UNICEF'in Suriyeli öğrenciler için yaptırdığı okul açıldı  

UNICEF'in Suriyeli öğrenciler için yaptırdığı okul açıldı   
 - BM Çocuklara Yardım Fonu Türkiye Temsilcisi Duamelle:- "Eğitim, Suriyeli çocukların, bir kuşağın yok olup gitmesini önlemek açısından yapılabilecek...

 

- BM Çocuklara Yardım Fonu Türkiye Temsilcisi Duamelle:

- "Eğitim, Suriyeli çocukların, bir kuşağın yok olup gitmesini önlemek açısından yapılabilecek en kritik müdahalelerden biridir"

- ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard:

- "Türkiye, Suriye'den 2 milyondan fazla mülteciyi ve dünyanın her yerinden binlerce diğerlerini ağırlıyor. Bunu doğru ve yerinde bir pragmatizm, beceri ve tüm ülkelere örnek olacak içten gelen bir cömertlikle yapıyor"

- Başbakan Başdanışmanı Yetiş:

- "Türkiye olarak ilk günden bu yana Suriye'deki zulümden kaçan kim olursa olsun 'Gelin' dedik. Kapılarımızı açtık. Çünkü bu kapı ümitsizlik kapısı değil, kardeşlik kapısı"

 

 

ADANA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli öğrenciler için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı aracılığıyla Adana'da yaptırılan okul, törenle açıldı.

 

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Yüreğir ilçesindeki törende, okulun açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

 

Okulun 2 binden fazla çocuğun eğitimini sürdürmesine katkı sağlayacağını bildiren Duamelle, eğitimin çocukların yanı sıra Suriye ve bölgenin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

 

Türkiye'nin 2 milyondan fazla Suriyeli'ye destek vermeye çalıştığını ifade eden Duamelle, "Eğitim, Suriyeli çocukların, bir kuşağın yok olup gitmesini önlemek açısından yapılabilecek en kritik müdahalelerden biridir" diye konuştu.

 

"Suriyelilere yönelik hem Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem de Türk halkının ne kadar cömert olduğuna hepimiz şahitlik ettik" ifadesini kullanan Duamelle, bütün bu çabalara rağmen Türkiye'deki Suriyeli çocukların sadece üçte birinin okula gidebildiğini anlattı. Duamelle, bugün itibarıyla Türkiye'de okula gitmeyi bekleyen 380 binden fazla Suriyelinin bulunduğunu dile getirdi.

 

UNICEF'in, Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalıştığını belirten Duamelle, şunları kaydetti:

 

"Yaklaşık 14 ilde eylem planı hazırlandı. ABD hükümetinin bu doğrultuda sağladığı katkı oldukça önemli. Bu katkıyla bizler, Suriyeli çocukların eğitim imkanlarına erişmelerine yönelik çabalarımızı üst ölçeklere çıkarmaya çalışıyoruz. Halihazırda okula gitmeyi bekleyen Suriyeli çocuk oranı üçte iki. Bugün karşılaşılan risk, Suriyeli çocukların bir kuşağının kaybolması riskidir. Dünya bunu kaldıramaz. Hepimizin bunun gerçekleşmemesi için göstermesi gereken ortak sorumluluk var. Bu çocukların hayal kırıklığına, başarısızlığa uğramaması için sorumluluğumuz var. Suriyeli çocukların eğitimi gelecek için yapılan en iyi yatırımdır."

 

- "Avrupa Birliğini temelinden sarstı"

 

Nüfus, mülteci ve göç işlerinden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Anne Richard ise okulda Türkçe öğrenen çocukların yaşıtlarıyla iletişim kurabileceğini ve kendilerini evlerinde hissedeceğini söyledi.

 

Bu tür projeleri desteklemek için çaba göstereceklerini bildiren Richard, şu ifadeleri kullandı:

 

"Bugün Suriyeli mültecilerin zor durumu herkesin aklında. Bir Türk plajında boğulmuş küçük Suriyeli çocuğun trajik görüntüsü, yıllardır süren mantıksız yıkım ve tırmanan ölü sayılarının yapamadığı kadar dünyanın ilgisini çekti. Yüzbinlerce, birçoğu Suriyeli mülteciyi kabul etmenin ne anlama geleceği üzerindeki tartışmalar, Avrupa Birliğini temelinden sarstı. Bu sırada bir ülke, Türkiye, Suriye'den 2 milyondan fazla mülteci ve dünyanın her yerinden binlerce diğerlerini ağırlıyor. Bunu inanılmaz bir sayıda, doğru ve yerinde bir pragmatizm, beceri ve tüm ülkelere örnek olacak içten gelen bir cömertlikle yapıyor."

 

- "Bu kapı ümitsizlik kapısı değil"

 

Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş de Suriye'deki savaş nedeniyle dünyanın büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

 Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon 200 bin Suriyeliden 250 binin kamplarda misafir edildiğini dile getiren Yetiş, şöyle devam etti:

 

"Hazreti Mevlana'nın güzel yaklaşımı, 'Ne olursan ol gel. Bu kapı ümitsizlik kapısı değildir.' Biz de Türkiye olarak ilk günden bu yana Suriye'deki zulümden kaçan kim olursa olsun 'Gelin' dedik. Kapılarımızı açtık. Çünkü bu kapı, ümitsizlik kapısı değil, kardeşlik kapısı. İnanıyoruz ki Türkiye'nin bu zamana kadar ortaya koyduğu çabalarla, bugün burada olduğu gibi, gerek yerel gerekse uluslararası kuruluşlar ve bizim gibi gönlünü açan ülkelerle, bu krizi hep birlikte aşabileceğiz."

 

Kampların günlük harcamasının 2 milyon 750 bin lira olduğunu ifade eden Yetiş, "Bu okulun yaklaşık 3 milyon liralık maliyeti var. Bu şu anlama geliyor, biz aslında AFAD kamplarındaki misafirlerimize harcadığımız parayla her gün bir okul yapabiliriz" dedi.

 

Adana Valisi Mustafa Büyük ise kentte yaklaşık 130 bin Suriyeli bulunduğunu ve 15 bin çocuğa eğitim imkanı sunduklarını söyledi.

 

Desteklerle bu sayıyı artırmak istediklerini bildiren Büyük, okulun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Daha sonra, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve Adana Konsolosu Linda Stuart Specht'in de bulunduğu katılımcılar, okulun açılışını yaptı. Ardından öğrencilere kırtasiye malzemeleri bulunan çantalar dağıtıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.