Ümmetin medarı iftiharı Hasan Aycın
Çizimleri ve yazılarıyla kitlelere etkileyici bir şekilde hitap eden Hasan Aycın'ı, o güzel sanat adamını yazarlara, şairlere ve gençlere sorduk. Hepsi, ondan kendi paylarına düşen güzellikten bir demet sundu. Peki Hasan Aycın ismi siniz için ne ifade ediyor?
Eslem Nilay Bozdemir
Hasan aycın eserleriyle takip edenlerini fikirlerini yansıtma noktasında tatmin etmekte, eserleri mest edecek derecede beğenilmekte... Onlarca eseri defalarca okunabilir, tek bir tane çizgisine saatlerce bakılıp, üzerine sayfalarca kompozisyonlar yazılabilir. Hatta keşke okullarda okutulsa Aycın Hoca'nın kitapları... Çocuklara ödev verilse, çizgilerden anladıklarını dökseler defterlerine... Keşke Hasan Aycın hak ettiği değeri görse... Tanımak daha çok kişiye nasip olsa... Çünkü tanındığı herkesçe sevilmek nasibi olmuş. Herkes örnek alacak şekilde seviyor, önem veriyor. Öylesine "beğendim" deyip geçmiyor. Neden beğendiğini mutlulukla anlatıyor. İşte o anlatılanlar... Sevenleri ve yakın dostlarınca...
Dünya çapında kıymetli sanatçımız
Merve Çirişoğlu: Ressamların klişe bir sözü vardır ya, "Bir resimde bir kitabı anlatabilirsiniz" diye, işte bu tam olarak Aycın'ın çizgilerinde anlam buluyor. Ve ben bu derinliği onun çizgilerinden başka Türkiye'de kimsede görmedim. Her bir eserini karşıma alıp uzun uzun tefekkür edebiliyorum. Her bir çizgi, arkasında büyük bir kütüphaneyi, kültürü yansıtıyor. Bu anlamda Hasan Aycın, benim için Türkiye'de "üstad" dediğim nadir insanlardan birisidir. Ve 'sahip olduğu nimeti Allah rızası doğrultusunda kullanma' noktasında benim zihnimde devrimler yapan nadide bir kişiliktir. Allah ona uzun ömürler versin.
Ali Haydar Haksal: Hasan Aycın kuşağımın önemli sanatçılarından ve düşünce insanlarından. Bugüne değin ödün vermeden çizgisini sürdürenlerden. Gerek çizgi sanatında, gerekse romanlarında ve düz yazı eserlerinde özgünlüğü bulunuyor. Sürekliliği ve söyleyecekleri olan bir sanatçı. Her zaman için özgün şeyler üretebiliyor. Her eseri beni heyecanlandırıyor ve keyif veriyor. Çizgide geniş bir yelpazesi bulunuyor. Çağının ve döneminin önemli tanıklarından. Çizgileri dikkatle izlenirse son elli yılın, belki de yüz yılın bir panoramasını görebilirsiniz. Ezilenlerden yana ve düşüncemizin önemli temsilcilerinden.
Yılgınlığa düşmeden yolculuğunu sürdürüyor. En sevdiğim kendisi. Dostluğu, yol arkadaşlığı. Onunla otuz beş yıla yakın yol arkadaşlığımız var. Birbirimizden hemen hiç ayrılmadık. Bir ara kendisiyle bir sözleşmemiz vardı. Yedi İklim dergisinin her sayısına o çizgi, ben de öykü verecektik. Bunu uzun zaman sürdürdük. Aynı kuşaktan olmamız ve bir dönemi temsil etmemiz de önemli. Birimiz anılırken diğeri de birlikte anılmayı hakedecek bir yakınlıktır bu. Bu aziz dostum en yakınlarımdan ve seçkinlerinden...
Sezgül Karcıoğlu: Hasan Aycın ile 2009'da tanışma imkânım oldu, kendisi çizgiler vesilesiyle ihlalleri, haksızlıkları, derdimizi anlatan bir ustamız. Sadece çizer yönü değil, mütefekkir yönü ile de bizleri bir sohbetinde derinen etkilemişti. Romanlarında da Türkçeye ne kadar hâkim olduğunu görüyoruz. Ama Hasan Aycın romanıyla değil, daha çok çizgileriyle daha geniş bir kesime hitap ediyor. Çünkü çizgilerin dili yok. Ortak dilin çizgiler olduğu bir platformda, her tenden insana Hasan Aycın, hakikati anlatma çabasında. Bir karikatüründe onlarca mazlumu görüyoruz, bu yüzden kendini farklı kılıyor.
Meral Afacan Bayrak: Hasan Aycın Balıkesir'in gururu, dünya çapında denilebilecek kadar kıymetli bir sanatçımızdır. Balıkesir'de yaşayan ve kendisiyle tanışma ayrıcalığına sahip bir öykücü olarak kendimi şanlı hissediyorum. Müslüman bir sanatçı olarak bir çınar özelliğine sahip olduğunu düşünüyorum. O çınarın gölgesinden nasiplenen bir yazarım. Ne mutlu bana. Çalışmalarını ilgiyle ve dikkatle takip ediyorum. Usta olarak ürünlerinin her okura hitap ettiğini gözlemliyorum. Oğlum büyük bir merakla masallarını okuyor. Yetişkin olarak bizler istifade ediyoruz. En sevdiğim yönü elbette dergiler üstü bir tavrının oluşu, insana kıymet vermesi, hoşgörü ve sabrı, ustalığıdır.
