Av. Ülkü Tolunay’dan Türkiye’de bir ilk…

Av. Ülkü Tolunay’dan Türkiye’de bir ilk…
 Adana Barosu Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay, avukatlık dünyasında önemli bir çalışmaya imza attı Av. Ülkü Tolunay’dan Türkiye’de bir...

 

Adana Barosu Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay, avukatlık dünyasında önemli bir çalışmaya imza attı

 

Av. Ülkü Tolunay’dan Türkiye’de bir ilk…

 

“Beş avukattan dördü hukuk ve yargı sistemine olumsuz bakıyor”

 

Avukatların yüzde 21.6’sı yoksul!

 

*** Adana Barosu Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay’ın yaptığı araştırmaya göre her 5 avukattan 4’ünün Türkiye’de hukuk ve yargı sistemi ile ilgili genel algısı olumsuz… Avukatların yüzde 51’i Türkiye’de hukuk ve yargı sistemine olumsuz bakıyor. Türkiye’deki barolara kayıtlı avukatlar arasında bir ilki gerçekleştirerek Adana’daki 395 avukatla detaylı bir anket çalışması gerçekleştiren Av. Tolunay, kamuoyunda bilinenin aksine rapora göre avukatların sosyoekonomik (SED) düzeyi incelendiğinde 5 avukattan birinin (yüzde 21.6) düşük-yoksul sosyoekonomik düzeye sahip olduğunun görüldüğünü vurguladı.

 

ADANA – Adana Barosu Başkan Adayı Av. Ülkü Tolunay, tüm Türkiye’deki barolara kayıtlı avukatlar arasında bir ilki gerçekleştirdi. Adana ili ‘Avukat Profili Araştırması’na imza atan Tolunay, Adana Barosu avukatlarının hukuk, yargı, meslek ve baro algısı anket çalışmasıyla önemli bir sonuç aldı.
Akademisyenlerin ve araştırma şirketlerinin katkısı ile gerçekleştirdiği anket çalışmasının kota yöntemiyle tesadüfi seçilen 395 avukat arasında gerçekleştiğini belirten Av. Ülkü Tolunay, Adana Barosu’nu daha güçlü kılacak yol haritası belirlemesi umuduyla rapor hazırladığını vurguladı.
“SORUNLAR DOĞRU TESPİT EDİLMELİ”
Demokrat Avukatlar Grubu’ndan  Baro Başkanlığı’na aday adaylığına, inandığı ve yaşam biçimi haline getirdiği işbirliği, dürüstlük ve tutarlılık, sürekli gelişim ve dönüşüm, yalınlık ve şeffaflık, bilgilendirme ve denetlenebilir olma ve nihayetinde sonuç odaklılık ilkeleriyle yola çıktığını kaydeden Tolunay, “Bu ilkeler doğrultusunda, yaşadığımız sorunların bilimsel yolla tespiti, meslekte yaşadığımız güzellikler kadar sorunlarımızın da ortak olduğunun bilinciyle bir anket  çalışması yaptık” dedi.

Çözümlerin ancak sorunların tespitiyle mümkün olacağına işaret eden Tolunay, “Sorunlar doğru tespit edilmedikten sonra atılacak adımlar beyhude bir çaba olmaktan öteye geçemez. Bunun farkında olarak, ortak kaygılarımızı  tespit ettik.  Elde edilen veriler oldukça çarpıcı. Hukuka, yargıya ve mesleğe dair kaygılarımızda ne denli haklı olduğumuz açıkça ortaya çıkmış durumda. Tespit ettiğimiz ortak sorunlarımıza,  işbirliği içinde çözümler üretmek adına çok önemli bir seçim bizi bekliyor. Bu çalışmanın  amacı ‘bizim’  yani ‘Adana Barosu Avukatları’nın sorunlarının tespitidir” diye konuştu.
AVUKATLARIN YÜZDE 21.6’SI YOKSUL
Av. Ülkü Tolunay, kamuoyunda bilinenin aksine rapora göre avukatların sosyoekonomik (SED) düzeyi incelendiğinde 5 avukattan birinin (yüzde 21.6) düşük-yoksul sosyoekonomik düzeye sahip olduğunun görüldüğünü, kadın avukatların erkek avukatlara oranla (günlük çalışma saatlerinin daha uzun olmasına rağmen) daha düşük sosyoekonomik düzeye sahip olduğunu vurguladı.

Emeklilik dönemi için kaygılanmayanların oranının sadece yüzde 19.9 olduğuna işaret eden Tolunay, emeklilik dönemi kaygısının cinsiyet, çalışma konumu ve süresine göre farklı olmadığını, sosyoekonomik düzeyini toplumda hak ettiği statüde yaşamak için yeterli bulanların oranının ise sadece yüzde 24.2 olduğunu söyledi.
YARGISAL MEKANIN PARÇALI OLMASI BÜYÜK SORUN
Adana’nın yargısal mekanının parçalı olmasının yaşanan en büyük sorun olarak bildirildiğini kaydeden Tolunay, bu konuda şikayetçi avukat oranının yüzde 81’e ulaştığını, ayrıca her 5 avukattan birinin de çalışırken şiddete maruz kaldığını ifade etti.

“MÜCADELEMİZ YOĞUNLAŞACAK”
Avukatların Türkiye’deki hukuk ortamına dair görüş ve algılarının çarpıcı sonuçlar doğurduğunu dile getiren Ülkü Tolunay, “Türkiye’de davaların gereğinden uzun sürdüğünü belirten avukatların oranı yüzde 91.7, yargının belirli toplum kesimleri adına siyasallaştığını düşünen ve birden fazla yanıt veren avukatların oranı ise yüzde 66 olarak gerçekleşmiştir. Avukatlar ayrıca torba kanunlar yolu ile yapılan yasal değişikliklerin uygulamada sorun yarattığını belirtmiştir. Temel yasaların bu yolla değiştirilmesinin yasa tekniğine aykırı olduğunu belirtenlerin (birden fazla yanıt verilmesine rağmen) oranı yüzde 49.9’u bulmuştur” dedi.

Av. Ülkü Tolunay, her 5 avukattan 4’ünün Türkiye’de hukuk ve yargı sistemi ile ilgili genel algısının olumsuz olduğunu, mesleğin hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için yoğun bir mücadele sürecine gireceklerini sözlerine ekledi.

adanapost.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.