milyarlarca varil petrol Hazar'dan Akdeniz'e akacak. Dünyanın en önemli limanlarından biri Adana olacak" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye Kaybeden Değil, Tam Tersi Konumunu Koruyan Ve Kazanan Ülke Olmuştur.”

ABD ve Türkiye arasında enerji meselelerinde işbirliği ve iki ülke arasındaki ikili ilişkiler çok daha derinleşiyor. Uzun yıllardır ABD-Gürcistan- Azerbaycan-Türkiye üzerinde Tiflis-Ceyhan boru hattı projesi o zamanlar yüzyılın projesi olarak değerlendirilmişti. ABD-Türkiye ortaklığı sayesinde artık bu bir gerçekliğe dönüştü…

AK Parti Adana Milletvekili  Adayı Prof. Dr Necdet Ünüvar, şunları kaydetti: Enerji açısından da Yumurtalık yöresinde önemli gelişmeler olacak. 14 milyon metrekarelik alanda kamulaştırma çalışmaları bitmek üzere. 25 milyar dolarlık yatırım potansiyeli olacak. Yapılacak yatırımlarla 40-50 bin kişilik istihdam olanakları da yaratılacak."

Ünüvar, Geçtiğimiz hafta Adana’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla düzenlenen toplantıda, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin konuşulduğunu ifade eden Ünüvar, "Bakü’den çıkıp Ceyhan’a akan petrol, proje tamamlandıktan sonra, burada kurulacak tesislerde işlenerek, katma değeri yüksek ürün haline getirilip, ihraç edilecek. Ceyhan artık sadece enerji tedarikçisi bir şehir değil, enerji üreticisi konumunda bir şehir olacak. Ve ben bu işlemler bittikten sonra inanıyorum ki ’Ceyhan petrolü’ şeklinde bir kavram da gelişecek. Londra petrolü, Brent petrol ve Teksas petrolünün yanına Ceyhan petrolü de gelecek ve Ceyhan Petrol Borsası oluşacak" dedi.

AK Parti Adana Milletvekili  Adayı Prof. Dr. Talip KüçükcanTürkiye'nin enerji koridoru olacağını ve bunun ülke kalkınmasına büyük katkılar sunacağını söyledi.

Kanal A TV Haber Müdürü Kurtuluş Kılınç’ın adanapost genel yayın yönetmeni Mehmet Yürekli ile “Türkiye’nin enerji başkenti Adana’nın 2023 hedefi ne olmalıdır?” konulu konferans sonrası röportajı:

“Dünya Enerji Borsa Merkezi Adana Olacaktır”

 “Türkiye’nin Enerji Başkenti Adana, Dünyanın da Enerji Borsa Merkezi Olacaktır”

adanapost genel yayın yönetmeni Mehmet Yürekli, Kaliteli yaşam için, Enerji Birincil Gündeme taşınmalıdır, bu yüzden haberin portalı adanapost.com olarak, ilk konferansımızı:

 “Türkiye’nin enerji başkenti Adana’nın 2023 hedefi ne olmalıdır?”  konusunu gündemimize almayı asli bir görev bildik.

Çünkü:  Bir kalbin yaşam için vücuda kanı pompaladığı gibi, bir devletin gelişmesi için sürekli enerjiyi pompalaması gerekir.”

Çünkü: bu topraklarda yaşayan herkes, özellikle bu ülkeyi yönetme iddiasındaki her kişi ve kadro enerji gerçeğini ciddiye almak zorundadır.

İnsanlarımız bu konuda bilgilendirilmeli, toplumu yönetenler gerektiğinde demokratik yol ve yöntemlerle uyarılmalıdır.

İhtiyaç duyulan sürekli, temiz ve güvenli enerji kaynaklarının hayatımıza kazandırılması amacına yönelik çalışmalara katkıda bulunmak millî ve manevi değerlerimiz açısından bir vatandaşlık görevidir.

