Vekaletle kurban kesim kampanyası

Vekaletle kurban kesim kampanyası
 Türk Kızılayı, vekaletle kurban kesim kampanyasında yurt içi bir hisse bedeli 650 lira, yurt dışı için de 350 lira olarak belirlendi. ANKARA...

 

Türk Kızılayı, vekaletle kurban kesim kampanyasında yurt içi bir hisse bedeli 650 lira, yurt dışı için de 350 lira olarak belirlendi.

 

ANKARA (AA)  - Türk Kızılayı, "Kurban bereketi yıl boyu sürsün" sloganıyla 2014 yılı vekaletle kurban kesim kampanyasını başlattı.

 

Vekaletle kurban kesim kampanyası kapsamında yurt içi bir hisse bedeli 650 lira, yurt dışı için de 350 lira olarak belirlendi.

 

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Rixos Otelde düzenlediği basın toplantısında, 2007 yılından beri yürütülmekte olan vekaletle kurban kesim kampanyasını bu yıl da hem yurt içine hem de yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

 

Kurbanın bir ibadet olduğunu, bir bağış enstrümanı olmadığını vurgulayan  Akar, bu ibadetin insani ve İslami kurallara göre yapılmasını gerektiğini ifade etti.

 

Türk Kızılayının özellikle şehirsel alanda yerleşmiş insanların kurban kesimine yardımcı olmak, amacına ve kuralına uygun, İslami ve insani esaslara uygun olarak kurban kesimleri yapılması için halka bir rehberlik önderlik, yardımcı olma yolunu seçtiğini anlatan Akar, önceki yıllarda olduğu gibi kurumun kurban kesim kampanyasını Kurban Bayramı'na bir ay kala açtığını bildirdi.

 

Akar, Türk Kızılayının bu yılki kampanyasının adının ''Kurban bereketi yıl boyu sürsün'' olduğunu belirtti.

 

-Kurallarına ve amacına uygunluk

 

Türk Kızılayının vekaletle kurban kesim kampanyasında iki argümanı bulunduğuna dikkati çeken Akar, bunlardan birinin  kurullara diğerinin de  amacına uygunluk olduğunu belirtti.

 

Et ve Süt Kurumunun modern mezbahalarında dini görevliler eşliğinde İslami esaslara ve kurallara uygun kurban kesildiğini anlatan Akar, bunun yanı sıra veterinerlerin de hayvanların kurallara uygun olup olmadığına dair denetlemelerde bulunduğunu, kurban tanımına uymayan kurbanların kesilmesini izin verilmediğini kaydetti.

 

Kesim anında görevlendirilen noterler vasıtasıyla , bu işlemler yapılırken, vekalet verilen insanlar adına bu kesimlerin yapıldığının resmen zapt altına alındığını, daha sonra ibraz edilmek üzere kurban sahiplerine iletildiğini belirten Akar, ''dolayısıyla kurbanın olmazsa olmazları arasında olan kurallara uygunluk şartı Türk Kızılayı ile yerine getirilmektedir'' ifadesini kullandı.

 

Akar, "Kurban asla bir bağış enstrümanı değildir,  bir ibadettir, buna bu gözle bakmalıyız. Ne denmiştir.  Kurban kesilmelidir, kanı akıtılmalıdır, bundan hasıl olan etler  fakir fukaranın midesine gitmelidir'' görüşüne yer verdi.

 

''Kavurma yöntemini kurban kesen kurumlara tavsiye ediyoruz''

 

Türk Kızılayının kestiği kurbanların etlerinin 800 gramlık kavurma konserveler haline getirilmek suretiyle, bütün yıl boyunca bir daha Kurban Bayramı'na kadar dağıttıklarını anlatan Akar, 18 ay raf ömrü olan bu konservelerin ihtiyaç sahiplerinin, fakirlerin sofralarına ulaştırıldığını söyledi.

 

Binlerce hayvanı kesen bir Kurumun bu etleri üç gün içerisinde milyonlarca ihtiyaç sahibine dağıtmasının mümkün olmadığını, bunların saklanması gerektiğini ifade eden Akar, kesilen etlerin kavurma haline getirilip konserve yapılması yönteminin birçok anlamda fevkalade bir çözüm olduğunu, kendilerinin bu çözümü bütün kurban kesen kurumu ve kuruluşlara tavsiye ettiklerini belirtti.

 

Akar, ''Hatta bir platform oluşturulmasını ve herkesin kurbanı bu şekilde değerlendirmesini ve kurbandan elde edilecek olan etlerin gerçek ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ulaşmasını resmen teklif ediyoruz'' şeklinde konuştu.

