Çıtırık: "Kadın olgusuna bakış ve zihniyet??

Çıtırık: "Kadın olgusuna bakış ve zihniyet??
Adana Baro Başkanı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldı. Çıtırık: "Kadın olgusuna...

Adana Baro Başkanı, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen toplantıya katıldı.

 

Çıtırık: "Kadın olgusuna bakış ve zihniyet değişmedikçe üzülerek söylüyorum daha çok canlar yanar"

 

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana Kadın Dayanışma Merkezi ve Sığınma Evi Derneği'nin konuğu oldu. Çıtırık, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan bir kararla her 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Hukukçular Derneği'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda, bugünün anlam ve önemine değinen Çıtırık, Türkiye'de kadının rolü, Cumhuriyet öncesi ve sonrasında gelinen durumla ilgili bilgiler verdi.

Çıtırık, "Türkiye'de maalesef 'Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, fıtratına aykırı' diyen bir Cumhurbaşkanı var. Kadın olgusuna bakış ve bu zihniyet değişmedikçe üzülerek söylüyorum daha çok canlar yanar" dedi.

Şiddetin boyutları sadece 3. dünya ülkeleriyle sınırlı olmadığını belirten Çıtırık, şöyle devam etti:

" Kadın hakları konusunda önemli gelişmelere imza atan ülkelerde bile, kadına yönelik şiddet giderek artıyor.  Peki ciddi konu için seçilen gün neden 25 Kasım? Bu tarih Dominik Cumhuriyeti'nde 1930-61 yılları arasında ülkeyi yöneten diktatör Rafael Trujillo tarafından 1960'ta katledilen 3 kadın aktivist olan Mirabal kardeşler anısına Birleşmiş Milletler tarafından "Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Uluslararası Günü" olarak belirlendi. 25 Kasım'ın sembol isimleri olan Mirabal kardeşlerin en temel hakları olan özgür düşüncelerini ifade etmesine karşı uygulanan şiddet aslında bugün dünyadaki milyonlarca kadına uygulanandan farksız. Eşine düşüncelerine açtığında dövülen, ailesine aklından geçenleri söylediğinde 'cezalandırılan', hatta bazı ülkelerde toplum içerisinde kendisini ifade ettiği için linç edilen kadınların hepsi Mirabal kardeşlerin kaderini paylaşıyor. Türkiye ve dünyada kadının hali: Aile içi ve eş cinayetleri: 294 kadın yaşamını yitirdi. Benzer olaylarda 458 kadın yaralı olarak kurtuldu. Türkiye'de 2014 yılında 142 kadın taciz ve tecavüz şikayetinde bulundu. 202 kadın fuhuşa zorlandığı sebebiyle emniyet güçlerine başvurdu. Peki kadına şiddet sadece onu fiziksel müdehale midir? Kadına uygulanan manevi şiddet de ülkemizde almış başını yürümüş vaziyette! Türkiye'de kayıt dışı çalışan kadın toplam 4.032.000 civarında! Türkiye'de iş arayan kadınların sadece %26'sı iş bulabiliyor. Peki bu gezegenin günah keçisi sadece Türkiye ve 3. dünya ülkeleri mi? Asla. Dünya genelinde her 4 kadından biri aile içi şiddete uğruyor. Dünya genelinde her üç kadından biri tacize uğruyor. Ve yine dünya genelinde cinayete kurban giden kadınların yarısı aile içi ve yaşadıkları ilişkilerde gördükleri şiddet sebebiyle yaşamını yitiriyor. Türkiye maalesef 'Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, fıtratına aykırı' diyen bir Cumhurbaşkanı var. Ayrıca, düzenlenen o toplantıda soru sormak isteyen bir kadın izleyicinin de yaka paça ağzı kapatılarak karakola götürüldüğünü de gördük. Türkiye'de kadın olgusuna bakış ve bu zihniyet değişmedikçe üzülerek söylüyorum; daha çok canlar yanar.. "

"YASAK SAVMA" OLARAK GÖRÜLÜYOR

Çıtırık, konuşmasında Baro'nun kadınlara yönelik şiddete 'dur' denilmesi gösterdiği çabayı anlattı. Çıtırık, iyasi iktidarın malesef durumu 'yasak savma' olarak gördüğünü ve samimi olmadığını ifade etti. Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde şiddet gören kadına yönelik Tıbbi Destek Biriminin kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aslı Öztürk, Adana'daki kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında yürütülen çalışmalar konusunda bilgi aldı.

Kadın Hakları Komisyonu Koordinatörü Günseli Gonca Köse de, baro olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve her türlü ayrımcılığa karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Toplantı sonunda Baro Başkanı Çıtırık, katılımcılara birer gül takdim etti. Daha sonra hep birlikte pasta kesildi ve kadına şiddete, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına 'hayır' denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.