Enerji ile hayat arasındaki bu birebir ilişkiden dolayı enerji aynı zamanda bir egemenlik ve hükümranlık aracı olarak zamanımıza kadar kullanıla gelmiştir.


www.adanapost.com haber portalının düzenlediği, konferansta konuşan; Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (Botaş) İkmal Dairesi Başkanı Semih Yüksek, Türkiye’nin enerji denklemlerinde açıkta kalmamak için yeni stratejiler belirlemesi gerektiğini söyledi. Petrolün keşfedildiği günden beri ülkelerin hem iç, hem de dış siyasetinde en önemli etken olduğunu vurguladı. 

Yüksek,

“Türkiye’ye Ortadoğu’da Strateji Uyarısı”

Bugün Ortadoğu’daki karışıklıkların büyük bir sebebinin petrol üreticilerinin ürettikleri petrole, tüketicinin hâkim olma ve güvenli yollarla kendi ülkelerine bunu çekme konusundaki mücadelesi olduğunu anlatan Yüksek, şöyle konuştu:

"Bu mücadele Sykes Picot Antlaşması ile başlamıştır. Bu anlaşma ile ortaya çıkan sınırların, Ortadoğu’daki bu gelişmeler kapsamında tekrar değişeceği çok aşikâr. 1936 yılında Winston Churchill İngiltere’de Avam Kamarası’nda; ‘Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir’ diyor. Bunu idrak ettiğimizde bugün petrol üreticisi ülkelerin neden bu halde olduğu, neden ekonomik ve siyasi istikrara kavuşamadıkları herhalde daha anlaşılır oluyor. Bizim hedefimiz insanların mutluluğu, Ortadoğu’nun barış ve huzura kavuşması ve bir damla dahi kan akmamasıdır. Ancak, bugünkü dünya düzenine baktığımızda bunun kolay kolay sağlanamayacağı gözüküyor.”dedi.

adanapost genel yayın yönetmeni Mehmet Yürekli, Gelişmişliğin ve medeniyetin göstergesi olan enerjinin, akılcı ve verimli kullanımı arttıkça ülkelerin ve toplumların refah seviyesi de artmaktadır.

Bilim ve teknolojideki gelişmelere bağlı olarak insanoğlu her türlü enerji kaynağını bulma, çıkarma, taşıma, bunu kullanıp elde ettiği enerji formlarını birbirine dönüştürerek depolama veya farklı şekillerde kullanma teknikleri geliştirerek, enerjiye hükmetmeyi öğrenmiştir.

Bu yüzden; Milyonlarca insanın ölümüne, imparatorlukların yıkılmasına, yeni devletlerin ortaya çıkmasına kısacası; dünyanın siyasi, coğrafi, ekonomik hal ve haritasının şekillenmesine sebep olan enerji odaklı bu hayati mücadele günümüzde de şiddetini arttırarak devam etmektedir.

Yürekli, Türkiye, başta Ortadoğu ve Hazar Havzası olmak üzere, dünyanın ispatlanmış gaz rezervlerinin %71,8’inin ve ispatlanmış petrol rezervlerinin %72,7’sinin bulunduğu bir bölgede yer almaktadır. Bu nedenle, Türkiye, kaynak ülkeler ile tüketici pazarları arasında doğal bir köprü işlevi görmekte ve kaynak ve güzergâh ile enerji güvenliğinin sağlanmasında önemli bir ülke olarak ön plana çıkmaktadır.

Türkiye, dünyanın en süratli büyüyen enerji pazarlarından biri haline gelmiştir. Irak Türkiye Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattından 2020’lerde 222 milyon ton petrolün akması hedeflenirken, 63 milyar metreküp doğalgaz taşıması planlanan Türk akımı projesi, 2020 itibarıyla tamamlanacaktır.

