Yeniden doğuşun öyküsü BEYRUT

Yeniden doğuşun öyküsü BEYRUT
Savaşlarla geçen sıkıntılı yıllara, yaşanan tüm kayıplara inat her seferinde yeniden ayağa kalkan bir kent burası.Lüks otomobilleri, Paris'i aratmayan...



Savaşlarla geçen sıkıntılı yıllara, yaşanan tüm kayıplara inat her seferinde yeniden ayağa kalkan bir kent burası.

Lüks otomobilleri, Paris'i aratmayan butikleri, sabahın ilk ışıklarına kadar eğlencenin sürdüğü kulüpleri, dünyanın damağını çatlatan lezzetli mutfağı ile Lübnan'ın başkenti Beyrut'tayız bugün. Hem Akdeniz, hem Arap esintileri taşıyan, her geçen gün yıldızı parlayan bambaşka bir tatil cenneti burası.

Hemen seyahat için önemli bilgler verelim. Ülkemizden başkent Beyrut'a uçuş süresi yaklaşık 1 buçuk saat. Türkiye ve Lübnan arasında karşılıklı olarak vize uygulaması kaldırıldığı için geçerli pasaportunuzla vize almanıza gerek kalmadan rahatlıkla Lübnan'a gitmek mümkün.


Lübnan\'ın ve Beyrut'un en eski tarihi Fenikeliler\'le başlıyor. Beyrut, 7 bin senelik tarihinde, Akdeniz'in önemli limanlarından biri olmuş. Araplar, Haçlılar ve Memlükler tarafından ele geçirilen Beyrut 1516'da Osmanlı egemenliğine girmiş. 1.Dünya Savaşı'nın sonunda tüm Lübnan Fransız yönetimine geçince, Beyrut için farklı bir dönem başlamış. Kent doğuyla batı'nın kesişme noktası olarak tamamen bambaşka bir kimliğe bürünmüş. 1970'lerde başlayan iç savaşa kadar bölgenin en renkli ekonomik ve kültürel merkezi olmuş. Ancak bu durum pek de uzun sürmemiş. Kent 1991'de savaş sona erdiğinde bir harabeye dönmüştü.


Başkent, iç savaş yılları boyunca Müslümanların yaşadığı batı ile Hıristiyanların yaşadığı doğu arasında bölündü. Yaklaşık 5 milyar dolarlık maddi zarara neden olan çatışmalar arkasında 70 bin ölü bıraktı. Bugün Beyrut'a bakınca restore edilmiş tarihi eserler, modern binalar, renkli sosyal yaşam ile yaşananları geride bırakıp yeniden doğan bir kentle karşılaşıyorsunuz.


Savaşın izleri siliniyor


Kenti keşfetmek için şehir merkezinde bir gezinti yapınca Ömer Camii, Birleşmiş Milletler binası, Başbakanlık, Parlamento binası, tarihi Yunan Ortodoks ve Katolik kiliselerini bir arada görüyoruz. Burada bir zamanlar Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında en çok şiddetli çarpışmaların yaşandığına inanmak güç. Restorasyon çalışmaları görmeye değer. Savaşın izleri pek yakında tamamen silinmiş olacak. Yeşil hat çevresinde dolaşmaya çıktığınızda, kendinizi Paris sokaklarındaymış gibi hissedebilirsiniz. Birbirinden şık kafeler, restoranlar, alışveriş merkezleri, ünlü markalar hemen her yerde karşınıza çıkıyor. Bu arada kentin tarihini ve geçirdiği zor dönemi daha yakından incelemek isterseniz Ulusal Müze sizi bekliyor.

Hamra caddesi Beyrut'un kalbinin gündüzleri attığı semt ve caddenin adı. Beyrut güne ve yaşama burada başlıyor. Sağlı sollu onlarca işyeri, kafe, güzellik malzemesi satan iş yerleriyle dolu yaklaşık 2 km uzunluğundaki cadde, gündüzleri bütün Beyrutlular'ı neredeyse buraya topluyor. Kitapçılar, gazete bayileri de cabası. Hemen her ihtiyacınızı burada karşılama imkanı var. Gerçek Beyrut burası denilirse yanlış olmaz.


Beyrut simgesi: Güvercin Kayaları


Sahil boyunca uzanan Raouche semti, en popüler yerleşim alanlarından biri. Kıyıda yer alan Güvercin Kayaları Beyrut'un simgesi. Yine bu semtteki Corniche gezinti yeri mükemmel manzarasıyla dikkat çekiyor.
Junieh semti görülmeye değer yerlerden bir başkası. Burası yeni gelişen son zamanlarda hem yaz hem kış mevsiminde tercih edilen lüks bir semt. Sahilin hemen yanı başına kurulu teleferikle Harissa Tepesi'ne çıkmadan olmaz. Manzara gerçekten büyüleyici. Teleferik otoyolun hemen altından başlıyor ve üstünden aşıp, apartmanların arasından hatta balkonları kenarından geçip yukarıya çıkıyor. En tepeye vardığımızda ise karşınıza dev bir Meryem Ana heykeli ve bir kilise ile karşılaşacaksınız.

Lübnan mezeleri leziz


Lübnan mutfağı anlatmakla bitmez. Lübnanlılar, 100?den fazla mezelerinin olduğunu söylüyor. Bunlar arasında bizim de bildiğimiz mezeler de var tabii ki. Başta humus geliyor. Ardından "babaganuş" yani patlıcan ezme. Ayrıca ince kıyılan maydanoz, bulgur, soğan ve domatesle yapılan "tebbula", içli köfte, turşu, sonra yaprak dolması. Ortaya çıkan tablodan anlayabileceğiniz gibi Lübnan mutfağı lezzet garantili ama tabii eve dönerken birkaç kilo almak da kesin gibi görünüyor.

Nerede yenir?


Sultan İbrahim, Achrafieh Charles Malek str.
Karam, Downtown
La Tabkha, Gemayzeh, Gouraud str
Centrale, Saifi
Leila, Acrafieh ABC Mall

Nerede kalınır?


Gecelik oda fiyatı 50 euro'ya kadar:


Embassy Hotel- www.embassyhotellebanon.com
Suite Hotel- www.citysuitehotel.com
Regis hotel - www.regishotel-lb.com

Gecelik oda fiyatı 50-100 Euro arasında:


Grand Versailles- www.grandhotelbeirut.com
Elysee Residance- www.elyseeresidence.com
Coral Beach Resort- www.coralbeachbeirut.com

Gecelik oda fiyatı 100 Euro üzerinde:


Rotana Hazmieh- www.rotana.com
Le Bristol- www.lebristol-hotel.com
Hotel Cavalier- www.hotelcavalier.com

Taksi çok binen yok


Beyrut'ta yolda yürürken yanınızdan geçen her taksici size korna çalıp taksi lazım mı diyerek peşinizde koşuyor. Taksi sayısı fazla ve talep o kadar fazla değil o yüzden pazarlık gücü sizin elinizde. Yani taksiye binmeden önce pazarlık etmeyi unutmayın.

Uyumayan kent


Beyrut için uyumayan kent deniliyor. Hem büyüleyici Arap Geceleri eğlenceleri hem de Batı tarzı bar ve gece kulüpleriyle Beyrut, ziyaretçilerine geceleri de birçok seçenek sunuyor. Downtown, Gemayzeh ve Achrafieh semtleri ile Mono caddesinde Beyrut'un en iyi eğlence mekanları sıralanıyor.

HAZIRLAYAN: Aydan Önder - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.