Vuhan'dan 42 kişiyi tahliye operasyonu tamamlandı
Ankara
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'in Vuhan kentinden getirilen 42 kişide koronavirüsü şüphesi bulunmadığını bildirdi.
Koca, 32 saatlik tahliye operasyonunun ardından Etimesgut Askeri Havalimanı'na gelen Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait A400 M tipi askeri kargo uçağını karşıladı. Karşılamada Ankara Valisi Vasip Şahin ve Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen de yer aldı.
Operasyona ilişkin basın mensuplarına bilgi veren Bakan Koca, 42 kişiyi sağ salim getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
- Vuhan'dan Türk vatandaşlarını tahliye eden uçak Ankara'ya indi
- WEB TV ADANAPOST - Vuhan'dan Türk vatandaşlarını tahliye eden uçak Ankara'ya indi
- Vuhan'dan 42 kişiyi tahliye operasyonu tamamlandı
Operasyonun ambulansa dönüştürülen TSK'ye ait bir uçakla gerçekleştirildiğini aktaran Koca, uçağın beraberindeki sağlık ekibiyle, dün öğlen saatlerinde hareket ettiğini hatırlattı.
Uçakta toplam 42 yolcu bulunduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:
"Aileleri ile beraber 32 Türk, 6 Azerbaycan vatandaşı, 3 Gürcistan vatandaşı, 1 Arnavutluk vatandaşı olmak üzere, toplam 42 kişi getirilmiş oldu. Yine Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda, özellikle bu yolculuk sürecinde maske dahil, kıyafetler dahil, alınması gereken bütün tedbirler alınarak bu yolcular getirildi. Uçakta bulunan enfeksiyon uzmanı İrfan Hocamız ile telefonla görüşme yaptım. Kendileri, var olan yolcularımızın hiçbirisinde, yolda dahil olmak üzere hastalık belirtisinin olmadığını, herhangi bir şüphenin olmadığını, bütün vatandaşlarımızın ve dost, kardeş ülke vatandaşlarının sağlıklı olduğunu özellikle ifade ettiler."
Ayrıca, askeri personelin de sağlıklı olduğunu öğrendiğini ifade eden Koca, getirilen 42 kişinin hasta kabulü yapılmayan ve sadece bu yolcular için kullanılmak üzere hazırlanan Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne nakledileceğini bildirdi.
Şimdiye kadar hiçbir ülkenin Çin'den getirdiği vatandaşlarını hastane ortamında takip etmediğini anlatan Sağlık Bakanı Koca, "Bu anlamda her hastanın ayrı bir odada 14 günlük zaman diliminde takiplerini yapmayı Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda planladık. İlk günden itibaren numuneleri alınıp her 3 günde bir bu numune tekrarlarının yapılıp ve özellikle bütün hizmetlerin tek kullanımlık malzemelerle yapılacağı, bütün atıkların tıbbi atık olarak değerlendirilip atılacağı bir süreç planlandı." dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün "ciddi durum" ilan etmesinden önce ülke olarak bütün tedbirleri erken dönemde aldıklarını vurgulayan Koca, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bakanlık olarak olaya ilk günden itibaren ciddiyetle yaklaştığımızı altını çizmek istiyorum. Bugüne kadar hiçbir koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. En son İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde numune alınan 6 yaşındaki Çinli vatandaşın da bugün çıkan sonucu negatif oldu. Bu süreçte özellikle üniversitelerimizde yetkin olduğunu bildiğimiz, Bakanlığımızda yetkin olduğunu bildiğimiz akademisyenlerimizden oluşan geniş bir Bilim Kurulu oluşturduk. Bilim Kurulu olarak her gün bir araya gelerek alınması gereken tedbirleri ve önerileri ele alarak bu süreci götürmeye çalışıyoruz. Bu süreci şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşıyoruz, bundan sonra da paylaşmaya devam ediyor olacağız."
Sağlık Bakanlığının açıkladığı bilgiler dışındaki açıklamalara itibar edilmemesini isteyen Koca, gelen yolcuların yine Bilim Kurulunun önerisi doğrultusunda ambulanslarla hastaneye sevkinin yapıldığını vurguladı.
Gelenlerin hastane ortamına yerleştikten sonra Bilim Kurulu adına orada alınması gereken tedbirleri ve hastanenin durumunu yerinde göreceklerini bildiren Koca, "Özellikle devletimizin güçlü olduğunu dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağımızın altını çizmek istiyorum. Bu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile özellikle anbean takip ederek süreç hakkında hep bilgilenmiş oldular, daha 3 dakika önce Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle tekrar arayıp yolcuların durumu ile ilgili bilgi aldılar. Bu süreci birlikte götürdüğümüz Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığına da ayrıca teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı.
Havaalanındaki hazırlıklar
Vuhan’dan gelen uçak piste inmeden önce havaalanında yoğun hazırlık yapıldı. Askeri personel geçirgen olmayan elbiselerini giydi.
42 kişiyi getiren A400 M tipi askeri kargo uçağı, Etimesgut Askeri Havaalanı’na inişinin ardından hangarların arkasındaki en uzak alana çekildi.
Uçak, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutuldu. KBRN gaz maskesi ve KBRN kıyafeti giymiş personel tarafından özel kimyasallar ve teçhizat kullanılarak, uçağın iç ve dış arındırma işlemleri yapıldı. Sonrasında meydana kurulan KBRN Dekontaminasyon Çadırı'nda her uçak personeli için tek tek arındırma işlemi gerçekleştirildi.
Sevk işleminin ardından ambulanslar da arındırılacak
Uçaktaki 32 Türk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve bir Arnavutluk vatandaşı olmak üzere, 42 yolcu ile mürettebat, teknik ekip ve sağlık personelinden oluşan toplam 62 kişi, alandaki işlemlerin tamamlanmasının ardından ambulanslara alındı. Yolculara ambulanslara nakline özel kıyafetli askeri personel yardımcı oldu.
Uçakta bulunanlar 17 ambulans ile Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi'ne sevk edildi. Hastaneye giden ambulanslar konvoy halinde hareket etmedi. Uçaktan inen yolcular peyderpey hastaneye transfer edildi.
Sevk işleminin tamamlanmasının ardından ambulansların da arındırma işleminden geçirileceği bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.