Usta yönetmenden eğitim
Türkiye'de bir dönem ilgiyle izlenen "Zeyna", "Kara Şimşek", "A Takımı", "Alacakaranlık Kuşağı" gibi dizilerin yönetmeni Gilbert Shilton, İstanbul'da yönetmenlik eğitimi veriyor.
İSTANBUL (AA) - "Zeyna", "Kara Şimşek", "A Takımı", "Alacakaranlık Kuşağı" gibi Türkiye'de büyük ilgi görmüş dizilerin yönetmeni Gilbert Shilton'ın da aralarında olduğu New York Film Academy'nin (NYFA) eğitmenleri, 45 Türk öğrenciye yönetmenlik dersi veriyor.
Geçen yıl imzalanan protokolle NYFA'nın Türkiye temsilciliğini de üstlenen İstanbul Medya Akademisi'nin Yenibosna'daki merkezinde, 4 haftaya yayılan 216 saatlik özel eğitimin yarısı, geride kalmış durumda.
Eğitim kapsamında 45 öğrenci yönetmenlik becerileri, prodüksiyon, film okuması, dijital kamera, ışık uygulamaları, ses senkronizasyonu, oyuncu yönetimi, senaryo ve kurgu teknikleri konularında Shilton'ın yanı sıra yönetmen Kelly Gardner, görüntü yönetmeni Hilarion Banks ve kurgu yönetmeni Abraham Heisler'dan ders alıyor.
-"Türkiye'de hayal gücü ve yetenek bol"
Shilton, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da bulunmasının kendisi için de olağanüstü bir deneyim olduğunu belirterek, buradaki öğrencilere, hayallerini hayata geçirebilecekleri araçları sağlamayı amaçladıklarını anlattı.
NFYA'nın kendisiyle aynı gündeme ve felsefeye sahip okullarla işbirliğine gittiğini ifade eden Shilton, "İstanbul Medya Akademisi işbirliğiyle Amerika'daki film yapma sürecinin bazı mekanik cephelerini öğretiyoruz" diye konuştu.
Shilton, "30 yıl yönetmenlik yaptım. Tabii ki bu süreçte öğrendiklerimin tamamını 4 haftada aktaramam. Fakat bazı kapılar açabilir, film yapmaya büyük ilgisi olan bazı öğrencilere araçlar ve fırsatlar sunabilirim" ifadelerini kullandı.
Film yapmanın zorlu bir süreç olduğunu belirten Shilton, "Film yapmak ağır işçiliktir, uzun saatler alır, duygusal olarak yorucudur. Fakat işin tekniğini ne kadar öğrenirseniz, iş de o kadar kolaylaşır, zanaatte ustalaşırsınız... Türkiye'de hayal gücü ve yetenek bol bol var. Gerekli olan makinelerle kamerayla kadroyla aktörlerle takvimle nasıl çalışılacağını öğrenmek" dedi.
-"Kendimiz de öğreniyoruz"
Yönetmen Kelly Gardner da "Biz burada, İstanbul'da, insanlara öğrettiğimiz kadar, kendimiz de yeni şeyler öğreniyoruz" diye konuştu.
İyi bir yönetmen olmanın yetenekten ziyade çalışmaya bağlı olduğunun altını çizen Gardner, "Öğrencilerin iyi işler çıkardığını görüyorum ve iyi işler çıkarmaya devam edeceklerine inanıyorum" dedi.
Her şeyin merkezinde "hikaye"nin yer aldığını belirten Gardner, "Öğrencilerden izledikleri filmleri yeniden yapmalarını değil, daha önce anlatılmış da olsa hikayeleri yeniden ve yeni bir şekilde anlatmalarını bekliyoruz. Evet, bütün hikayeler çoktan anlatıldı ama sizin tarafınızdan anlatılmadı henüz" ifadelerini kullandı.
- NYFA oyunculuk eğitimi de verecek
İstanbul Medya Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer de "NYFA dünyada edindiği tecrübeyi burada, İstanbul'da bizlerle de paylaşıyor. Kendileri de çok memnun. Yurt dışında yaptıkları en iyi eğitimlerden biri olduğunu söylüyorlar" dedi.
Şanlıer, NYFA ile oyunculuk ve görüntü yönetmenliği eğitimleri düzenlemeyi planladıklarını da kaydetti.
Akademi olarak Türkiye'deki iletişim fakültelerinin pratiğe yeterince imkan tanımadığını düşündüklerini anlatan Şanlıer, kendi amaçlarının teori ile pratiği bir arada sunarak bu eksikliği gidermek olduğunu söyledi.
Şanlıer, Yenibosna'da 2 bin metrekarelik alanda 3 stüdyo ve 4 derslikle 1 yıl önce hizmet vermeye başladıklarını ifade ederek, altyapı itibarıyla Türkiye'nin ilk sırada gelen medya eğitim kurumlarından biri olduklarını kaydetti.
Şanlıer, 90-100 saatlik 3,5 aya yayılan eğitimleri, alanında uzman eğitmenlerin verdiğini, mezunların ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayladığı bir sertifika aldığını kaydetti.
Öğrencilere eğitim sırasında, işbriliği halinde oldukları medya ve prodüksiyon kuruluşlarında staj olanağı verdiklerini anlatan Şanlıer, "İlk dönem eğitim verdiğimiz 50 öğrencinin tamamı stajlarını yaptı. Yaklaşık 20 öğrenci de çeşitli kanallarda ve prodüksiyonlarda istihdam edildi" diye konuştu.
İstanbul Medya Akademisi'nin Yüksek Lisans programları açmasının da planlandığını anlatan Şanlıer, bitirme tezi olarak da her öğrencinin uzun metrajlı bir film çekmesini öngördüklerini kaydetti.
-Dünya starları İstanbul'a gelecek
Şanlıer, İstanbul Medya Akademisi'nin sinema sektörüne katkı amacıyla geçen Kasım ayında "Uluslararası Boğaziçi Kısa Fİlm Festivali"ni gerçekleştirdiklerini ve bunu sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi. Şanlıer, NYFA’nın da festivale jüri veya onur konuğu olarak bazı dünya starlarını davet etmesinin gündemlerinde olduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.