Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül Töreni
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)
- "Türkiye 1970'li yıllarının karanlık günlerine üniversitelerden başlayarak yuvarlanmıştı. Türkiye'yi kaos ve istikrarsızlığa, kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler bunun ilk adımını üniversitelerde atmıştı"
- "Bugün de teröre sempatiyle bakan çevreler, benzer projeleri, benzer senaryoları yine üniversitelerden başlayarak hayata geçirmeye çalışıyorlar"
BURDUR (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 1970'li yıllarının karanlık günlerine üniversitelerden başlayarak yuvarlandığını belirterek, "Türkiye'yi kaos ve istikrarsızlığa, kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler bunun ilk adımını üniversitelerde atmıştı. Bugün de teröre sempatiyle bakan çevreler, benzer projeleri, benzer senaryoları yine üniversitelerden başlayarak hayata geçirmeye çalışıyorlar" dedi.
Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda düzenlenen, Fahri Doktora Payesi ve 1. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödül Töreni’ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, 2002'de 9 bin civarında olan profesör sayısının 21 bine yükseldiğini, 5 bin civarında olan doçent sayısının 14 bini geçtiğini, 193 üniversitede toplam 149 bin akademik personelin görev yaptığını belirtti.
Başvuru yapan her üniversite öğrencisinin burs veya kredi alabildiğini ifade eden Erdoğan, "2002'de lisans öğrencilerine verilen aylık kredi burs miktarı 45 liracıktı. Ama bugün 400'dü, şimdi yeni uygulama daha farklı olarak da planlanıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de 190 olan yükseköğrenim yurt sayısının 14 yılda 411 ilave ile 601'e yükseldiğini ve yurtlardaki öğrenci sayısının neredeyse birebir artarak, 470-480 bin olduğunu kaydetti.
Bunun kolay olmadığını anlatan Erdoğan, "276 binden alacaksın, öğrenci sayısını 458 bine çıkaracaksın. Yoğun bir çalışma" diye konuştu.
Yurtların koğuş sisteminden bir, üç veya dört kişilik, içinde banyosu, tuvaleti, aynı zamanda buzdolabı olan, interneti bulunan otel konforunda odalara dönüştürdüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek dönemde bu hizmetlerin artarak devam edeceğini bildirdi.
Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ancak benim bilhassa öğrencilerimizden çok büyük beklentilerim var. Bakınız gençler, Türkiye 1970'li yıllarının karanlık günlerine üniversitelerden başlayarak yuvarlanmıştı. Türkiye'yi kaos ve istikrarsızlığa, kardeş kavgasına sürüklemek isteyenler, bunun ilk adımını üniversitelerde atmıştı. Bugün de teröre sempatiyle bakan çevreler, benzer projeleri, benzer senaryoları yine üniversitelerden başlayarak hayata geçirmeye çalışıyorlar. Sizlerden üniversiteleri bilim ve eğitim yuvası olmaktan çıkartıp, terör örgütlerinin eğitim kampına çevirmek isteyenlere prim vermemenizi istiyorum. Sizler bizim umudumuzsunuz, geleceğimizsiniz. Sizler yeni Türkiye'nin, inanıyorum ki inşasında aktif rol alacak neferlerisiniz. Ben sizlere güveniyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin devamında, "Şair değilim, ama şiir okurum ve Asım'ın neslini burada okumak herhalde gereklidir diye düşünüyorum. Çünkü, mademki bugün Mehmet Akif'i anıyoruz, öyleyse Asım'ın nesli olabilmek, inanıyorum ki ülkemizin geleceği için çok önemli" ifadelerini kullanarak, Mehmet Akif Ersoy'un şu dizelerini okudu:
"Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem / Gelenin keyfi için geçmişe asla sövemem / Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim / Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim / Adam aldırma de geç git diyemem, aldırırım / Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım / Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu"
Erdoğan, konuşmasını, "İşte böyle bir nesil... Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, şahsıma takdim edilen fahri doktora unvanı için bir kez daha üniversite senatosuna teşekkür ediyorum. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri'ni kazanan hacalarımızı, fikir, sanat ve spor insanlarımızı kutluyorum, Üniversitelerimizin tüm mensuplarına çalışmalarında başarılar diliyorum. Sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum" sözleriyle tamamladı.
- Erdoğan'a "Fahri doktora"
Törende daha sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora payesi verildi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da törende şunları söyledi:
"İsmini taşımaktan gurur duyduğumuz vatan ve istiklal şairi, fikir ve dava insanı Mehmet Akif Ersoy’u ve onun eserlerini her platformda dile getirerek, onun örnek şahsiyetini ve fikirlerini daima canlı tutması, özellikle genç kuşakların Asım'ın nesli olmalarında öncü bir rol üstlenmesi, bizzat kendilerinin bir rol model olması, siyaset ve devlet adamlığı süresince yurt içinde ve yurt dışında milli kültür mirasımıza gösterdiği hassasiyet, mazlum insanlara ve insanlığa katkıları hasebiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a eğitim sosyolojisi alanında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fahri Doktora Payesi verilmiştir."
- "Diriliş’le benim 6 yaşındaki torunum bile dirildi"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından 1. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödüllerine layık görülen kişilere ödüllerini verdi.
Sanat ödülünü Mehmet Bozdağ’a veren Erdoğan, "Mehmet Bey'e Diriliş’teki başarıları gibi daha önce de kendisiyle konuşmuştum 'Bir de Akif dizisi yapın' demiştim. 'Şu anda zaten senaryomuz hazır. Hem Kut’ül Amare hem de Akif dizisini inşallah hayata geçireceğiz' dediler. Kendilerini ayrıca tebrik ediyorum. Gerçekten Diriliş'le benim, doğrusu 6 yaşındaki torunum bile dirildi. Devamlı Diriliş’i takip ediyor, izliyor. Eğer takip edemediyse, hemen tekrar bir hafta sonra veya ertesi akşam izliyor. Zaten adı da Ahmet Akif " diye konuştu.
Prof. Dr. Korkmaz da doğal mermer taş kırıklarının öğütülmesiyle yapılan bir eseri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İstiklal Marşı’nın Osmanlıca yazımının yer aldığı tablo da hediye edilirken, bir öğrenci de törende Arif Nihat Asya’nın "Dua" şiirini okudu.
Törene, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı.
(Son)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.