Bu konuda Yüksek,

“Ülkemiz Enerji Köprüsü Durumunda”


Dünyada en çok enerji kaynağı üretiminin Hazar havzası, Orta Asya ve Ortadoğu’da olduğunu hatırlatan Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz bu üretici bölge ile asıl anahtar tüketici olan Avrupa arasında bir enerji köprüsü durumundadır. Bu da Türkiye’nin büyük roller oynaması için bir hedeftir. Türkiye’nin bu kapsamda özellikle petrol üretici ve tüketicileri arasında bu konumunu Ortadoğu’daki bu karışıklıklardan sonra oluşacak yeni enerji denklemlerinde açıkta kalmamak için strateji belirlemesi ve mutlaka denkleme müdahil olması gerekiyor.”
Türkiye’nin Körfez krizinden sonra dünyaya güvenilir bir enerji transfer ülkesi olduğunu ilan ettiğine dikkat çeken Yüksek,

Ceyhan Boru Hattı çok büyük bir nakil koridorudur. Bundan taşıma, depolama, ihracat, denizcilik ve liman hizmeti ücreti ile ülkemize büyük katkı sağlamakta. Asrın projesi olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattından sevkiyat 1.2 milyon varil kapasiteye çıkartıldı ve şuan 1.2 milyon varil üzerinden gerçekleştirmekte. 2015 yılının ilk 4 ayda Ceyhan’dan 34 milyon varil petrol taşındı. Bizim hattın kapasitesi 70.9 yani şuanda hemen hemen yüzde 50 kapasiteyle çalışmaktadır. Bizim Ceyhan işletme müdürlüğümüz bu düşük taşımaya rağmen 2014 yılında 643 milyon TL bir hâsılata erişmiştir. Ceyhan işletme müdürlüğümüz bu yıl için 40 milyon TL yatırım öngörmekte, bu 40 milyon TL yatırım sonuçta bu bölgelerimize coğrafi anlamda çok büyük katkı sağlayacak.”
‘Bir terminal olarak Türkiye’ olma hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Semih Yüksek, 2020’lerde 200 milyon ton petrolün akmasını hedefleyen bazı projeler olduğunu söyledi.

“Boğazlarımız, Petrol Trafiğini Kaldıracak Durumda Değil”
Semih Yüksek, dünyanın en büyük petrol boru hattının boğazlar olduğunun altını çizdi. Dünyanın günlük petrol üretiminin yüzde 4’e yakınının boğazlardan geçtiğini belirten Yüksek, şöyle konuştu:
“2020’de de 200 milyon tonu bulması muhtemel olan boğaz geçişindeki bu tankerlerin olası bir facia veya herhangi bir sızıntıda insan, çevre ve ekolojik yapıya vereceği zararı tahmin etmek bile istemiyorum. Bu kapsamda boğazlarımızın ivedilikle by-pass edecek projenin geliştirilmesi gerekiyor. Boğazlarımızın jeolojik yapısı bu kadar gemi trafiğini güvenli bir şekilde kaldıracak durumda değil.”dedi.

Yürekli, Dünyada tarımda Adana söz sahibidir. Önümüzdeki yıllarda enerji alanında da “Türkiye’nin Enerji Başkenti Adana, Dünyanın Enerji Merkezi ve Enerji Borsasının Kalbi Olacaktır”, Akdeniz kıyısındaki Ceyhan boru hattı projesi sayesinde dünyayı besleyen kalp görevini üstlenecektir. Adana’nın hak ettiği yere gelebilmesi için en hızlı ve en etkili yol enerji olduğundan adanapost haber portalı olarak bu konuyu gündeme taşıdık.

BOTAŞ İkmal Daire Başkanı Semih Yüksek: “Türkiye’nin enerji başkenti Adana’nın 2023 hedefi ne olmalıdır?”  konferansında, güncel ve kritik sorulara cevap vermiştir.

Yürekli, bu konuda adanapost haber portalı adına, 2023 hedefini belirleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, hedefi devam ettiren Başbakanımıza, en önemli hedef olan enerji görevini üstlenen Enerji Bakanlığımıza,  bizi bu konuda bilgilendiren Semih Yüksek hocamıza teşekkür eder,

Konferansımıza, gerek yazılı,  gerekse görsel ulusal ve yerel medyada geniş yer veren basınımıza, programımıza katılan, ‘Yiğit Adanalılara’,  adanapost haber portalı takipçilerine ve bu anlamlı günümüzde bize eşlik eden dostlara teşekkür ederim dedi.”dedi.

 

Mehmet Yürekli

adanapost

05.05.15, Adana.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Yürekli Arşivi