Üçkardeşler ve Yılmaz'dan Veterinerler Odasına ziyareti?

Üçkardeşler ve Yılmaz'dan Veterinerler Odasına ziyareti?
MHP Adana İl Başkanı A. Kadir Üçkardeşler ile MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Adana Bölgesi Veteriner Hekimler Odası?nı ziyaret ederek, sektörün...


MHP Adana İl Başkanı A. Kadir Üçkardeşler ile MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Adana Bölgesi Veteriner Hekimler Odası?nı ziyaret ederek, sektörün sorunlarını dinlediler.

--Üçkardeşler, ipotekli kredi borçlarının sektörde yeni krizleri tetikleyebileceği öngörüsünde bulundu ?Çoğu yabancıların eline geçmiş bankalar acımayacak ve ipotek edilen ne varsa el konacak? dedi.

--Yılmaz, yüksek yem fiyatlarına çözüm olarak, kayıtlarda mera görünen alanların amacına uygun olarak değerlendirilmesi halinde sorunun önemli ölçüde azalacağını kaydetti.

 

ADANA ? Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana İl Başkanı A. Kadir Üçkardeşler ile MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Adana Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gaffar Aktoz ve yönetimini ziyaret ederek, sektörün sorunlarını dinlediler.

 

BUZAĞIYI TAY SANAN GİRİŞİMCİLER VAR

Ziyaret sırasında yapılan sohbette Gaffar Aktoz, hayvancılıkta işlerin iyi gitmediğini, et ve kasaplık canlı hayvan ithalatının tüketicilere kısa vadede bir miktar fayda sağladığını ama kalıcı olmadığını aktardı. Aktoz, bir de çarpıcı tespitte bulundu ve ?Devletin değişik adlar altında verdiği  teşviklerden bir bölümünün sektör dışı yatırımcılar tarafından kullanılması, sektörü olumsuz etkilemiştir. Buzağıyı görse tay zanneden girişimci tipi, gerçek işi hayvancılık olan üreticinin önünde engel oluşturmaktadır? dedi. Aktoz, yaşanılan sıkıntıların çözümünün acilen yerli üreticileri koruyan ve destekleyen, sektörün devamlılığını sağlayacak uzun vadeli hayvancılık politikalarının oluşturulmasına bağlı olduğunu vurguladı.

 

İPOTEKLİ KREDİ BORÇLARI YENİ KRİZLERİ TETİKLER

MHP Adana İl Başkanı A. Kadir Üçkardeşler de, ?Hayvancılık sektörü de tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi uzmanlık gerektirmekte.  Sırf kredi şartları uygun diye bilmediğimiz bir alanda uzun vadeli borca girmek ciddi riskler taşımakta. Bir iki yıl sonra kredi geri ödemesi başladığı anda sıkıntı daha da artacak.  Çoğu yabancıların eline geçmiş bankalar acımayacak ve ipotek edilen ne varsa el konacak. Bu durumda halen geniş boyutlu devam eden sorun daha da büyüyecek, sektörde yeni krizlerin baş göstermesi kaçınılmaz hale gelecektir? şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ziyarette, işletme sırasındaki en önemli girdilerden yem fiyatının çok yüksek olmasına da işaret edilerek,  bunun üreticilerin en önemli sorunlarından biri olarak görüldüğü dile getirildi.

 

ATIL MERALAR YEM İÇİN ÇÖZÜM OLABİLİR

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise, Adana ölçeğini baz alarak bu hususta şunları söyledi:

?Adana?da 539 bin hektar tarım, 541 bin hektar da ormanlık alan var. Yüzde 40?ı ormanlık, yüzde 39?u da tarım alanı. 48 bin hektar da meralık alan var. Ama bu meralık alanın yüzde 80?i, 90?ı faal değil. Atıl halde. Kayıtlarda mera olarak geçiyor ama mera vasfını taşımıyor. Yeniden düzenlenerek bu atıl meralık alanlara destek verilse, gerekli yatırım yapılsa yem sorununun önemli ölçüde çözümleneceğini düşünüyorum. Böylece en önemli ve en pahalı girdi olan yem maliyeti azalacak, dolayısıyla et ve süt maliyeti de en aza indirilebilecek, üreticinin daha fazla kar etmesinin yolu açılacaktır.?

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.