'Yaşam odası yapmaya mani bir hüküm yok'
Mehmet Ali Şahin, "Bizde yaşam odaları yapmaya mani bir hüküm yok ama zorunlu değil. Bu konuda büyük tecrübeler yaşamış ülkelerde maden ocaklarında bulunan yaşam odalarını yapmak mecburidir? dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Soma'da maden ocağını işleten kuruluşun başkanının daha önce yaptığı açıklamada, '500 kişilik yaşam odası yaptık' dediğini ancak dün yaptıkları basın toplantısında bunun gerçek olamadığının ortaya çıktığını söyledi.
"EKSİKLİKLERİMİZİ GİDERMELİYİZ"
Bu olaydan hareketle daha ne gibi yeni tedbirler almalıyız ki, bu tür olay ve kazalarla karşılaşmayalım diyen Şahin, "Bu bağlamda yaşam odalarının zorunlu hale getirilmesi tartışılacak ve konuşulacak. Biz 2012 yılında İş Sağlığı Güvenliği yasası çıkarttık. Benim Meclis Başkanı olduğum 2010 yılında maden sektörünün sorunları için bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Bu araştırma komisyon çok kıymetli bir rapor hazırladı ve öneriler getirdi. Nitekim bu olayın meydana geldiği Soma'daki maden ocağında da parlamentodan giden milletvekili arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Oradaki izlenimlerini önerilerini bu rapora yansıttılar. Nitekim biz 2012 yılında İş Sağlığı Güvenliği yasasını hazırlarken bu raporlardan da yaralandık. 28 Nisan 2014'de mecliste maden sektörünün sorunları ile bir araştırma önergesi verilmişti ve biz AK Parti olarak buna ret oyu kullanmıştık. 'Bu komisyon kurulsaydı bu olay meydana gelmezdi' diye değerlendirmede bulunuyorlar. 15 gün önce 'bir komisyon kurulmuş olsaydı bu olay meydana gelmezdi' şeklindeki ifadenin hiçbir tutarlılığı yoktur. Kaldı ki, bu komisyon 2012 yılında kuruldu, tespitlerini yaptı. Aşağı yukarı yeniden kurulsa bile aynı sonuçlara varacaktır. Bu sadece siyasi bir tavır ve ciddiye alınacak bir husus değildir. Tabi bu kazadan alınacak çokça dersler var. Savcılık soruşturuyor. Bu olayın meydana gelmesinde kimlerin hatası var, ihmali var bunlar değerlendiriliyor. Çalışma bakanlığı müfettişleri de idari yönden inceliyor. Bunun sonucunda işlem yapılarak, belki bazı kişilerle ilgili dava açılacaktır. Ocağı çalıştıranların sorumluluğu var mı yok mu bir takım değerlendirmeler ortaya konulacaktır. Madencilik sektöründe dünyada gelişmiş ülkeler farklı tedbirlerle ölümleri en aza indirmenin tedbirlerini büyük ölçüde almış. Bizim de mutlaka eksikliklerimiz varsa bunları çok kısa sürede tamamlamalıyız. 2012 yılında çıkan yasa bu konuda önemli bir adım atmıştır. Ancak uygulamada bir takım aksaklılar olabilir yeni bir yasadır. Hem bu eksiklikleri gidermeliyiz hemde yeni ihtiyaçları bu yasaya ilaveler yapmak suretiyle karşılamalıyız" dedi.
"KOMİSYON MADEN OCAKLARINA GİDİP BU KAZALARI ÖNLEME GİBİ BİR SORUMLULUK İÇERİSİNDE DEĞİL"
Meclis Araştırma komisyonların nihayetinde bir durumun tespitini yaptığını da belirten Şahin şunları söyledi:
"Nitekim maden sektörünün sorunları ile ilgili bu tespit TBMM Başkanlığınca daha önce kurulan bir komisyonca zaten yapılmış. Tekrar tekrar bunları yapmanın pratikte bir anlamı yok. O araştırma önergesinin görüşüldüğü gün önerge veren CHP'li milletvekili arkadaşımız Soma'daki ya da maden ocaklarındaki olumsuzluklardan bahsetmedi. 1 Mayıs'ı neden Taksim'de yaptırmıyorsunuz konusunu işledi. Yani onu konuşmak için verilen doğrudan gündeme alınma önergesiydi. 15 gün önce bir komisyon kurulsaydı bu olay meydana gelmezdi demenin hiçbir mantığı yok. Kaldı ki, bu komisyon maden ocaklarına gidip bu kazaları önleme gibi bir sorumluluk içerisinde değil. Bu beyanları siyasi tavırlar olarak değerlendiriyorum. Hükümeti eleştirecek yol bulmak için söylenen sözlerdir."
Kaynak: İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.