Türkler kutsal topraklarda iftar sofrası kuruyor
Ramazan ayının gelişi ile birlikte dünyanın her yerinden milyonlarca Müslüman Kabe ve Mescid-i Nebevi'ye akın ederken, Türkiye'den de on binlerce insan kutsal topraklarda iftar sofraları hazırlıyor.
Ramazan ayının gelişi ile birlikte dünyanın her yerinden milyonlarca Müslüman Kabe ve Mescid-i Nebevi'ye akın ederken, Türkiye'den de on binlerce insan kutsal topraklarda iftar sofraları hazırlıyor.
Her yıl on binlerce Türk umreci Ramazan ayını Kabe ve Mescid-i Nebevi'de geçirebilmek için yoğun çaba harcıyor.Türk umreciler Diyanet İşleri Başkanlığı veya özel turizm şirketleri aracılığıyla otellerde ya da evlerde yer ayırtıyor.
-Kabe'de iftar telaşı öğle saatlerinde başlıyor-
Dünyanın en eski mabedi olan Kabe'de oruç açma heyecanı öğleden sonra başlıyor. Cidde, Taif gibi civar şehirlerde bulunan Müslümanlar, akşam kalabalığına takılmadan Kabe'ye ulaşmak için erken saatlerde yollara düşüyor. İkindi namazının hemen ardından, Kabe yönetimi tarafından belirlenen yerlerde iftar telaşı başlıyor.
İftar telaşı dışında yaşanan diğer bir heyecan ise sofralarda sunulacak olan hurmaların satın alınması. Suudi Arabistan'da bu sene hava sıcaklıklarının 50 dereceye kadar çıkmasıyla hurmalar da en leziz kıvamına ulaşıyor.
Ülkenin değişik yerlerinden binlerce ton hurma özellikle Mekke ve Medine'ye gönderiliyor. Ayrıca her sene gerek Türkiye'den gerekse dünyanın diğer ülkelerinden gelen veya Suudi Arabistan'da yaşayan cömert Müslümanlar, Ramazan ayı gelmeden depolarında hurma stokları yapıyor. Kabe ve Mescid-i Nebevi'de iftar yapmak isteyenler aylar öncesinden stoklardaki bu hurmaları daha ucuza satın alarak Ramazan ayına kadar bekletebiliyor.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte hurmalar hemen hemen her evde ve otelde bulunan donduruculara transfer ediliyor ve Kabe ile Mescid-i Nebevi'ye getirilerek Müslümanlara ikram ediliyor.
-Türkler hayırda yarışıyor-
Son 20 yıldır Bursa'dan Mekke ve Medine'ye gelip iftar sofraları kuran bir grubun hem Kabe'de hem de kaldıkları evde misafiri olan AA muhabiri, yapılan hazırlıkları ve Kabe'de yaşanan iftar heyecanını görüntüledi.
Bursa heyeti, evlerindeki donduruculardan aldığı hurmaları önceden kiralanan bir minibüsle yaklaşık 20 kişilik grup eşliğinde Kabe'ye götürüyor.
Türkler iftar sofrasında yalnızca hurma sunmuyor. Diğer sofralardan farklı olarak Türkiye'den özel olarak getirilen zeytinler, peynirler, helvalar ve ekmekler, çay eşliğinde ikram ediliyor. Bu nedenle Türk umrecilerin kurduğu sofralar ziyaretçi akınına uğruyor.
Diğer sofralarda genellikle sadece hurma, Arap kahveleri veya çayları bulunurken, Türkiye'den gelen ziyaretçilerin sofraları ise zenginliğiyle dikkati çekiyor.
Kaynak: Ajanslar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.