Az Şekerli Sağlıklı Bayramlar

Az Şekerli Sağlıklı Bayramlar
 Bayramda Dengeli Beslenmenin İpuçlarıO Kadar Aç Kaldık Bayramda Da Yemeyelim MiMübarek Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Oruç tutanlar,...

 

Bayramda Dengeli Beslenmenin İpuçları

O Kadar Aç Kaldık Bayramda Da Yemeyelim Mi

Mübarek Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Oruç tutanlar, günde 17-18 saat aç kalıyor, gün boyu süren açlık sebebiyle metabolizma yavaşlıyor.

Bir ay süren oruç döneminin bitmesiyle insanlar, karbonhidrat oranı yüksek besinlere yüklenerek kan şekeri dengesizlikleri ve sindirim sistemi bozuklukları oluşmasına ve beraberinde hızlı kilo alımına neden oluyorlar.

‘’O kadar aç kaldık, bayramda da yemeyelim mi?’’ diyenlere; Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Uzman Diyetisyen Ayça Peker Kahramanoğlu, bayramda aç kalmadan dengeli beslenerek formda kalmanın yollarını anlattı.

Bayram birlik-beraberliktir. Aileler toplanır,eş dost gelir bir çoğumuzun evinde büyük ve bol kalorili sofralar kurulur. Formumuzu korumak be sağlıklı beslenmek adına, işte tam da burada müdahele etmeniz gerekiyor. Bir aylık orucun ödülü, karbonhidratlı gıdalara aniden yüklenerek, hem kendinize hem midemize eziyet olmamalı. Aslında yapılması gerekenler çok basit.

Ana öğünlerinizi ne kadar sağlıklı ve doyurucu tutarsanız, aralarda ve yemek sonrasında şekerli besinlerden o kadar az yemek istersiniz.

Kahvaltının Önemi

Güne  peynir, haşlanmış yumurta, bol yeşillik, domates, salatalık içeren güzel bir kahvaltıyla başlayın. Ya da az yağlı süt, yulaf gevreği ve mevsim meyvesi ile de lezzetli ve hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Sabah kahvaltıda reçel ve baldan birkaç gün uzak durun ki, gün içinde tatlıya hakkınız olsun.

Gün içinde az 3-4 ara öğün yapmanız iştah kontrolünüzü kolaylaştıracaktır. Öğünlerin birinde sütlaç, muhallebi, kazandibi gibi bir porsiyon sütlü tatlı yiyebilirsiniz. En uygun saat dilimi ise öğleden sonra 15.00-17.00 arasıdır. Tatlı yerine, meyve tüketimi daha doğru olur.

Suyun İçinde Meyve Dilimleri

Vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için gün boyunca 2,5-3 litre su tüketmeniz gerekir. Hatta içine limon ve çilek dilimleri atıp aromaları ile içimini kolaylaştırabilirsiniz. Gün içinde 1 kere de maden suyu ile yapılmış buzlu bir ayran içildi mi hem muhteşem bir serinlik, doygunluk hissedersiniz hem de terle kaybettiğiniz mineralleri yerine koymuş olursunuz.

Mümkünse öğleyin et grubundan (kırmızı et-tavuk-balık) yiyecekler tercih ederek bunları ızgara veya haşlama olarak tüketmeye özen gösterin. Yanında haşlanmış yağsız sebze (brokoli, taze fasulye) salata ve ayran mutlaka olsun. Akşam öğününüzü daha hafif tutun, az yağlı bol lifli sebze yemeği ve cacıkla gayet doyurucu bir öğün yapabilirsiniz. Yemeyi planladığınız tatlıların miktarına göre her öğününüze 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.

Hamurlu Tatlılar Yerine Sütlü Tatlılar

Tatlı seçimlerimiz, formumuzu korumak açısından çok önemlidir. Yazın en sıcak dönemlerine denk gelen bayramda, kızartılmış yağ içeriği yüksek olan hamurlu, şerbetli tatlılar bizim düşmanımız. Bunların yerine  seçimleriniz; dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, puding, kazandibi gibi sütlü tatlılar olmalıdır.

Sağlıklı beslenme ilk evde başlar, sizde misafirleriniz için sağlıklı ikramlar hazırlayın. 
Bayramların sembolü haline gelen şekerlemeler ve çikolatalar aslında boş enerji kaynaklarıdır. Ziyaretlerinizde mutlaka şekerlemeler ikram edilecektir reddedin diyemeyiz ama alın cebinize atın ve sonra bunları en çok sevinecek olanlara verin. Onlar da yemeseler bile eminim çok sevineceklerdir.

Bayram güzeldir. Hepinize eş dost akrabalarla geçireceğiniz az şekerli, sağlıklı bayramlar diliyoruz.

 

adanapost.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.