Yeşim Tüysüz: Hasan Aycın'ı çizimleriyle tanımış olmayı çok isterdim. Çünkü bana sadece bir çizimini görmek dahi tokat gibi geldi... Bazısına da yol gösterici ve iyi etkiler bıraktığına eminim, bana daha da etkili gelen bir yolla anlattığı için belki de. Bir şey okurken ya da bir şey düşünürken bunu çizimle anlatmaya çalışmak bana yazmaktan çok daha yakın geldiği için mi bilmiyorum. Çizginin sanatsal değerinden önce en güzel olanı anlatmayı hedeflediğini gördüm. Hasan Aycın, çizimlerinin her birini aklımda tutabilecek kadar güzel bir etki oluşturdu bende...
Kübra Polat: Aycın içimde koşuşan ama kâğıda dökemediğim öykülerimin çizeri. Yazamadıklarımızı onda gördüğümüz için değerli sanırım... Aycın bana Yedi Güzel Adam'ın sekizincisi gibi gelmiştir hep... Zaten burnumuzun direğini sızlatan kim varsa bizden değil midir?
Adem Turan: O benim ustamdır; şiirimin olgunlaşmasında epeyce emeği vardır çünkü. Ağabeyimdir; ben onun (çaktırmadan) yaptığı uyarılarla 'ben' oldum. Değerli bir sanat adamıdır; çünkü Türk sanat dünyasına ve sanat/edebiyatla iştigal edenlere, ayrıca İslamî duyarlığa sahip olan düşünce adamlarına "çizgi" ile de 'bir şeyler' yapılabileceğini gösteren/işaret eden bir eylem ve düşünce adamıdır. Çalışmaları açıkçası beni her şeyden çok heyecanlandırıyor. Müthiş ve eşi benzeri olmayan bir 'şiir' yazıyor çünkü Hasan Aycın. Ve ben, onun çizgisine ne zaman bakıp dalıp gitsem hep şahane bir şiir okuduğumu kabul ederim. En sevdiğim yönü ise herkesi samimiyetle kucaklamasıdır; kim kapısına gitmiş ise, hiç bir zaman boş dönmemiştir geriye...
Hüseyin Tokmak: Hasan Aycın Ağabeyim benim için çok değerli bir Müslüman çizer ve yazardır. Çalışmalarını zaman zaman sorarım ve Üstad da anlatır, konuşuruz. 1000'e yakın fotoğrafı ile en çok fotoğrafını çektiğim bir çizer ve yazardır. Balıkesir'de olduğu süre içinde her Cuma muhakkak Zağnos Paşa Camii yanında Çınaraltı kahvesinde buluşur ve dostlarla birlikte oluruz. En sevdiğim yönü çok mütevazı olması ve herkese gereken ilgi ve önemi göstermesidir.
Leyla Demir: Hasan Aycın, siyah beyaz çizgileri hayatıma renk katan tek çizimci... Çizgileri öyle kuvvetlidir ki çizgilerle mücadele eden bir çizimcidir. Bundan 2 yıl önce henüz ilk çizgilerimi atmaya atıldığım vakitler kendi çizgilerimi Hasan Aycın'ın çizgileriyle güçlendirdim ve yine bundan 2 yıl önce onun hakkında şöyle bir yazı okudum. Hasan Aycın'a soruyorlar, "Çizmeye ilk nasıl basladınız?" O da anlatıyor: "Henüz okula gitmiyordum. Bir insan figürü çizdim. Rahmetli annem, "Aman oğlum, yarin ahirette 'Bu çizdiğin insana can ver bakalım' derlerse n'aparsın?!" demişti. Bu ikaz, benim için bir tür disiplinin başlangıcı oldu." Ben kendim de çizimci olduğum için, Hasan Aycın veya bir başka çizimci yahut yine aşikâr olduğum Gazzeli çizer Omayya Joha'nın da çizgileri benim için mücadeleci yani konuşan tek çizgilerdir.
Silahla yahut sözle direnişe katılmak gerekmiyor bazen. Sözle, fırçayla, resimle, bu tür güç ve yetenekle direnişe katılan çizgilerin sahibidir Hasan Aycın. 40 Hadis Çizgisi kitabına bir göz atın. Müthiş çizimler içeriyor. Çoğu zaman açıp tekrar bakıyorum o çizimlere, "çizgiyle bir hadis bu kadar güzel ifade edilemezdi" diyorum.
Tuğba Özdemir: "Anlamanın, hatta anladığını anlamanın yolunun anlatmak olduğunu düşünüyorum" diyor üstad. Anlamanın anlamlandığı bir yazar-çizerdir bence Hasan Aycın. Yazıları kadar çizgileri de düşündürür insanı, ben en fazla onun çizgilerini okurken enerji sarfederim. Bir işte yorulunca başka işe geçmek gerekir ya, benim başka işe geçmem demek üstadın çizgilerini elime almam demektir. Çünkü okumalıyım, çok okumalıyım. Hayatı Allah'ın oku dediği yerden okumalıyım. Allah'ın gösterdiği yerden gören bir yazar-çizer bana okumalarımda ışık tutabiliyorsa değerlidir. Her yeni çalışmasını heyecanla alırım elime.
Çünkü büyükleri dinlemeyi severim, eserleri ve çizgileriyle acaba ne anlatacak şimdi diye dinlerim onları. Herkes samimi olmaktan dem vurur ama çok az kişi samimi olmayı başarır. İşte o, samimi olan ender insanlardan biridir Hasan Aycın... Yazıp çizdiği neyse üstad odur. Bir röportajında, "Müslümanlar kendi döneminin sorumluluklarını kuşansınlar" diyen Hasan Aycın, yaşadığı dönemde sorumluluğunu bilen ve yerine getirmeye çalışan biridir gördüğüm kadarıyla...
MilliGazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.