 

Kurbanların vekaletini Türk Kızılayına veren vatandaşlarına birer kutu konserve gönderdiklerine dikkati çeken Akar, vatandaşın kurban kesimine yönelik emin ve memnun olması için de  aynı zamanda kurban kesim ritüelini gösteren bir CD, teşekkür belgesi  ve noterin onaylamış olduğu veterinerin, din adamının ve Kızılay görevlisinin imzası olan belgenin de vekalet veren vatandaşlara takdim edildiğini söyledi.

 

-Kurban bedelleri

 

Bu yılki kurban fiyatlarını da açıklayan Akar, yurt içi kurban kesiminin bir vekalet için 650 lira, yurt dışı kesim ücretinin de 350 lira olduğunu bildirdi.

 

Yurt dışı kesimin ucuz olmasının nedeninin yurt dışında kurbanlık hayvanların daha ucuza temin edilmesinden kaynaklandığını ifade eden  Akar, şöyle devam etti:

 

''Milletimize hayırlı uğurlu olsun, insanlarımızın ve milletimizin bu konuya ilgi göstermesini, Türk Kızılayını bu konuda  desteklemesini, kurban vekaletlerini Türk Kızılayına vererek yerine getirmelerini istirham ediyoruz. Özetle Türk Kızılayı, vekaletle kurban kampanyası başlamıştır. Yurt içi 650 lira, yurt dışı 350 lira fiyatı vardır. Kurbanlarınız amacına ve kuralına  uygun olarak insani ve İslami şartlara göre kesilmekte ve etleri konserve, kavurma yapılmak suretiyle, bütün yıl boyunca fakire, fukaraya, afete uğrayana ve bütün ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.''

 

-Yurt dışında 11 ülkede kesim

 

Yurt dışında 11 ayrı ülkede kesim yaptıklarına işaret eden Akar, bu ülkelerin Bangladeş, Pakistan, Somali, Etiyopya, Filistin, Irak, Karadağ, Bulgaristan, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova olduğunu,  yurt dışında da İslami şartların yerine getirilmesi ve hijyenik şartlardan asla taviz vermediklerini söyledi.

 

Akar, Bangladeş'te kesilen kurbanların bir kısmının Myanmar'da yaşayan Müslümanlara da verilmek üzere değerlendirildiğini söyledi.

 

-Kredi kartına 4 taksit imkanı

 

Akar, vatandaşların bankalardaki 2868 Kızılay bağış hesaplarını, Türk Kızılayı şubelerini, 168 ücretsiz çağrı merkezini ve "www.kizilay.org.tr" internet adresini kullanarak vekaletlerini verebileceklerini kaydetti.

 

Arzu eden vatandaşlara kredi kartı aracılığıyla 4 taksit imkanından da yararlanabileceklerini anlatan Akar, ''Vade farksız, faizsiz bir anlayıştır, dolayısıyla kurbanın ruhuna aykırı bir husus taşımamaktadır'' dedi.

 

Akar,  kurbanları kesilen vatandaşların cep telefonlarına kurban kesildiğine dair mesajların da  bildirim olarak  geldiğini sözlerine ekledi.

 

-Kar amacı yok

 

Türk Kızılayın bu işlemi yapmasından dolayı kasasına artı bir lira girmediğini vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

 

''Türk Kızılayı, bu işlemi yapmasından dolayı çıplak kurban bedeli haricinde kavurma yapılması, dağıtılması, saklanması, Et ve Süt Kurumunun modern mezbahalarında ve buzhanelerinde saklanarak bir yıl muhafaza işlemleri için de kendi kasasından  sübvansiyonda bulunmakta, bu işlemi kendi öz kaynaklarından karşılamaktadır. Bu harcamayı da sosyal yardımlar kapsamında yapmaktayız. Normal şartlarda böyle bir işlem neticesinde 750 lira maliyeti olan bir kurban kesimini 650 liraya Türk Kızılayı vatandaşı yansıtmaktadır. Aradaki bu masrafların vatandaşa yansımamasını sağlamaktadır.''

 

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, Somali'ye ne kadar yardım yapıldığının sorulması üzerine,  Somali için Türk Kızılayınca eski parayla 100 trilyon lira nakdi, 75 trilyon lira da ayni bağış yapıldığını bildirdi.

 

Kurban Bayramı'nda Suriyelilere  özel bir  yardım yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine de Akar, ''Kurban Bayramı ile alakalı yok doğrusunu isterseniz, biz kamuoyuna açık bir iş yapıyoruz. Vatandaşımızın tercihi neresiyse oraya ait yapıyoruz'' dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.